تبلیغات در دادخواه وکالت

حکم جلب چیست و بعد از گرفتن حکم جلب چه باید کرد؟

تبلیغات در دادخواه وکالت

حکم جلب چیست از سوالاتی است که ما قصد داریم در این مقاله به آن پاسخ دهیم. در این خصوص معمولا مواردی مانند نحوه دستگیری با حکم جلب، آیا حکم جلب ابلاغ میشود، پیامک حکم جلب، از کجا بفهمیم حکم جلب داریم، حکم جلب چند بار صادر می شود، ساعت حکم جلب و استعلام حکم جلب با کد ملی مطرح می گردند. از این رو ما قصد داریم در این مقاله در خصوص حکم جلب و مراحل آن صحبت کنیم.

گاهی متهم یا محکوم علیه در پرونده های قضایی برای پاسخگویی حاضر نمی شود و در نتیجه شرایطی ایجاد می شود می توان بر علیه آن شخص حکم جلب یا قرار جلب صادر نمود! در این صورت وی باید نزد قاضی حاضر شود و روند پرونده طی شود. این امکان وجود دارد که حکم جلب به صورت حقوقی و کیفری صادر گردد. می توان از طریق کد ملی نیز صدور آن را استعلام گرفت. خواهان می تواند با آگاهی از نحوه ثبت شکایت در شورای حل اختلاف از متهم شکایت کند و در صورت عدم حضور وی در دادگاه حکم جلب وی را بگیرد.

ممکن در روابط انسانی گاهی اختلافاتی بروز پیدا کند که برای حل و فصل آنها باید به مراجع قضایی مراجعه شود. شاید در بین عناوین حقوقی، تا کنون نام حکم جلب بیشتر به گوشتان خورده باشد. در بین عامه مردم اصطلاح گرفتن حکم جلب اغلب برای تهدید کاربرد دارد! می توان گفت که گرفتن حکم جلب کسی می تواند آخرین مرحله در یک مسئله حقوقی تلقی شود. هنگامی که کسی جرمی را انجام می دهد و از رفتن به دادگاه برای پاسخگویی امتناع کند، یک دستور با نام حکم جلب برای وی صادر می شود و با تفهیم اتهام تفاوت دارد.

حکم جلب چیست و چه مراحلی دارد؟

ما در مقدمه این مطلب توضیحاتی را در خصوص اینکه حکم جلب چیست، ارائه دادیم. حال در این بخش قصد داریم یک تعریف مشخص از این اصطلاح بیان کنیم. حکم جلب یا قرار جلب در اصطلاح حقوقی دستوری است که از طرف دادگاه صادر می شود تا بر اساس آن شخص متهم برای پاسخگویی در دادگاه حاضر شود. این اصطلاح در بین عامه مردم اغلب به منظور تهدید افراد برای ثبت شکایت کاربرد دارد. بعد از دریافت حکم جلب باید به همراه مامور کلانتری به دادگاه مراجعه کرد.

جالب است بدانید که این اصطلاح در حقیقت قرار جلب است و به اشتباه به آن حکم جلب گفته می شود؛ چراکه در اصطلاح حقوقی به رای دادگاه حکم گفته می شود. حال آنکه حکم جلب نشان دهنده رای دادگاه نیست و تنها یک دستور از طرف دادگاه است! بر اساس این دستور شخصی که تنها متهم است و هنوز جرم وی ثابت نشده است باید برای ارائه توضیحات به دادگاه مراجعه کند. بدیهی است که ممکن است در این خصوص جرم یا تخلفی اثبات نشود و وی مجرم نباشد.

نوشته های مشابه

می توان گفت که دادگاه با صدور قرار جلب، تنها از کسی که متهم یک پرونده محسوب می شود، می خواهد که برای اثبات بی گناهی خود مدارک یا توضیحاتی ارائه دهد. این مورد بدین معنی نیست که برای هر کسی که قرار جلب صادر شود، مجرم است. حتی گاهی ممکن است شخصی به اشتباه متهم شود و باید در این رابطه از خود دفاع کند تا بی گناهی اش اثبات شود. حکم جلب برای کسی صادر می شود که از آمدن به دادگاه امتناع کند و دادگاه نیز بدین منظور برای وی قرار جلب صادر می کند.

حکم جلب چیست و چه مراحلی دارد؟

آیا حکم جلب ابلاغ می شود؟

یکی از سوالاتی که در ادامه بحث اینکه حکم جلب چیست، مطرح می شود این است که آیا حکم جلب ابلاغ می شود. همانطور که ذکر شد حکم یا قرار جلب یک دستور از طرف دادگاه برای متهم است. این اصطلاح با عنوان حکم جلب عادی و سیار متهم نیز شناخته می شود. در واقع می توان گفت که این حکم یک برگه است که در آن دستور دادگاه مبنی بر حضور وی ثبت شده است؛ بنابراین اطلاعات هویتی متهم در این برگه وجود دارند و توسط بازپرس پرونده امضاء شده است. بدیهی است که حکم جلب از طرف دادگاه به متهم ابلاغ می شود.

از کجا بفهمیم حکم جلب داریم؟

بسیاری از افراد این سوال را مطرح می کنند که از کجا بفهمیم حکم جلب داریم. همانطور که گفته شد استعلام حکم جلب با کد ملی نیز ممکن است. به منظور اطلاع عموم مردم از صدور حکم جلب یک سامانه پیگیری طراحی شده است. با ورود به سایت عدل ایران با آدرس adliran.ir می توانید از طریق جستجوی بخش اطلاع رسانی پرونده، در این خصوص پیگیری لازم را انجام دهید.

گاهی این مورد از طریق پیامک نیز به شخص اطلاع رسانی می شود. پیامک حکم جلب از طریق ثنا ممکن است گاهی ارسال نشود و به همین دلیل بهتر است استعلام حکم جلب با کد ملی از طریق سامانه صورت گیرد.

انواع حکم جلب

حال که در خصوص اینکه حکم جلب چیست مطالبی را بیان کردیم، باید در خصوص انواع حکم جلب نیز مواردی را ذکر کنیم. باید گفت که در هر پرونده حقوقی شرایط خاصی حاکم است و در نتیجه حکم جلب نیز بر اساس همین شرایط صادر می شود.

قاضی بعد از اینکه نسبت به رسیدگی به ماهیت شکایت کیفری اقدام کرد، در صورت امتناع متهم از حضور از دادگاه دستور حکم جلب را صادر می کند. دستور جلب به هیچ عنوان به این معنی نیست که برای کسی حکم نهایی صادر شده است. در واقع عدم توجه به احضاریه های کیفری می تواند موجب شود که برای هر شخصی قرار جلب صادر شود. حتی اگر مجرم نباشد!

یکی از انواع حکم جلب به آدرس شخص بستگی دارد! به این معنی که اگر آدرس مشخصی از متهم در دست باشد، دستور جلب به نشانی وی صادر می شود و این نوع دستور عادی تلقی می شود. در صورتی که آدرسی از وی در دسترس نباشد، حکم جلب سیار برای وی صادر می شود. به همین دلیل انواع حکم جلب به قرار زیر هستند:

  • حکم جلب عادی با ارسال دستور قاضی به کلانتری منطقه ای که شخص در آن جا حضور داشته باشد.
  • حکم جلب سیار با ارسال دستور جلب به کلیه کلانتری هایی که در حوزه قضایی یک منطقه وجود دارند!

باید گفت که یک تقسیم بندی حکم جلب نیز وجود دارد که بر اساس نوع دعاوی است که شامل موارد زیر می باشد:

  • حکم جلب حقوقی
  • حکم جلب کیفری
  • حکم جلب تقویتی

انواع حکم جلب

شرایط صدور دستور جلب چه هستند؟

در ادامه مطلب اینکه حکم جلب چیست این بار قصد داریم در خصوص شرایط صدور دستور جلب صحبت کنیم. همانطور که می دانید هنگامی که یک شخص دعوا و شکواییه علیه دیگری تنظیم می کند، برای فرد مورد نظر ابلاغیه و احضاریه صادر می شود. این موارد از طریق ثنای اشخاص قابل مشاهده هستند.

در بیشتر مواقع نیز حکم جلب از طریق پیامک اطلاع داده می شود. در صورتی که شخص به این موارد توجه نکند و در دادگاه برای ارائه صرفا توضیحات حاضر نشود، شرایط برای صدور حکم جلب فراهم می شود. این مورد در دعاوی حقوقی بسیار مرسوم است و جلب فرد از طریق مامور کلانتری صورت می گیرد. شاید به دلیل وجهه عمومی ناخوشایند حکم جلب، در بین عامه به عنوان یک تهدید کاربرد دارد. در این خصوص بهتر است با انواع تهدید و راه های اثبات جرم آشنا شوید.

کلام آخر

در این مطلب در خصوص اینکه حکم جلب چیست، صحبت شد. همانطور که بارها در مقاله عنوان شد اگر برای کسی که متهم یک پرونده است ابلاغیه و احضاریه برای حضور از دادگاه صادر شود و او از این کار امتناع ورزد، شرایط برای حکم جلب، دستور جلب یا قرار جلب وی صادر می شود. وی باید توسط مامور کلانتری به دادگاه برای ارائه توضیحات انتقال داده‌شود.

4.5/5 - (2 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم و در حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت دادخواه وکالت در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا