ترک انفاق چیست و مجازات ترک انفاق شامل چه مواردی است؟
در زندگی زناشویی برخی از حق و حقوق فقط مختص زن است که یکی از مهم ترین آن ها، نفقه است. مرد هر چقدر هم که دارای توانایی مالی زیادی نباشد باز هم موظف است نسبت به پرداخت نفقه زن اقدام نماید و در هیچ شرایطی مرد نباید از پرداخت نفقه خودداری کند. سوالی که در رابطه با پرداخت نفقه ممکن است ذهن هر فردی را درگیر خود نماید این است که ترک انفاق چیست؟ در ادامه این مطلب از دادخواه وکالت به بررسی ترک انفاق خواهیم پرداخت که امیدواریم با مطالعه مطلبی که پیش رو دارید بتوانید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورید.
ترک انفاق چیست؟
قبل از هر چیز بهتر است با مفهوم نفقه آشنا شوید، در حال کلی نفقه بیانگر خرج روزانه زن است که شامل هزینه های مربوط به مسکن، خوراک، پوشاک و وسایل منزل و… می شود. شایان ذکر است تمکن مالی زوجه هیچ نقشی در وجوب نفقه وی ندارد و اگر زوجه از ثروت کافی برخوردار باشد و نیازی به دریافت نفقه نداشته باشد باز هم زوج باید نفقه وی را پرداخت کند، به عبارتی می توان گفت نفقه مانند دینی است که به عهده شوهر قرار دارد و تا پرداخت آن زوج مدیون زوجه خواهد بود.
یکی از رایج ترین دعاوی در حوزه خانوادگی، دعاوی مربوط به ترک انفاق یا عدم پرداخت نفقه می باشد، نفقه جزو حقوق قانونی زن به شمار می رود و مرد موظف به پرداخت آن است و در صورتی که مرد به هر دلیلی نفقه زن را پرداخت نکند برای وی مجازات هایی در نظر گرفته می شود.
قوانین مربوط به پرداخت نفقه
برای پرداخت نفقه مطابق با پرداخت مهریه حال یا قسطی کردن مهریه قوانین مختلفی وضع شده است که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مطابق با ماده 1106 قانون مدنی می توان گفت:” در عقد دائم پرداخت نفقه زوجه به عهده شوهر می باشد”.
- مطابق با ماده 1113 قانون مدنی می توان گفت:” در عقد موقت، زوجه حق دریافت نفقه را ندارد، در صورتی نفقه به زوجه تعلق می گیرد که عقد موقت مبنی بر دریافت نفقه انجام شده باشد”.
- مطابق با ماده 1107 قانونی مدنی می توان گفت:” نفقه زوجه شامل همه نیازهای متعارف وی نظیر خوراک، پوشاک، مسکن و… است”.
بررسی تفاوت نفقه با ترک انفاق
در قسمت قبل به این نکته اشاره کردیم که مسئولیت پرداخت نفقه زن در عقد دائم به عهده شوهر است، در صورتی که زن نسبت به شوهر خود تمکین خاص و عام داشته باشد مستحق دریافت نفقه خواهد بود. نفقه یک نهاد قانونی می باشد که قانون گذار در قانون مدنی برای حمایت از اشخاص واجب النفقه نظیر زوجه یا فرزندان وضع نموده است و قواعد و مصادیق آن نیز در قانون پیش بینی شده است، در صورتی که ترک انفاق یک ترک فعل است و بیانگر این می باشد فردی که مسئول پرداخت نفقه است از پرداخت آن به افراد مشمول اجتناب نماید.
