جعل پاسپورت و مجازات آن چیست؟
جعل پاسپورت بر طبق ماده 535 قانون مجازات اسلامی جرم است و برای آن مجازات تعیین شده است. در این رابطه اغلب مواردی مانند مجازات استفاده از پاسپورت دیگران در اربعین، جرم گذرنامه شباهتی، مسافرت با پاسپورت برادر، ماده 38 قانون گذرنامه و جریمه پاسپورت نیز مطرح می شوند.
جعل کردن گذرنامه با استفاده از پاسپورت دیگران متفاوت است و هر کدام دارای مجازات مخصوص به خود هستند. ما در این مطلب در خصوص جعل پاسپورت صحبت خواهیم کرد و در مورد مجازات های آن مطالبی را ذکر خواهیم کرد. قوانینی که در این خصوص وجود دارند به صورت واضح بیان شده اند و هیچ گونه ابهامی در این خصوص وجود ندارد. هر گونه جعل و یا ایجاد تغییر در اسناد مختلف می تواند به معنی دور زدن قانون تلقی شود.
در ماده 535 قانون مجازات اسلامی استفاده از پاسپورت جعلی و یا جعل پاسپورت با توجه به اینکه شخص از این موضوع آگاه باشد، جرم محسوب می شود. فرد جاعل یا کسی که از پاسپورت استفاده می کند باید نسبت به جبران خسارت اقدام کند و همچنین برای وی مجازات حبس در نظر گرفته می شود. در بسیاری از موارد ممکن است جریمه پرداخت نقدی نیز در نظر گرفته شود. در صورتی که در این خصوص نیاز به وکیل آنلاین دارید می توانید با وکلا مشورت کنید.
قبل از اینکه در خصوص جعل گذرنامه صحبت کنیم باید بدانیم که پاسپورت چیست و چه کارایی دارد. از این رو تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا در این خصوص صحبت کنیم.
پاسپورت چیست؟
پاسپورت یا گذرنامه (Passeport) یک مدرک شناسایی برای اجازه گذر یا ورود به خاک کشورهای مختلف می باشد. این گواهی از طرف دولت برای شهروندان صادر می شود. در گذشته پاسپورت « تَذکَره مُرور» نام داشت که فارسی آن گذرنامه است. در این گواهی مشخصات هویتی فرد ذکر شده اند و عکس دار است.
این مدرک هویتی از طرف کشور مبدا فرد مورد تایید است و کسی که آن را دارد می تواند نسبت به استفاده از خدمات عمومی کشور مقصد اقدام کند. هنگامی که فردی با داشتن پاسپورت وارد کشور دیگری می شود مانند یک شهروند عادی با وی برخورد می شود. حال که با مفهوم کلی پاسپورت آشنا شدیم قصد داریم در خصوص جعل پاسپورت نیز صحبت کنیم.
کدام افراد نمی توانند گذرنامه بگیرند؟
در این بخش در این خصوص صحبت می کنیم که چه افرادی مجاز به گرفتن گذرنامه نیستند. در این خصوص باید گفت برخی از افراد مشکلات قانونی در خصوص دریافت گذرنامه دارند. شهروندانی می توانند نسبت به دریافت پاسپورت اقدام کنند که مشکلات و منع قانونی در خصوص خروج از کشور را ندارد. ممکن است فرد به دلایل مختلف نتواند با خارج از کشور برود و اصطلاحا ممنوع الخروج باشد. در ادامه به برخی از افراد که نمی توانند پاسپورت بگیرند، اشاره خواهیم کرد:
- باید در این خصوص گفت که افرادی که هنوز به سن قانونی نیز نرسیده باشند نمی توانند خود نسبت به دریافت پاسپورت اقدام کنند. در این صورت باید ولی قانونی آن برای این کار اقدام کند. کسانی نیز مشمول خدمت سربازی باشند نیز نمی توانند بدون کسب اجازه از سازمان نظام وظیفه نسبت به دریافت پاسپورت و خروج از کشور اقدام کنند.
