عقد معلق و عقد منجز چیست؟
منظور از عقد معلق – عقد منجز چیست؟ قبل از هر چیز بهتر است بدانید که به بسته شدن قرارداد و قبول کلیه مواردی که در داخل آن ذکر گردیده است عقد گفته می شود. در قوانین کشور ما عقود مختلفی وجود دارند که هر یک از آن ها با توجه به شرایط اشخاص و نیاز آن ها تعیین می گردند. از پراستفاده از عقود در قوانین کشور ایران می توان به عقد نکاح، عقد مزارعه، عقد ضمان، عقد منجز و معلق و… اشاره کرد.
تعریف عقد معلق – عقد منجز
هر یک از عقود معلق و منجز دارای شرایط خاصی هستند که بهتر است قبل از انعقاد این عقود با مفهوم و شرایط آن ها آشنا شوید. در ادامه مطلب به تعریف عقد معلق – عقد منجز خواهیم پرداخت، در پایان مطلب نیز تفاوت های عقود معلق و منجز را مورد بررسی قرار می دهیم.
عقد منجز چیست؟
مطابق با ماده 189 قانون مدنی می توان گفت:” عقد منجز، آن است که تاثیر آن بر حسب انشاء، موقوف به امر دیگری نباشد در این غیر صورت، این نوع عقد معلق خواهد بود”. بعد از انعقاد این نوع عقد، افراد موظف به انجام کاری می شوند و باید آن کار را حتما انجام دهند. به عنوان مثال ممکن است فردی در عقد منجز ذکر کند که بعد از بسته شدن این نوع قرارداد خانه اش را به نام طرف مقابل می زند و در قبال اجاره خانه از وی مبلغی پول دریافت می کند. به این نکته توجه داشته باشید که بعد از مشخص کردن کلیه شرایط در عقد منجز طرفین باید عقدنامه را امضاء نمایند.
عقد معلق چیست؟
عقد معلق یکی دیگر دیگر از انواع عقود در قوانین کشور ایران به شمار می رود، مطابق با این عقد طرفین می توانند انجام اموری را به زمان های بعدی موکل نمایند. به عنوان مثال در عقد معلق ممکن است ذکر کنند که اگر فردی در آزمون دکترا قبول شود برای وی خودرو بخرند که در این صورت شخصی که قرار است خودرو را خریداری کند نیازی نیست که خودرو را بلافاصله پس از عقد قرارداد به طرف مقابل هدیه دهد و باید صبر کند تا وی در آزمون دکترا قبول شود.
مطابق با ماده 189 قانون مدنی می توان گفت:” عقد معلق منوط بر وقوع امر دیگری می باشد”. شایان ذکر است قراردادهایی که به واسطه این نوع عقد بسته می شوند منوط به وقوع امری می باشند که عقد معلق بر آن است، شرطی که در عقدنامه تعیین می شود تحقق آن باید در آینده باشد و علاوه بر این تحقق شرط نیز احتمالی می باشد.
تفاوت عقد معلق – عقد منجز
از مهم ترین انواع تفاوت های این دو نوع عقد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. وقوع اثر عقد در عقد منجز:
وقوع اثر عقد در این نوع عقد به محض وقوع عقد می باشد، یعنی به محض اینکه طرفین قرارداد اقدام به تنظیم این نوع عقد نامه کنند عقد به صورت قطعی به وقوع می پیوندد و دارای اثر است.
2. وقوع اثر عقد در عقد منجز:
وقوع اثر عقد در این نوع عقد بعد از رخ دادن امری می باشد که عقد معلق مطابق با آن بسته شده است، برخلاف عقد منجز، اثر این نوع عقد بعد از رخ دادن امر یا اتفاقی می باشد که عقد مطابق با آن معلق شده است و تا قبل از آن عقد معلق دارای هیچ اثری نخواهد بود.
کلام آخر
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید عقد معلق – عقد منجز دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند بنابراین بهتر است هر یک از این نوع عقود را با توجه به شرایط معامله انتخاب کنید. در صورتی که اطلاعات لازم را در زمینه انعقاد هر یک از عقود ذکر شده ندارید بهتر است از وکلایی که تخصص لازم را در این زمینه دارند کمک و مشاوره لازم را بگیرید.