مجازات ترک انفاق و شرایط آن
قبل از هر چیز قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا ترک انفاق جرم محسوب می شود و اگر این مورد جرم است در چه قانونی جرم انگاری شده است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مطابق با ماده 53 قوانین حمایت از خانواده:” هر فردی اگر با داشتن استطاعت مالی از پرداخت نفقه همسر خود در صورت تمکین خاص یا عام خودداری کند یا از پرداخت نفقه سایر افراد واجب النفقه اجتناب نماید به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. قرار تعلیق تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی می باشد و اگر وی گذشت نماید، تعقیب جزایی یا اجرای مجازات نیز موقوف می گردد”. با توجه به این ماده جرم ترک انفاق مطابق با موارد زیر تحقق پیدا خواهد کرد:
- مرد دارای استطاعت مالی کافی برای پرداخت نفقه همسر خود باشد ولی با این وجود از پرداخت نفقه خودداری نماید، در این صورت مرد محکوم به ترک انفاق خواهد بود. اگر مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه زن را نداشته باشد به جرم ترک انفاق مرتکب نشده است و زن می تواند به شیوه حقوقی اقدام به مطالبه نفقه خود نماید و در صورت عدم پرداخت نفقه از شوهر خود طلاق بگیرد.
- زوجه موظف است از همسر خود تمکین نماید و در صورتی که زوجه از زوج تمکین نکند، مرتکب عدم تمکین می شود و استحقاق دریافت نفقه را نخواهد داشت و جرم ترک انفاق محقق نمی شود.
- ماده 1129 قوانین مدنی در رابطه با عجز شوهر از پرداخت نفقه بیان می دارد:” در صورت استنکاف زوج از دادن نفقه و نداشتن امکان اجرای حکم محکمه و الزام وی به دادن نفقه، زوجه می تواند برای طلاق به حاکم رجوع نماید و حاکم زوج را اجبار به طلاق می کند.”
تشخیص جرم ترک انفاق از نظر زمان وقوع
جرم ترک انفاق از نظر زمان وقوع آن به دو دسته زیر تقسیم می شود:
1. جرم های آنی:
به آن دسته از جرم هایی آنی گفته می شود که در یک لحظه اتفاق می افتند و مدت آن بسیار کم است علاوه بر این ممکن است جرم در مدت زمان کوتاه اتفاق بیفتد ولی آثار آن طولانی مدت باشد که در این صورت جرم باز هم در دسته جرم های آنی قرار دارد.
2. جرم متمادی یا مستمر:
مدت زمان جرم مستمر بسیار طولانی می باشد و نحوه تشخیص جرم آنی از جرم متمادی به عهده قانون گذار باشد و قاضی می تواند با توجه به منفعت اجتماعی جرایم را مستمر یا آنی قلمداد نماید.
بررسی ترک انفاق و اخذ طلاق
حال که با مفهوم ترک انفاق چیست، آشنا شدید بهتر است در رابطه با ترک انفاق و طلاق اطلاعات لازم را بدست آورید. یکی از مواردی که زن می تواند درخواست طلاق خود را با وجود مخالفت شوهر ثبت نماید مسئله ترک انفاق از سمت شوهرش است. در این گونه موارد زن می تواند علاه بر اخذ طلاق، مهریه خود را نیز دریافت کند.
بررسی ترک انفاق در دوران عقد
ممکن است این سوال به ذهن شما خطور کند که آیا در دوران عقد و قبل از شروع زندگی مشترک زن می تواند درخواست نفقه داشته باشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم کهحق نفقه در دوران عقد صرفا مرتبط به انجام نکاح دائم است و در صورتی که عقد به صورت دائم انجام شده باشد نفقه در دوران عقد نیز به زوجه تعلق می گیرد، در نتیجه می توان گفت زن در دوران عقد در صورت عدم پرداخت نفقه از سمت شوهر می تواند درخواست مطالبه نفقه را به مراجع قضایی ارائه دهد.
کلام آخر
پرداخت نفقه در هر شرایطی جزو مهم ترین وظایف شوهر به شمار می رود و در صورتی که وی از پرداخت نفقه خودداری نماید، زوجه می تواند شکایت خود را در دادگاه مطرح نماید و همسرش را محکوم به پرداخت نفقه کند. در این مطلب به بررسی ترک انفاق چیست؟ پرداختیم، امیدواریم شما همراهان عزیز و همیشگی از مطالعه این مطلب نهایت بهره را برده باشید و مورد توجه تان قرار گرفته باشد.