وظایف اخلاقی یک وکیل چگونه است؟
امروزه شرایط جامعه به شکلی است که اکثر افراد با مسائل حقوقی درگیر هستند و این مسائل معمولا بدون کمک امکان حل شدن ندارند و باید حتما از یک فرد متخصص برای حل آن ها کمک گرفت. از طرفی موضوع وظایف اخلاقی یک وکیل مطرح می شود، چراکه بسیاری از افراد نگران هستند که پرونده آن ها با بی کفایتی وکیل شکست بخورد. باید گفت که این موضوع حقیقت ندارد، زیرا وکلای مشغول به کار باید به یکسری وظایف اخلاقی متعهد باشند؛ اما این وظایف اخلاقی چه چیزهایی هستند؟
وظایف اخلاقی وکیل
وکیل باید امین باشد
اولین اخلاقی که باید برای یک وکیل خوب درنظر گرفت، امین بودن است. روند پرونده ها معولا به گونه ای سپری می شود که موکل اطلاعات و اسرار خود را در اختیار وکیل قرار می دهد تا روند پرونده به خوبی و درستی سپری شود. حال اگر وکیل انتخابی امین نباشد و اسرار موکل خود را برای دیگران برملا سازد، مسلما مشکلات مختلفی پیش خواهد آمد. از همین رو توصیه می شود هنگام انتخاب وکیل به این موضوع توجه داشته باشید و از امین بودن وکیل خود مطمئن شوید.
وکیل باید صادق باشد
از دیگر ویژگی های یک وکیل خوب و با اخلاق باید به صادق بودن فرد اشاره کرد. مسلما در هر پرونده یک طرف پیروز و طرف دیگر مغلوب می شود. یک وکیل با اخلاق آدمی است که به موکل خود قول 100 درصد پیروزی را ندهد و وضعیت پرونده را صادقانه با موکل خود در میان بگذارد. در هر پرونده حقوقی تغییرات مثبت و منفی زیادی اتفاق می افتد که می توانند مسیر پرونده را تغییر دهند. یک وکیل صادق و رک بدون ترس و واهی شرایط را بررسی می کند و موکل را نیز از جزئیات مطلع می سازد.
وکیل باید آداب معاشرت خوبی داشته باشد
آداب معاشرت و رفتار اجتماعی خوب و قابل قبول از دیگر وظایف اخلاقی یک وکیل به شمار می آیند. همان طور که می دانید یک وکیل برای حل پرونده باید با بخش های مختلف در ارتباط باشد؛ بنابراین لازم است که هم شنونده خوب و هم گوینده عالی باشد. یعنی وکیل باید در ابتدا شرایطی که موکل توصیف می کند را به خوبی بشنود و با دقت به جزئیات آن توجه کند. در ادامه وکیل باید با فن بیان خوب و تاثیرگذار در جلسه دادگاه با قاضی صحبت کند تا بتواند نتیجه دادگاه را به نفع موکل خود تغییر دهد.
وکیل باید طبق عرف هزینه ها را تعیین کند
تعرفه و هزینه های پرونده ها معمولا مشخص است، بنابراین از دیگر وظایف اخلاقی یک وکیل می توان به دریافت هزینه های طبق عرف اشاره کرد. برخی از وکلا علاوه بر هزینه حق الوکاله و هزینه های قانونی، مبلغ دیگری را از موکل خود دریافت می کنند و به آن ها وعده می دهند که با این کار روند حل پرونده شرایط ساده تری پیدا می کند. باید گفت چنین وکیلی در حال نقض قوانین اخلاقی است و نباید پرونده را به چنین وکیلی واگذار کرد.
وکیل باید رفتار مناسب در برابر سایر همکاران داشته باشد
متاسفانه بسیاری از وکلا به گونه ای عمل می کنند که با رفتار و کلام خود باعث آزار و اذیت سایر همکاران خود می شوند. باید گفت که چنین کاری خلاف اخلاق است و یک وکیل خوب رفتاری توام با احترام و ادب با همکاران خود دارد. همچنین وظایف اخلاقی یک وکیل حکم می کند که وکیل موکل خود را نیز نسبت به سایر وکلا تحریک نکند. وکلایی هستند که سعی می کنند با بدبگویی اقدامات سایر همکاران خود را بی ارزش جلوه دهند.
وکیل باید در طی شدن روند پرونده صبور و بردبار باشد
بردباری و پشتکار از اصلی ترین ویژگی های یک وکیل خوب و با اخلاق به شمار می آیند. حوزه وکالت از جمله حوزه هایی است که به صبر و شکیبایی بالایی نیاز دارد، به طوری که ممکن است هفته ها و ماه ها طول بکشد تا نتیجه یک پرونده مشخص شود. حال اگر وکیل صبر و بردباری لازم را نداشته باشد و نسبت به شرکت در جلسات بی تفاوت باشد، مسلما پرونده ای که به آن وکیل واگذار شده موفق نمی شود.
وکیل باید دائم اطلاعات و دانش خود را آپدیت کند
دانش و اطلاعات یک وکیل اصلی ترین چیزی است که می تواند روند سپری شدن پرونده را مشخص کند. برای مثال شرایطی را تصور کنید که شما در یک سانحه و تصادف دچار مشکل شده اید و باید از وکیل کمک بگیرید. یا برای مثال در محیط کار به مشکل خورده اید و به کمک وکیل برای حل پرونده نیاز دارید. مسلما یک وکیل خوب نسبت به تمام این مسائل اطلاعات کافی دارد و می تواند با درنظر گرفتن قانون بهترین عملکرد را در این پرونده ها داشته باشد.
وکیل باید قاطع باشد
از اصلی ترین وظایف اخلاقی یک وکیل می توان به قاطعیت وی اشاره کرد. اگر وکیل چنین خصوصیتی نداشته باشد، نمی تواند برای رسیدن به هدف و نتیجه تمام تلاش خود را بکار بگیرد. از همین رو توصیه می شود وکیلی را انتخاب کنید که می دانید در صحنه دادگاه قاطع است و می تواند از حق و حقوق شما دفاع کند.
وکیل باید استقلال فکری داشته باشد
یک وکیل خوب باید نظر مستقل به خود را داشته باشد و تحت تاثیر نظر دیگران قرار نگیرد. همچنین علایق شخصی نیز نباید روی عملکرد وکیل تاثیر بگذارند و شخص باید تنها طبق قانون پرونده را جلو ببرد. خیلی از اوقات شرایطی پیش می آید که وکیل باید پا روی علایق و باورهای خود بگذارد و طبق قانون عمل کند، چراکه استقلال فکری از وظایف اخلاقی یک وکیل به شمار می آید.
چگونه یک وکیل متخصص خوب پیدا کنیم؟
تا به اینجا در رابطه با وظایف اخلاقی یک وکیل خوب و حرفه ای صحبت کردیم؛ حال شاید برای شما سوال پیش آید که چگونه یک وکیل متخصص خوب انتخاب کنیم؟ شما می توانید با درنظر گرفتن فاکتورهای گفته شده در وکیل انتخاب خود را انجام دهید. شما برای انتخاب وکیل می توانید از دوستان و آشنایان خود پرس و جو کنید تا اگر وکیل خوبی می شناختند به شما معرفی کنند.
البته تنها به گفته ی افراد بسنده نکنید و بررسی های لازم و تکمیلی را خودتان انجام دهید. حتما سوابق وکیل را پیدا کنید و بررسی های لازم را انجام دهید تا متوجه شوید که وکیل موردنظرتان چه تعداد پرونده موفق و چه تعداد پرونده ناموفق داشته است. اینترنت و فضای مجازی نیز امروزه می توانند به شما در انتخاب یک وکیل خوب و حرفه ای کمک کنند، پس در صورت نیاز از چنین ابزارهایی کمک بگیرید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
کلام آخر
آشنایی با وظایف اخلاقی یک وکیل اهمیت بسیاری دارد، چراکه اگر شما نسبت به این وظایف اخلاقی اطلاعی نداشته باشید، نمی توانید یک وکیل خوب و حرفه ای انتخاب کنید و مسلما اگر وکیل انتخابی شما مهارت و تجربه کافی نداشته باشد، نمی تواند در موفقیت پرونده به شما کمک کند.