فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ چیست؟
به طور قطع تا به امروز نام انواع سندها را در طول زندگیتان شنیده اید که سند قولنامه ای و سند شش دانگ دو نوع از آن ها به شمار می آیند، اما شاید شما درک درستی از آن ها نداشته باشید؛ به همین دلیل تصمیم داریم در این مقاله به شرح روشنی از این دو سند بپردازیم و فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ را بررسی کنیم تا آگاهی خود را در رابطه با این دو نوع از سند افزایش دهید و بدانید که هر یک از این سندها چه ارزشی دارند و در چه شرایطی مورداستفاده قرار می گیرند.
خانه سند دار چیست؟
پیش از آنکه به بررسی فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ بپردازیم، باید با تعریف خانه سند دار آشنا شویم. سند در لغت به معنای نوشته و متنی است که حق، طلب یا وام کسی را معین می سازد و به دلیل وجود آن احتمال کلاهبرداری کاهش می یابد و افراد کلاهبردار دیگر نمی توانند یک ملک را به چند نفر بفروشند یا اجاره دهند.
سند دار بودن یک ملک و خانه موضوع مهمی است که باید هنگام معامله، چه خرید و چه فروش خانه به آن توجه داشته باشید و مطمئن شوید که سند ملک موردنظر شما معتبر است و اعتبار قانونی دارد. این موضوع به قدری مهم است که توصیه می شود اگر در رابطه با این موضوع اطلاعات ناقص و ناکافی دارید سراغ معامله آن ملک نروید؛ چراکه احتمال ضرر کردن شما از آن پرونده زیاد خواهد بود و شاید دیگر نتوان آن ضرر را جبران کرد.
سند شش دانگ و سند قولنامه ای از انواع سندهای ملکی هستند که برای نشان دادن اعتبار یک ملک صادر می شوند و نشان دهنده اعتبار آن ملک و خانه هستند. البته باید گفت تفاوت هایی میان این دو نوع سند وجود دارد، به طوری که ممکن است با توجه به نوع هر یک با اختلاف قیمت نیز مواجه شوید؛ به طوری که ملک قولنامه ای در مقایسه با ملکی که سند رسمی و شش دانگ دارد ارزان تر خواهد بود.
قولنامه چیست؟
برای آنکه متوجه فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ شوید، باید در ابتدا با تعریف هر یک از این اسناد آشنا شوید. در رابطه با قولنامه باید گفت که یکی از رایج ترین انواع قراردادهای ملکی قولنامه است که یک سند عادی به شمار می آید و در آن تعهدات و قول هایی که در رابطه با معامله وجود دارد نوشته می شود. در ماده 10 قانون مدنی مشخص گردیده که این قرارداد اگر مخالف صریح قانون نباشد، برای افرادی که نسبت به تنظیم آن اقدام کرده اند معتبر خواهد بود و از آنجایی که ضمانت اجرایی دارد، تخلف از آن جرم شناخته می شود و فرد خاطی باید جریمه بپردازد.
حال شاید برای شما سوال پیش آید که هدف از تنظیم قولنامه چیست که در پاسخ به این سوال باید گفت تنظیم این قرارداد برای این است که دو طرف معامله نسبت به متعهد بودن طرف مقابل خود مطمئن شوند. همانطورکه می دانید در هر قرارداد بیع و انتقال مال یکسری تعهدات مشخص می شود که طرفین معامله این تعهدات را به صورت مکتوب در قولنامه ذکر می کنند تا اگر یکی از طرفین نسبت به وظایف خود متعهد نبود، بتواند از طریق قولنامه پیگیری های لازم را انجام دهد.
سند شش دانگ چیست؟
برای درک فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ، اطلاعات لازم در رابطه با قولنامه را در اختیارتان قرار دادیم و اکنون نوبت به سند شش دانگ می رسد. این سند که در حوزه اسناد و املاک مورداستفاده قرار می گیرد. سند شش دانگ یک سند رسمی به شمار می آید و از اعتبار بسیار زیادی برخوردار می باشد و زمانی صادر می شود که یک ملک، تماما به یک شخص تعلق داشته باشد. بنابراین اگر یک ملک چند مالک شریک داشته باشد، نمی توان برای آن سند شش دانگ دریافت کرد.
این سند شش دانگ، در قالب های مختلف صادر می شود که برای مثال می توان به سند تک برگ یا سند دفترچه ای اشاره کرد. البته باید اضافه کرد که در سال های اخیر، برای املاک سند تک برگ صادر می شود، چراکه سند تک برگ در مقایسه با سندهای دفترچه ای معتبرتر است و مزایای بیشتری دارد که برای مثال می توان به مصرف کمتر کاغذ برای صدور آن، سهولت نگهداری، خوانایی بیشتر سند، احتمال کمتر مفقود شدن و … اشاره کرد.
آیا خرید خانه قولنامه ای مشکل دارد؟
در رابطه با خرید خانه و ملک قولنامه ای حرف و حدیث های بسیاری به گوش می رسد و بسیاری از افراد معتقد هستند که چنین املاکی در ادامه مشکلاتی را به همراه خواهند داشت. برای مثال یکی از نگرانی هایی که وجود دارد این است که مالک معرفی شده، مالک واقعی ملک نباشد و خانه را همزمان به چند نفر بفروشد و کلاهبرداری کند. املاکی که سند رسمی دارند، معمولا دچار چنین مشکلی نمی شوند، زیرا می توان استعلام های لازم را روی سند گرفت و احراز هویت های مختلف را انجام داد. بنابراین یک فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ همین ویژگی است که به آن اشاره کردیم.
حال همین خطرات احتمالی باعث شده اند که بسیاری از افراد فکر کنند خرید ملک قولنامه ای کار منطقی و عاقلانه ای نیست و ریسک چنین معامله هایی را نمی کنند. باید گفت که چنین طرز فکری اشتباه است و شما می توانید با روش های مختلفی از سلامت و صحت معامله نیز مطمئن شوید. دقت داشته باشید که املاک قولنامه دار در مقایسه با املاکی که سند شش دانگ دارند، از قیمت بسیار کمتری برخوردار هستند و همین موضوع نشان می دهد که خرید و فروش این املاک ارزش ریسک کردن را دارد؛ اما مطمئن قدم بردارید تا پشیمان نشوید!
سایر تفاوت های سند قولنامه ای با سند شش دانگ
در ادامه بررسی فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ موارد دیگری وجود دارد که عبارتند از:
- اگر ملک موردنظر شما سند شش دانگ نداشته باشد، نمی توانید روی آن مسکن وام بگیرید؛ این در حالی است که خانه های با سند شش دانگ، اعتبار لازم برای دریافت وام را دارند.
- خانه هایی که سند قولنامه ای دارند در سیستم ثبت نمی شوند؛ بنابراین امکان استعلام گرفتن از آن ها وجود ندارد و احتمال کلاهبرداری برای آن ها وجود دارد.
- اگر لازم شود که سند خانه خود را به یک اداره دولتی ارائه دهید، باید سند حتما از نوع شش دانگ باشد؛ چرا که سندهای قولنامه ای برای ادارات دولتی قابل پذیرش نیستند.
کلام آخر
سند قولنامه ای و سند شش دانگ دو نوع مختلف از سندهای ملکی هستند که هر کدام اعتبار و ویژگی های مخصوص به خود را دارند؛ از همین رو ما در این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی هر یک از این اسناد و فرق سند قولنامه ای با سند شش دانگ پرداختیم تا شما بتوانید با درنظر گرفتن اطلاعات مربوط به هر یک از این اسناد بهترین عملکرد را از خود نشان دهید.