تبلیغات در دادخواه وکالت

شکایت کیفری چقدر طول میکشد؟ ⚖️【آخرین آپدیت سال】

تبلیغات در دادخواه وکالت

دعاوی به دو صورت حقوقی و کیفری قابل پیگیری می باشند. شکایت کیفری با جرم و مجازات در ارتباط است و ممکن است روند طولانی تری داشته باشد. اینکه شکایت کیفری چقدر طول میکشد، بستگی به نوع پرونده و شرایط آن دارد. درواقع هر پرونده شرایط خاص خود را دارد و نیاز به زمان متفاوتی برای بررسی دارد. در این رابطه می توانید با بهترین وکیل کیفری در مشهد مشورت کنید.

شکایت کیفری چیست و مدت زمان رسیدگی به آن چقدر است؟

اعمالی مانند قتل، سرعت، کلاهبرداری، تجاوز و خیانت در امانت جرم هستند و برای آنها مجازات تعیین می شود. طرح دعاوی در این خصوص با نام شکایت کیفری در دادگاه مطرح می شود. مدت زمان شکایت کیفری با توجه به نوع پرونده متفاوت می باشد و اغلب بین 46 تا 224 روز متغیر است. این امکان دارد که روند برخی از پرونده های کیفری از این مدت زمان نیز طولانی تر شود! با توجه به اینکه پرسش شکایت کیفری چقدر طول میکشد بسیار مطرح می شود ما در ادامه به مدت زمان رسیدگی به دعاوی کیفری در هر مرجع می پردازیم:

  • مدت رسیدگی به شکایت در دادگاه های کیفری یک: در حدود 224 روز
  • زمان رسیدگی به دعاوی در دادگاه کیفری دو: 79 روز
  • مدت زمان پیگیری پرونده کیفری در دادسرای عمومی و انقلاب: 46 روز
  • زمان پیگیری دعاوی کیفری در دادگاه بخش: 70 روز
  • زمان مورد نیاز برای رسیدگی به دعاوی در دادگاه حقوقی: 140 روز

شکایت کیفری چیست و مدت زمان رسیدگی به آن چقدر است؟

تفاوت دادگاه کیفری یک و دو در رسیدگی به شکایت کیفری

در ادامه بحث اینکه شکایت کیفری چقدر طول میکشد باید در رابطه به روند رسیدگی به این شکایات در دادگاه های کیفری یک و دو اشاره شود. دادگاه های کیفری یک دو دارای تفاوت هایی در خصوص ساختار و صلاحیت هستند. در نتیجه این موضوع باید به صورت دقیق مورد بررسی قرار بگیرد؛ چراکه هر دو عامل می توانند در نحوه رسیدگی در دادگاه کیفری یک و دو  تاثیر گذار باشند و بدیهی است که این مورد موجب می شود که مدت زمان شکایت کیفری متفاوت باشد. در این رابطه می توانید با بهترین وکیل مشهد مشورت نمایید.

نوشته های مشابه

1. تفاوت دادگاه کیفری یک و دو از نظر صلاحیت

از نظر ساختاری در دادگاه کیفری دو، یک قاضی یا دادرس علی البدل دارد؛ اما دادگاه کیفری یک، با حضور یک قاضی و دو مستشار تشکیل می شود و در آن تعداد قاضی مهم می باشد. این موارد می توانند در تصمیم گیری نهایی در دادگاه نیز تاثیر گذار باشند. به همین دلیل روند پرونده در چنین مواردی با سرعت متفاوتی طی می شود. بنابراین اینکه شکایت کیفری چقدر طول میکشد بستگی به نوع دادگاه نیز دارد.

