تفهیم اتهام چیست؟
تفهیم اتهام چیست، موضوعی که در این مقاله دادخواه وکالت می خواهیم به بررسی آن بپردازیم. هر فردی در جامعه این حق را دارد که به صورت آزادانه کار و زندگی کند. هیچ نهاد حقوقی و حقیقی نمی تواند مردم را از داشتن حق طبیعی خود که آزادی بوده منع نماید. آزاد بودن افراد نیز دلیل بر این نیست که بتوانند فعالیت هایی در جهت آسیب رساندن به دیگران و از بین بردن آرامش آن ها انجام دهند. علاوه بر این، نمی توان بدون دلیل هیچ فردی را متهم به ایجاد اخلال کرد. در صورتی می توان اتهام زد که دلایل کافی برای اثبات و تفهیم آن به متهم وجود داشته باشد.
تفهیم اتهام چیست؟
تفهیم به معنای قبولاندن چیزی و اتهام به معنای جرمی که رخ داده است. تفهیم اتهام نیز این مفهوم را داشته که به متهم جرمی که کرده قبولانده شود. البته ارایه جرم به شخص متهم به زور و اجبار و یا از طریق حدس و گمان اجرا نمی گردد. در واقع اتهام نسبت دادن چیزی به کسی بدون داشتن سندی واقعی تهمت به حساب می آید و تهمت نیز در قانون اسلامی در شرایطی که تهمت بودن آن به اثبات برسد آن را جرم می شناسند. برای افزایش مطالعه بیشتر در ارتباط با جرم می توانید مقاله عناصر تشکیل دهنده جرم چیست را بخوانید.
بنابراین، برای انجام دادن عمل تفهیم اتهام به ابزارهای قانونی نیاز خواهد بود. اسناد و مدارک از مهمترین ابزارهای تفهیم اتهام هستند. اسنادی که دادگاه آن را تایید کرده باشد. در این فرآیند تمامی اسناد که نشانگر جرم متهم بوده برای او تشریح می شود. دادگاه به دنبال پذیرش و قبول مدارک توسط متهم برای ادامه دادرسی نمی باشد. در واقع رای دادگاه در گرو تفهیم اتهام نبوده و تفهیم اتهام فقط به جهت انجام وظیفه دادستان یا بازرس رخ خواهد داد. لازم به ذکر این نکته است که در هنگام توضیح مستندات جهت اتهام وارد شده به فرد خاطی باید زبان گفتار، ساده بوده که متهم بتواند به درک گفته ها بپردازد.
تفهیم اتهام در دادسرا چگونه است؟
متهم به دادسرا آورده می شود. متهم یا بدون زور و فقط با دیدن احضاریه و یا شکوایه در دادگاه حضور به عمل رسانده یا این که مامورین قانون در پی در دست داشتن حکم جلب، او را با دستبند در دادگاه حاضر کرده اند. بعد از وارد شدن متهم به دادسرا در جایگاه مخصوص به متهم ایستاده و قاضی در نخستین قدم از او می خواهد که خود را معرفی نماید.
بعد از این که معرفی به صورت کامل توسط متهم صورت گرفت و صحت معرفی نیز برای دادسرا مشخص گردید، بازرس یا قاضی دادگاه درباره دلیل حضور متهم به دادگاه توضیحات لازم را ارایه می کند. توضیحات گفته شده همان تفهیم اتهام بوده که مسئولیت آن به عده مرجع متخصص قضایی می باشد.
مدت زمان تفهیم اتهام چقدر است؟
حال که دانستیم تفهیم اتهام چیست به بررسی زمان انجام این کار می پردازیم. هنگامی که فرد به محیط بازجویی دادگاه یا دادسرا آورده می شود باید بداند که کدام کار او باعث شده که اکنون در این جا حضور دارد. به همین منظور گاهی تفهیم اتهام در مراحل ابتدایی و با وجود اطلاعات مختصری که در دست مراجع هست صورت می گیرد.
برخی مواقع نیز بر اساس دلایل خاص، زمان تفهیم اتهام را به قبل از اقدامات تحقیقاتی موکول می کنند. دلیل این کار نیز مشارکت دادن متهم در جریان بررسی های تحقیقاتی برای گرفتن نتیجه بهتر و زود تر است. مشارکتی که می تواند در مجازات متهم زمانی که به صورت کامل جرم او به اثبات رسید، اثر کاهنده داشته باشد. البته مواقعی نیز وجود دارد که دادیار منتظر جمع آوری تمام مدارک دال بر ثابت کردن اتهام می ماند. وقتی که همه تحقیقات به اتمام رسید و مدرک در اختیار دادگاه بود در آن زمان دادیار توضیحات لازم مبنی بر قبولاندن اتهام را به متهم می دهد.
مرحله بعد از تفهیم اتهام چیست؟
تفهیم اتهام باعث می شود که متهم به درک عمیقی نسبت به جرمی که انجام داده برسد. به علاوه بعد از این که اتهام با مدرک بیان شد، مرحله ای پیش می آید که در آن فرد از حالت متهم خارج شده و به مجرم تبدیل می شود. بنابراین بر اساس جرمی که شخص مرتکب شده یا نقشی که در رخ دادن جرم داشته مجازات آن تعیین می گردد.
چنانچه حبس جزای جرم ارتکابی باشد، مامورین فرد خاطی را به زندان می برند تا مدت زمان محکومیت خود را بگذارند. اگر مجرم محکوم به جریمه نقدی شده بعد از تفهیم اتهام باید فعالیت های مربوط به پرداخت جریمه انجام شود. به طور کلی، در این مرحله تمام جزای در نظر گرفته برای شخص مجرم به اجرا در می آید.
تفاوت تبیین اتهام و تفهیم اتهام چیست؟َ
عوامل متعددی می تواند باعث شود که فردی که در معرض اتهام قرار گرفته نتواند در دادگاه حضور یابد و پی گیری ها نسبت به اتهام وارده توسط وکیل او یا شخص حقوقی دیگری صورت پذیرد. در چنین شرایطی دادگاه، اتهام را برای وکیل مدافع متهم تبیین کرده که به آن تبیین اتهام گفته می شود. در واقع تفاوت بین تببین اتهام و تفهیم اتهام در بیان مستندات و ارایه دلیل به شخص مورد نظر در دادگاه می باشد. در تبیین توضیحات مربوط به اتهام به وکیل متهم داده و در تفهیم خود متهم شنونده اتهام وارده خواهد بود.
کلام آخر
تفهیم اتهام چیست، سعی شد مطالب جامعی در این باره ارایه گردد. درک و توضیح اتهام به متهم به عنوان تفهیم اتهام شناخته می شود. مسئول انجام دادن این کار قاضی و محلی که تفهیم اتهام در آن صورت می گیرد دادگاه یا دادسرا می باشد.