مجازات مزاحمت برای بانوان چیست؟
ایجاد نظم و امنیت جسمانی و روانی از مسائل مهم در هر جامعه ای می باشد. جامعه ای سالم و پویا است که افراد جامعه آن در صحت و سلامتی روانی و جسمی باشند به همین دلیل است که قانون گذار با در نظر گرفتن قوانینی در جامعه اقدام به رعایت حق و حقوق افراد کرده و در صورت به هم ریختن قانون و خلل در آرامش اقراد، مجازات هایی در نظر گرفته است.
یکی از رفتار ها و نمونه های سلب آسایش، مزاحمت برای بانوان و اطفال است که توسط افرادی صورت می گیرد به همین دلیل قانون گذار مجازات مزاحمت برای بانوان را در نظر گرفته است. این مجازات ها به شکل های متفاوت و بسته به شرایط می باشد. در این مقاله به طور کامل به مفهوم و مجازات های نوامیس و بانوان می پردازیم و در خصوص حکم مجازات های در نظر گرفته توسط قانون و سپس نحوه شکایت و رسیدگی به آن ها صحبت می کنیم.
نحوه شکایت از مزاحمت های بانوان
معمولا پیش می آید که مزاحمت هایی از جانب افراد شرور در خیابان برای بانوان به وجود می آید که گاهی دردسر ساز شده و موجب آزار روحی نیز می شود. در این شرایط بانوان می توانند اقدام به شکایت کرده و رسیدگی های لازمه را به عمل آورند. برای شکایت از مزاحم خیابانی نیاز است تا یکسری مراحل های مربوط به شکایت را انجام داده تا پیگیری های لازمه انجام گیرد. در ادامه به نحوه شکایت از مزاحمت های خیابانی بانوان می پردازیم:
اولین مراحله از انجام شکایت، طرح شکایت از جانب شاکی است. اگر مزاحمت در مکان عمومی اتفاق افتاده است نیاز است تا افرادی که شاهد این اتفاق بوده اند در دادگستری گزارش مربوط به وقوع جرم را بنویسند.
پس از ثبت شکایت، تحقیقات کاملی از متهم آغاز شده و سپس تعقیب و گریز از متهم انجام خواهد شد. در مراحل های بعد پرونده به مرجع قضایی صالح ارجاع خواهد شد و سپس حکم نهایی او صادر می شود.
معمولا قانون گذار جهت حمایت از شاکی و برقراری عدالت، مجوز بازداشت متهم را صادر کرده و به رسیدگی پرونده مورد نظر می پردازد. البته بازداشت موقت طبق بند ت و ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری برای اشخاصی است که مزاحمت با سلاح های سرد و گرم انجام می شود که دستور برای بازداشت موقت متهم صورت می گیرد.
اما متاسفانه نکته ای که وجود دارد این است که معمولا مزاحمت های خیابانی که برای بانوان اتفاق می افتد هیچ گاه کشف نشده و این گونه از جرائم ها به جرائم سیاه معروف می شوند زیرا خیلی از بانوان به دلیل از بین رفتن آبرو و حیثیت خود ترجیح می دهند که سکوت کرده و اقدام به شکایت نکنند و این موضوع سبب می شود که چنین جرائمی بیشتر اتفاق بیفتد و موجب بی عدالتی شود به همین دلیل است که در رابطه با چنین موضوعاتی باید فرهنگ سازی بیشتری صورت گیرد.
مجازات مزاحمت برای بانوان چیست؟
هر مزاحمتی که برای بانوان به وجود آید دارای جرائمی است که این جرائم توسط قانون مجازات اسلامی تعیین گردیده است . در واقع هرگونه توهین، هتک حرمت، تهدید و غیره برای بانوان به عنوان جرم تعریف شده و مجازات هایی را در پی دارد.
براساس ماده 619 در قانون مجازات اسلامی، هر شخصی که در مکان های عمومی و به هر دلیلی مزاحم اطفال یا زنان شود و یا به شخصیت آن ها توهین نماید و همچنین از الفاظ و حرکت هایی که در شئون اسلامی نیست استفاده نماید، به مجازات 74 ضربه شلاق و یا حبس از دو سال تا شش ماه محکوم خواهد شد.
مزاحمت برای بانوان و اطفال به هر دلیلی جزو جرائم عمدی محسوب می شود مگر اینکه ثابت شود که عمد و قصدی در کار نبوده است. نکته مهمی که وجود دارد این است که تمامی مجازات های تعریف شده در قانون مجازات اسلامی تنها برای مزاحمت بانوان و اطفال تعریف شده است و مزاحمت برای آقایان در این دسته از جرائم قرار نمی گیرد.
کلام آخر
رفتار های نابهنجار اجتماعی جزو نمونه مشکلاتی است که باعث سلب آسایش و آرامش مردم جامعه می شود و مشکلاتی را به وجود می آید به همین دلیل است که برای جلوگیری و منع چنین مشکلاتی، مجازات هایی توسط قانون تعریف شده است.
در واقع هر رفتاری که باعث برهم زدن نظم عمومی و امنیت جامعه باشد جرم محسوب می شود. مزاحمت برای بانوان و اطفال هم جزو نمونه مشکلاتی است که برای آن مجازات هایی در نظر گرفته شده است به دلیل اینکه زنان نسبت به مردان در معرض آسیب بیشتری هستند و قانون گذار باید برای حفظ امنیت روحی و جسمانی آن ها قوانینی را در جامعه وضع نماید.
در این مقاله از مجله مشاور حقوقی دادخواه وکالت به نحوه شکایت از مزاحمت های بانوان و مجازات هایی که برای متهم در نظر گرفته شده است به طور کامل پرداخته ایم.