2. تفاوت دادگاه کیفری یک و دو از نظر ساختار

همانطور که ذکر شد این دو دادگاه از نظر صلاحیت نیز باهم متفاوت می باشند. در این رابطه باید گفت که حوزه فعالیت دادگاه کیفری یک و دو در خصوص پرونده های متفاوتی است. به عنوان مثال در دادگاه کیفری یک موضوعات حساس بررسی می شوند و در نتیجه این  نوع جرائم محدودیت بیشتری نسبت به جرائمی که در دادگاه کیفری دو  بررسی می شوند، دارند. حوزه های فعالیت دادگاه کیفری یک عبارتند از:

  1. جرائمی مانند اعدام که به موجب آنها سلب حیات اتفاق می افتد.
  2. کلیه جرائمی که به دلیل وقوع آنها؛ حکم حبس ابد صادر می شود.
  3. جرم هایی که باعث مجازات هایی مانند قطع عضو خواهند شد.
  4. جنایاتی که علیه تمامیت جسمانی افراد باشند و با مجازات های مانند نصف دیه یا دیه کامل مواجه می شوند.
  5. جرم هایی که موجب صدور مجازات تعزیری درجه سه یا مجازات بالا تر می شوند.
  6. جرائم سیاسی
  7. جرائم مطبوعاتی

در صورتی که جرم مورد نظر در این خصوص نباشد باید در دادگاه کیفری دو مورد بررسی قرار بگیرد. با توجه به این موضوع مدت زمان رسیدگی به این جرائم کیفری نیز با هم تفاوت خواهد داشت.

عوامل موثر در مدت زمان شکایت کیفری

با توجه به سوال شکایت کیفری چقدر طول میکشد، باید در خصوص عوامل موثر در مدت زمان شکایت کیفری نیز صحبت کنیم. هر شکایت کیفری از نظر نوع پرونده، شرایط و رسیدگی در دادگاه با دیگری متفاوت است. همین موارد می توانند از عوامل موثر در طولانی شدن پرونده کیفری باشند. پیچیدگی های هر پرونده، قوانینی که در خصوص پرونده های مختلف وجوذ دارد، حجم شکایات در یک بازه خاص در دادگاه، مدارک ناقص در پرونده و اشتباهات سیستمی در قوه قضایی از این دست عوامل هستند که می توانند در مدت زمان شکایت موثر باشند.

1. پیچیدگی شکایت کیفری

با توجه به نوع پرونده و پیچیدگی های آن باید مدت زمان متفاوتی برای رسیدگی به آن در نظر گرفته شود. بررسی مدارک و شواهد مربوط به پرونده می تواند موجب شود که روند رسیدگی به آن طولانی تر شود. در این گونه مواقع تنها چیزی که باید مد نظر قرار بگیرد این است که در انتها حق به حق دار برسد!

2. قوانین پرونده های کیفری

گاهی قوانین و مقررات در خصوص پرونده کیفری ممکن است مبهم باشند. همچین گاهی این قوانین پیچیده اند برای رسیدگی به آنها زمان لازم است. در چنین مواردی وکیل به موکل خود پیشنهاد می کند که در این خصوص صبر و حوصله پیشه کند و اجازه دهد روند پرونده به درستی طی شود.

3. حجم شکایات در دادگاه کیفری

پرونده های کیفری زیادی در دادگاه مورد بررسی قرار می گیرند. این امکان دارد در یک بازه زمانی خاص حجم شکایات کیفری در دادگاه بیش از حد معمول باشد. محدودیت منابع انسانی موجب می شود در چنین مواردی روند رسیدگی به شکایت کیفری کند تر شود. در این مواقع نمی توان تعیین کرد که رسیدگی به شکایت کیفری چقدر طول میکشد.

4. نقص در مدارک و شواهد پرونده کیفری

رسیدگی به برخی از پرونده های کیفری بسیار حساس است و بار مسئولیت بالایی برای قاضی و وکیل پرونده دارد. از این رو باید به صورت ریزبینانه تر مدارک و شواهد مورد بررسی قرار بگیرند. گاهی به دلیل نقص در مدارک و شواهد یک پرونده کیفری موجب توقف رسیدگی موقت به آن می شود و در نتیجه مدت زمان شکایت کیفری طولانی می شود.

