منظور از مهریه حال یا موجل چیست؟
در این مقاله از دادخواه وکالت می خواهیم مهریه حال را تشریح نماییم. در قوانین اسلامی هنگامی که آقا و خانمی می خواهند با یکدیگر پیوند زوج بودن ببندند باید مالی به عنوان مهر از طرف آقا برای خانم لحاظ گردد. این، مال همان صداق است که در سند ازدواج به عنوان عند المطالبه ثبت می شود. بر همین اساس، مرد باید در هر زمان که زن درخواست نماید کل مهر را به او بدهد. روش های متفاوتی برای دادن صداق وجود دارد. اگر پرداخت مهریه بدون فوت وقت و به صورت یک جا در زمان حاضر تعیین شده آن را پرداخت به حال می نامند.
معنی موجل در حقوق چیست؟
در معنای لغوی موجل، مترادف با مدت دار بودن است. این کلمه در کتاب های حقوق نیز کاربرد دارد. به طور مثال، در دعوای بین زن و مرد برای پرداخت مهریه، دادگاه به مرد مدت مشخصی فرصت می دهد تا مبلغ صداق را به زن پرداخت نماید. مدتی که توسط دادگاه برای پرداخت مهر تعیین شده با عنوان موجل یاد شود. بعد از این که زمان موعد رسید، صداق از حالت موجل خارج شده و به مهریه حال تبدیل می گردد.
موجل در مباحث حقوقی تنها خاص مهریه نبوده بلکه در معاملات نیز مورد استفاده قرار می گیرد. معامله هایی که برای باز پرداخت ثمن، به فرصت کافی نیاز است.
منظور از مهریه حال یا موجل چیست؟
وقتی در سند نامه ازدواج قید بر دادن مهریه در زمان حال باشد مرد موظف است با هر شرایط و موقعیت مالی در همان لحظه که زن مهریه خود را بخواهد آن را کامل به او بدهد. مرد نمی تواند موعد را به زمان دیگری موکول نماید مگر این که زن به انجام چنین کاری راضی باشد. بنابراین در صداق حاضر هیچ فرصتی برای آقا وجود ندارد. علاوه بر این، عدم توجه مرد به پرداخت می تواند باعث شود زن از حق حبس خود استفاده کند.
گاهی مرد هنگام خواندن عقد از زن برای پرداخت مهریه فرصت می خواهد. در این شرایط مدت مشخصی به طور مثال دو سال برای پرداخت صداق به مرد داده می شود که به آن صداق موجل می گویند. اگر توانایی مالی مرد ملاک پرداخت مهر بوده و این مورد نیز در جایی از سند به ثبت رسیده باشد،حق حبس از زن گرفته شده و پرداخت مهر نیز بستگی به تحقیق مقدار دارایی مرد و مشخص شدن این که آیا قادر به پرداخت صداق هست یا نه دارد. بر اساس وضعیت مالی که مرد در آن قرار گرفته پرداخت قسطی صداق توسط دادگاه تعیین می گردد. نکات و مطالب لازم را در ارتباط با مهر قسطی زن در مقاله شرایط قسطی کردن مهریه چگونه است نگاشته ایم.
راجع به حق حبس زن چه می دانید؟
زن ملزم به تمکین از شوهر خود می باشد. البته این مورد نیز شرایط مخصوص به خود را داشته و گاهی زن می تواند به تمکین شوهر نپردازد. زمانی که مهریه حال حق زن و در سند او ثبت گردیده ولی مرد توجهی به این مورد نمی کند و حق او را نمی دهد. در این موقعیت، زن از حق حبس برخوردار بوده و می تواند خواسته های مرد را عملی نسازد.
به علاوه، مرد نمی تواند با این دلیل که زن به خواسته های او توجه نمی کند از پرداخت مهریه او جلوگیری نماید؛ زیرا اگر زن به دادگاه شکایت کند قطعا حق با زن خواهد بود و مرد خاطی شناخته می شود. دلیل اصلی نیز مهریه حاضر زن است.
چه شرایطی برای استفاده از حق حبس لازم است؟
با تعیین مهریه حال، زن نباید هیچ کدام از خواسته های همسر را انجام دهد تا زمانی که حق او که همان مهریه بوده به طور کامل به او داده شود. از جمله شرایطی که برای حق حبس لازم می باشد انجام ندادن کارهای همسر تا قبل از گرفتن مهریه کامل است. اگر حاضر بودن صداق تعیین شده ولی زن بر اساس علاقه و عشق و یا هر دلیل دیگر اقدام به تمکین از مرد کرد، حق حبس به صورت قانونی از او گرفته خواهد شد.
البته گرفتن حق حبس به معنی بخشیدن و یا صرفه نظر کردن از مهریه نیست بلکه درصورت عدم تمکین نفقه به او تعلق نمی گیرد و برای دریافت صداق کامل خود می تواند شکواییه ای تنظیم کند و آن در سایت ثنا به ثبت برساند. دریافت صداق با رسیدگی قانونی همراه خواهد بود و صداق حال در شرایطی که دادگاه صلاح بداند به صداق موجل تبدیل می شود. بنابراین تا زمان پرداخت صداق حال، زن مجاز به عدم تمکین است.
کلام آخر
مهریه حال باید در لحظه به زن داده شود. در این نوع مهر، بحث مدت و فرصت برای مرد مطرح نیست. بلکه با درخواست زن مرد باید به اجابت پرداخت صداق بپردازد. اگر دادگاه به مرد فرصت محدودی دهد مهر موجل نامید می شود. مهریه ای که پرداختن آن به یک دوره زمانی تعیین شده تعلق دارد. سعی کردیم مطالب مفیدی راجع به صداق حاضر و موجل در این مطلب برای مخاطبان قرار دهیم.