تقسیم ترکه یعنی چه؟ هزینه وکیل برای تقسیم آن
تقسیم ترکه در قانون به معنی تقسیم سهم الارث بین وراث می باشد. در این صورت باید مالکیت ملک به ورثه منتقل شود. با تقسیم ملک، سهم هر یک از افراد مشخص خواهد شد. در این رابطه مواردی از قبیل جلسه اول دادگاه تقسیم ترکه، قانون جدید تقسیم ترکه، هزینه کارشناسی تقسیم ترکه و فرق ترکه و ماترک مطرح می گردند. در صورت بخشش ارث به صورت وصیت شرایط این نوع تقسیم نیز متفاوت خواهد بود.
بر اساس قانون هنگامی که یک شخص فوت می کند، دارایی ها و اموال وی باید بین وراث تقسیم شوند. ترکه همان دارایی فرد متوفی است که شامل طلب و دیون او نیز می باشد؛ چراکه این دیون باید از ترکه متوفی بر طبق قانون پرداخت شوند. مالی که باقی می ماند به عنوان ترکه خالص در نظر گرفته می شود و بین وراث قابل تقسیم است. اغلب برای تقسیم و تحریر ترکه با وکیل مشورت می شود. هزینه وکیل برای این کار بستگی به شرایط پرونده خواهد داشت. تقسیم ارث بدون انحصار وراثت ممکن نیست و بدین منظور نیز باید گواهی ارائه شود.
تقسیم ترکه چیست؟
در این بخش از مقاله قصد داریم که در خصوص تقسیم ترکه تعریف مشخصی ارائه کنیم. تقسیم ترکه به این معنی است که میزان سهم هر کس از اموال متوفی مشخص شود و مالکیت به نام وی انتقال پیدا کند. با مشخص شدن سهم الارث هر شخص دیگر اموال به صورت شراکتی نیستند و انحصار آنها به صورت جداگانه در اختیار وراث قرار می گیرد. از این نظر می توان گفت این نوع تقسیم بندی ماهیت شبیه افراز پیدا می کند.
چه کسانی می توانند اقدام به تقسیم ترکه کنند؟
با توجه به اینکه در بالا تعریف مشخصی از تقسیم ترکه داده شد، حال باید به این موضوع اشاره شود که چه کسانی حق انجام این عمل را دارند. بر اساس قانون افرادی که به عنوان وراث متوفی شناخته می شوند، می توانند درخواست تقسیم ترکه را داشته باشند که شامل موارد زیر می باشند:
- فرد موصی له ( فردی که در خصوص وی وصیت شده است که مالی به او برسد)
- شخص امین جنین (ولی خاص به معنی پدر، جد پدری یا وصی آنها ) و فرد غایب
- ولی قیم و وصی ورثه محجور ( شرعا حق تصرف اموالش را ندارد مانند فرد دیوانه، نا بالغ و …)
- کسی که سهم الارث برخی از وراث به وی منتقل شده باشد.
- وکیل با دریافت وکالت
مراحل تقسیم ترکه
به منظور درخواست تقسیم ترکه باید یک درخواست به صورت کتبی تنظیم شود. در این درخواست باید مواردی از قبیل اسم و مشخصات متوفی و کسی که درخواست را ارائه کرده است ذکر شود. همچنین باید نام وکیل انحصار وراثت و نام وراث دیگر نیز به صورت ذکر گردد. کسانی که نامشان در لیست بالا باشد می توانند درخواست خود را به این صورت ارائه دهند. در صورت غیبت یکی از وراث یا محجور بودن وی، باید برای وی قیم مشخص شود و بعد از آن به درخواست رسیدگی خواهدشد.
هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
همانطور که گفته شد هر پرونده شرایط خاص خود را دارد که بر اساس آن، تقسیم ترکه صورت می گیرد. در نتیجه ممکن است مراحل متفاوتی برای هر پرونده طی شود و در این خصوص وکیل نیز هزینه های متفاوتی برای پرونده های مختلف ذکر خواهد کرد. در صورتی که هیچ مشکلی سر راه پرونده نباشد، هزینه و حق الوکاله کمتر در نظر گرفته خواهد شد. هزینه وکیل برای تقسیم ترکه می تواند با توافق بین طرفین تعیین شود. مواردی مانند ارث مسلمان و غیر مسلمان نیز در طول پرونده باید مورد بررسی قرار بگیرند.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص تقسیم ترکه و مراحل آن مطالبی را ذکر کردیم. در این خصوص باید گفت که اگر شخصی بعد از فوت دارایی هایی مانند ملک، زمین و … داشته باشد؛ وراث وی می توانند به منظور تقسیم آنها و انتقال مالکیت، درخواست خود را به دادگاه ارائه دهند.