سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مستاجر
یکی از مشکلات و چالش هایی که بسیاری از موجرین (صاحبان املاکی که ملک خود را اجاره داده اند) با آن مواجه هستند، تخلیه نکردن ملکشان توسط مستاجر است. در چنین شرایطی صاحب ملک باید از طریق قانون اقدامات لازم را انجام دهد و حکم تخلیه را برای مستاجر بگیرد. اما موضوعی که وجود دارد این است که بسیاری از موجرین فکر می کنند حکم تخلیه و دستور تخلیه دو مورد مشابه هستند، در حالی که این چنین نیست و این دو با یکدیگر تفاوت دارند. از طرفی اگر موجر دادخواست خود را به شکل اشتباه تنظیم کند، پروسه مربوط به رسیدگی به دادخواست نیز طولانی می شود، از همین رو پیشنهاد ما به شما این است که قبل از تنظیم دادخواست اطلاعات لازم را بدست آورید تا بتوانید بهترین و سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مستاجر را پیدا کنید.
حکم تخلیه و دستور تخلیه چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟
حکم تخلیه، تابع قانون رابطه بین اجاره دهنده و اجاره کننده است و تا زمانی که مالک ملک خود را در اختیار مستاجر قرار داده، می تواند برای آن تمهیدات خاصی را درنظر بگیرد و فرد مستاجر نیز موظف است تا زمانی که از منافع ملک اجاره داده شده استفاده می کند به این تمهیدات توجه و عمل کند.
حال گاهی اوقات شرایطی پیش می آید که مستاجر به تمهیدات مشخص شده توسط مالک توجه نمی کند و حتی اقداماتی را انجام می دهد که برخلاف قوانین هستند؛ برای مثال ملک را تبدیل به یک مکان برای قمار یا اعمال نامشروع می کند. در چنین شرایطی مالک باید به دنبال دریافت حکم تخلیه باشد. در چنین شرایطی امکان درخواست دستور تخلیه وجود ندارد، زیرا درخواستی که ایجاد می کنید باید موردبررسی قرار گیرد و قاضی تشخیص دهد که بیانات و اظهارات شما صحت دارد.
حال شاید برای شما سوال پیش آید که چه زمانی باید درخواست دستور تخلیه بدهیم که در پاسخ باید بگوییم که اگر شما اجاره نامه ای را با مستاجر خود تنظیم کرده اید و زمان اجاره به پایان رسیده است و توافقی بر سر موضوع تمدید شکل نگرفته، باید اجاره نامه را به شورای حل اختلاف ببرید و درخواست صدور دستور تخلیه را بدهید. این درخواست در مدت زمان نسبتا کوتاهی صادر می شود و شما می توانید با ارائه آن به مستاجر آن را ملزم به تخلیه ملک کنید و اگر تخلیه انجام نشد از مراجع قانونی رسیدگی های لازم را انجام دهید.
پس به طور کلی می توانیم بگوییم که برای دریافت حکم تخلیه به زمان بیشتری نیاز است، چراکه شما باید در جلسه های دادرسی مختلف شرکت کنید تا مراجع ذی صحت درخواست شما را تایید کنند. این در حالی است که دستور تخلیه به تشکیل جلسه نیاز ندارد و می تواند در مدت زمان کوتاهی صادر شود و در اختیار شما قرار گیرد. البته حضور یک وکیل متخصص و ماهر در این زمینه نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد که سایت وکیل از ما که یک مرجع معتبر حقوقی است، در این زمینه راهنمایی های لازم را انجام می دهد تا بهترین حقوقدان را برای بررسی شرایط و انجام کارهای لازم انتخاب کنید.
چگونه می توان حکم تخلیه را گرفت؟
شرایطی را تصور کنید که از مستاجر شما تخلفی سر زده است یا شرایطی پیش آمده که می خواهید نسبت به گرفتن حکم تخلیه مستاجر اقدام کنید؛ اما نمی دانید که باید چه کاری انجام دهید و به کجا مراجعه کنید. در راستای این موضوع باید گفت که اگر در چنین موقعیتی قرار گرفتید، باید در ابتدا به دادگاه مراجعه کنید و درخواست حکم تخلیه را تنظیم کنید. البته دقت داشته باشید که برای شکایت و دریافت حکم تخلیه به مدارکی چون قولنامه، قرارداد بین شما و مستاجر و مدارک شناسایی نیاز است. پس از آنکه شما شکایت موردنظر را تنظیم کردید و مدارک لازم را تحویل دادید، دیگر نیاز نیست کاری انجام دهید و کافی است همه چیز را به مراجع مربوطه بسپارید تا سایر مراحل پیگیری شود و درخواست شما را به مستاجر برسانند.
در چه مواردی امکان دریافت حکم تخلیه وجود ندارد؟
- اگر ملک قرارداد مسکونی داشته باشد و مدت اجاره به پایان نرسیده باشد.
- اگر ملک با سند رسمی در اجاره موجر باشد.
- اگر شخصی دیگر ملک را دراختیار بگیرد، اما بدون آنکه قرارداد اجاره تنظیم شود.
آیا مستاجر می تواند به حکم تخلیه اعتراض بزند؟
سوال دیگری که پیش می آید، این است که اگر مراحل گرفتن حکم تخلیه مستاجر انجام شود و این درخواست به دست مستاجر برسد، آیا می تواند بعد از آن اعتراضی نسبت به این حکم داشته باشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله! طبق قانون درنظر گرفته شده برای این موضوع، مستاجر تا 20 روز زمان دارد که نسبت به صدور حکم صادر شده اعتراض کند. البته این نکته را درنظر داشته باشید که اعتراض کردن به معنای خاصی نیست و اگر مستاجر نتواند مستند و مدارک لازم و کافی را ارائه دهد، اعتراضش پذیرفته نخواهد شد.
اگر بررسی مجدد پرونده به دادگاه دیگر یا دیوان عالی منتقل شود و حکم دادگاه بدوی صادر گردد، مستاجر تنها ده روز فرصت تخلیه ملک را دارد و اگر در این مدت زمان تخلیه ملک انجام نشود، اجرائیات وارد عمل خواهند شد و نسبت به تخلیه فوری خانه اقدام خواهند کرد. باید به این نکته اشاره کرد که اگر پول پیشی از مستاجر در دست موجر است، باید آن را به طورکامل پرداخت کند یا آن را به صندوق دادگستری بدهد. شرایط دیگری که امکان دارد پیش آید این است که اسناد و مدارک ارائه شده توسط مستاجر تایید می شوند و دادگاه با استناد به این مدارک یک مهلت حداکثر سی روزه به مستاجر می دهد تا خانه را تخلیه کند.
کلام آخر
اگر ملکی در اختیار دارید و آن را به مستاجر اجاره داده اید و اکنون شرایطی پیش آمده که می خواهید مستاجر را از ملک خود بلند کنید، باید نسبت به گرفتن حکم تخلیه مستاجر اقدام کنید. از همین رو ما در این مقاله از مجله مشاوره حقوقی دادخواه وکالت به بررسی تمام مسائل مربوط به این موضوع پرداختیم تا بتوانید بهترین عملکرد را از خود نشان دهید و در کوتاه ترین زمان به حق و ملک خود برسید.