- زنان متاهل نیز باید در خصوص خروج از کشور و دریافت پاسپورت موافقت قانونی همسر خود را به صورت کتبی ارائه کنند. در غیر این صورت امکان دریافت پاسپورت وجود ندارد!
- اگر فرد از سمت ارگان های قانونی و قضایی ممنوع الخروج باشد نیز تا زمان بر طرف نشدن مشکل نمی تواند نسبت به دریافت گذرنامه اقدام کند. این موارد می توانند زمینه ساز جعل پاسپورت باشند تا افراد از روش های غیر قانونی بتوانند از کشور خارج شوند. همانطور که ذکر شد نیز این کار در قانون جرم است و برای آن مجازات تعیین شدهاست.
مجازات جعل پاسپورت
همانطور که ذکر شد جعل پاسپورت جرم است و بر اساس قانون با توجه به نوع جرم، فرد متخلف باید مجازات شود. ماده 532 قانون مجازات اسلامی در این خصوص به صورت واضح و شفاف مواردی را بیان کرده است. با توجه به اینکه چه کسی این عمل را انجام دهد می تواند مجازات متفاوت باشد. مثلا اگر جاعل مسئول دولتی یا کارمند دولت باشد باید خسارت را جبران کند و بر طبق مجازات اداری به حبس از 1 الی 5 سال محکوم شود. همچنین جزای نقدی نیز به عنوان یکی دیگر از مجازات های وی تعیین شدهاست. مبلغ مجازات نقدی در هر سال متفاوت می باشد.
در صورتی که یک فرد عادی نسبت به جعل گذرنامه اقدام کند، میزان مجازات برای وی کمتر است. فرد بعد از اثبات جرم اغلب به 6 ماه الی 3 سال حبس محکوم می شود. همچنین جریمه نقدی نیز برای این شخص کمتر از افراد خاص است.
مجازات استفاده از پاسپورت جعلی چیست؟
یکی دیگر از مواردی که در خصوص جعل ممکن است رخ دهد، استفاده از پاسپورت جعلی است. این مورد با جعل پاسپورت متفاوت است. ممکن است فرد استفاده کننده از جعلی بودن آن مطلع نباشد. در صورتی که علم به جعلی بودن پاسپورت وجود داشته باشد باید فرد مجازات شود. به همین دلیل جریمه جزای نقدی و تعزیری برای این مورد اعمال می شود. میزان حبس برای این مورد بین 1 الی 3 سال می باشد و جزای نقدی نیز باید در این خصوص پرداخت شود.
جرم پاسپورت شباهتی یا پاسپورت دیگران
باید گفت که جرم پاسپورت شباهتی در قانون به عنوان زیر مجموعه جعل پاسپورت دارای مجازات می باشد. شباهت ظاهری دو فرد می تواند منجر به بروز تخلف در این خصوص شود. مثلا دوقلو هایی که شباهت بسیار زیادی دارند امکان دارد این تخلف را انجام دهد. گاهی برای ایجاد شباهت از گریم استفادهمی شود که در این صورت برای شخص 2 ماه الی 1 سال حبس در نظر گرفتهمی شود.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص جعل پاسپورت و مجازات های آن صحبت کردیم. در این خصوص باید گفت که قانون مجازات های سخت گیرانه ای را در نظر گرفته است. مواردی مانند جعل گذرنامه، استفاده از پاسپورت جعلی، استفاده از پاسپورت دیگران و پاسپورت شباهتی در مراجع قانونی مورد بررسی قرار می گیرند و بعد از اثبات جرم برای آنها مجازات هایی تعیین می شود. با توجه به نوع جرم و فردی که مرتکب آن شدهاست، مجازات ها ممکن است تا حدودی باهم متفاوت باشند. ما در مقاله وظایف اخلاقی یک وکیل چگونه است؟ در خصوص وظایق وکلا صحبت کرده ایم که در این خصوص می تواند کاربرد داشته باشد.