ارث مردی که فرزند ندارد به چه کسی می رسد؟
انحصار وراثت متوفی بدون اولاد مابین خویشاوندان نسبی و سببی باید مطابق با قوانین انجام گردد و در زمان تقسیم مال و اموال متوفی نیز باید به موانع ارث توجه شود. در اولین مرحله باید میزان دارایی متوفی مشخص شود سپس سهم الارث هر یک از وراث تعیین می گردد. اگر متوفی فرزندی نداشته باشد در زمان تقسیم ارث وی ممکن است سوال ارث مردی که فرزند ندارد به چه کسی می رسد مطرح شود، در ادامه این مطلب به بررسی تقسیم ارث مرد بدون فرزند خواهیم پرداخت که امیدواریم با مطالعه مطلبی که پیش رو دارید بتوانید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورید.
ارث مردی که فرزند ندارد به چه فردی تعلق می گیرد؟
اغلب افراد بر این باور هستند که اگر مردی فرزند نداشته باشد مال و اموال وی به دولت می رسد. باید بگوییم که این تصور نادرست است و اگر مردی که فوت می شود هیچ فرزندی نداشته باشد دارایی های وی مابین خویشاوندان نسبی ( خونی ) و خویشاوندان سببی ( ازدواج ) تقسیم می شود. شایان ذکر است مال و اموال متوفی مطابق با طبقات ارث تعیین می گردد:
- پدر، مادر، فرزندان و نوه ها در طبقه اول ورثه قرار دارند.
- مادربزرگ، پدربزرگ، برادران، خواهران و فرزندان آن ها در طبقه دوم ورثه قرار دارند.
- عمه ها، عموها، دایی ها، خاله ها و فرزندان آن ها در طبقه سوم ورثه قرار دارند.
هر یک از این طبقات ارث نسبت به طبقه پایین تر دارای ارجحیت هستند و اگر یکی از ورثه موجود در طبقه اول زنده باشند به سایر طبقات هیچ ارثی نمی رسد. به شما عزیزان توصیه می کنیم برای تعیین تکلیف در زمینه میزان سهم الارث هر یک از طبقات بهتر است از وکیل انحصار وراثت مشاوره لازم را بگیرید.
نحوه تقسیم ارث مردی که فرزند ندارد!
تقسیم ارث کسانی که هیچ فرزندی ندارند تا حدودی دشوار می باشد و بهتر است در این زمینه از افراد کارشناس کمک گرفته شود، علاوه بر این در زمان انجام تقسیم ارث در صورت وجود وصیت نامه باید به آن عمل شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وصیت نامه می توانید روی لینک مربوط به مطلب وصیت نامه چیست؟ کلیک کنید.
تقسیم ارث مردی که فرزندی ندارد طبق مراحل زیر انجام می شود:
- اگر مردی که فوت شده است همسر دائمی داشته باشد ابتدا باید میزان سهم الارث زوجه مشخص شود. با توجه به اینکه مرد فرزندی ندارد میزان سهم الارث همسر وی معادل با 1/4 از کل اموال است و باقی مانده مال و اموال نیز بین خویشاوندان نسبی او تقسیم می گردد.
- در صورتی که فردی فوت کند و هیچ فرزندی نداشته باشد و ورثه وی فقط همسرش باشد، نحوه تقسیم ارث بدین صورت است که 1/4 از اموال متوفی به همسر تعلق خواهد گرفت و باقی مانده ترکه متوفی نیز به حاکم شرع تعلق می گیرد. شایان ذکر است مرد می تواند از قبل وصیت نامه تنظیم نماید و مقداری از اموالش را به نفع همسرش وصیت کند.
- اگر پدر و مادر مردی که فوت شده است زنده باشند ارث و میراث وی بین مادر، پدر و همسرش تقسیم می شود. سهم همسر حدود 1/4 از اموال متوفی است و 1/3 از اموال متوفی نیز به مادرش تعلق می گیرد. 2/3 از اموال نیز سهم پدر متوفی خواهد بود. اگر مردی که فوت شده است همسر نداشته باشد ارث و میراث بین پدر و مادرش به میزانی که ذکر شد تقسیم می گردد.
- ارث مردی که فرزند ندارد و پدر، مادر و همسرش نیز در قید حیات نیستند بین پدربزرگ و مادربزرگ، خواهران و برادران متوفی تقسیم می شود، در صورت نبود اشخاص مزبور نیز ارث مرد بین خویشاوندان طبقه سوم تقسیم می گردد.
نکات حقوقی برای تقسیم ارث مرد بدون فرزند
انحصار وراثت مرد بدون فرزند در دسته دعاوی حقوقی قرار دارد به همین دلیل در زمان تقسیم ارث باید به نکات حقوقی توجه شود. از مهم ترین نکات حقوقی در زمینه ارث مردی که فرزند ندارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بعد از فوت متوفی و قبل از انجام انحصار وراثت باید هزینه های مربوط به کفن و دفن از ترکه متوفی پرداخت شود.
- اگر متوفی به فرد یا افرادی بدهکار است باید بدهی وی از طریق دارایی هایش پرداخت شود.
- مهریه همسر جزو بدهی های متوفی به شمار می رود به همین دلیل قبل از تقسیم ارث باید مهریه همسر از طریق دارایی های وی پرداخت شود.
- اگر متوفی وصیت نامه تنظیم کرده است باید به وصیت وی عمل شود.
- اگر مردی فقط یک فرزند داشته باشد و فرزند متوفی قبل از وی فوت شده باشد باید در زمان انجام انحصار وراثت به قانون ارث برای فرزند فوت شده قبل از پدر نیز توجه شود.
ارث مرد بدون فرزند در صورتی که تعدد زوجین داشته باشد چگونه تقسیم می شود؟
اگر متوفی مرد چندین زن عقدی داشته باشد و به جز همسرانش خویشاوندان دیگری نیز نداشته باشد باید مال و اموالش به صورت مساوی بین همسران وی تقسیم شود. اگر به جز همسران، متوفی وراث دیگری داشته باشد به هر یک از همسران 1/4 از اموال متوفی خواهد رسید.
اگر زوجه شوهرش فوت نماید و مهریه وی در زمان حیات مرد پرداخت نشده باشد، همسر دائمی مرد می تواند علاوه بر سهم الارث خود، مهریه اش را نیز از سایر وراث طلب نماید. ورثه باید مهریه همسر قانونی متوفی را از فروش اموال یا اصل مال وی پرداخت کنند.
کلام آخر
تقسیم ارث یکی از مهم ترین اموری است که بعد از فوت هر فرد باید مورد توجه قرار بگیرد بنابراین باید بعد از فوت اشخاص تکلیف اموال آن ها روشن گردد. برای تعیین میزان سهم الارث هر یک از ورثه باید نسبت به اخذ گواهی انحصار وراثت اقدام شود و اگر مرد فرزندی نداشته باشد، تقسیم مال و اموال وی مطابق با قانون انجام می گردد. در این مطلب با قوانین مربوط به تقسیم ارث مردی که فرزند ندارد آشنا شدید، امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت بهره را برده باشید.