5. کاستی های سیستمی در قوه قضاییه

قوه قضایی فعالیت خود را به شکل سیستمی ارائه می دهد. این امکان وجود دارد که در هر بخش از این سیستم نقص یا کاستی ایجاد شود و در نتیجه روی بخش های دیگر نیز اثرگذار باشد. برای رفع این خطاها و کاستی ها باید زمان کافی وجود داشته باشد و به همین دلیل این امکان وجود دارد که روند رسیدگی به پرونده ها با اختلال مواجه شود.

میانگین مدت زمان شکایت کیفری

با توجه به شرایط هر پرونده و تفاوت در رسیدگی به پرونده های مختلف در دادگاه های یک و دو کیفری، می توان گفت که میانگین مدت زمان شکایت کیفری متغیر می باشد. قوه قضاییه همواره بر اهمیت رسیدگی به پرونده های کیفری تاکید کرده است و از مسئولین خواسته است که رسیدگی و صدور رای را به روزهای پایانی ماه موکول نکنند. با این حال با توجه به مواردی که در بالا نیز اشاره شد، ممکن است مدت زمان هر پرونده متفاوت باشد و به همین دلیل می توان گفت که میانگین شکایت کیفری بین 79 روز دادگاه کیفری نوع دو تا 224 روز دادگاه کیفری نوع یک می باشد.

مراحل رسیدگی به پرونده های کیفری در دادسرا

رسیدگی به پرونده های کیفری از طریق دادسرا نیز امکان پذیر است و بدین منظور باید مراحل زیر دنبال شوند:

  1. به نزدیک ترین حوزه دادسرا در محل وقوع جرم مراجعه شود.
  2. نسبت به تنظیم شکواییه و اقامه دعوی اقدامات اولیه صورت گیرد.
  3. شکواییه به معاونت ارجاع دادسرا ارائه شود.
  4. پرونده به کلانتری حوزه استحفاظی محل وقوع جرم ارجاع داده می شود.
  5. تحقیقات لازم توسط کلانتری صورت می گیرند.
  6. شاکی باید به معاونت قضایی کلانتری مراجعه کند.
  7. شکایت باید در سامانه الکترونیک ثبت شود.
  8. تحقیقات و گردآوری ادله توسط ضابطین دادگستری صورت می گیرد.
  9. پرونده به دادسرا ارجاع داده می شود.
  10. به پرونده در دادگاه بدوی رسیدگی می شود.
  11. نسبت به صدور قرار محکومیت با قید وثیقه یا صدور حکم برائت اقدام می شود.
  12. پرونده به دادگاه کیفری ارجاع داده می شود در صورت صدور کیفر خواست.
  13. رای نهایی صادر می شود.
  14. رسیدگی به اعتراض به حکم صادره در دادگاه تجدید نظر انجام می شود.
  15. پرونده برای اجرا به واحد اجرای کیفری دادسرای محل وقوع جرم ارجاع داده می شود.

مراحل رسیدگی به پرونده های کیفری در دادسرا

مدت زمان ارسال پرونده از دادسرا به دادگاه

تا این بخش ذکر شد که شکایت کیفری چقدر طول میکشد؛ حال قصد داریم در ذکر کنیم که مدت زمان ارسال پرونده از دادسرا به دادگاه چقدر است. باید گفت که عوامل مختلفی در این خصوص تاثیرگذار می باشند. نوع پرونده و شرایط آن در این خصوص می توانند بسیار موثر باشند. به همین دلیل در این خصوص نمی توان زمان دقیقی ذکر کرد.

کلام آخر

شکایت کیفری در خصوص جرم هایی مانند دزدی، قتل، تجاوز و … ثبت می شود. این نوع جرائم با توجه به نوع پرونده و شرایط آن در دادگاه های مختلف مورد بررسی قرار می گیرند. همین موضوع می تواند روی مدت زمان شکایت کیفری موثر باشد. اینکه شکایت کیفری چقدر طول میکشد بستگی به نوع پرونده و دادگاهی دارد که به آن رسیدگی می کند.

4.7/5 - (3 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم و در حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت دادخواه وکالت در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا