چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود؟
چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود؟ سوالی است که برای خریدار هنگام زیان دیدن در معامله به وجود می آید. استرداد ثمن مفهومی کاربردی در زمینه معاملات ملکی است. هنگامی که فروشنده از انجام معامله قصد کلاهبرداری دارد معامله از مسیر قانونی خارج می شود. خریدار می تواند از فروشنده در دادگاه شکایت کرده و درخواست استرداد ثمن کند. در این دعوی خریدار به دنبال این است تا از طریق دادگاه بتواند پول از دست رفته در معامله را از فروشنده پس بگیرد. در این مقاله استرداد ثمن را مورد بررسی قرار می دهیم تا به طور کامل با این موضوع آشنا شوید.
استرداد ثمن یعنی چه؟
برای دانستن این سوال که استرداد ثمن یعنی چه نخست به معنی لغوی آن اشاره می شود. در فرهنگ لغت استرداد به معنای برگرداندن و ثمن به معنای ارزش و بهای یک دارایی است. در مباحث حقوقی استرداد ثمن یعنی برگرداندن پولی که در معامله از خریدار گرفته شده و در ازای آن دارایی به او تعلق نگرفته است. بعد از مشخص شدن مغهوم استرداد ثمن، زیان دیدگان به دنبال این هستند که بدانند چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود. پس گرفتن پول یا استرداد ثمن مراحل پیچیده ای دارد و ممکن است چندین سال طول بکشد تا وجه معامله به خریدار برگشت داده شود.
چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود؟
خریدار جهت شکایت برای استرداد حق ضایع شده خود باید چهار مرحله را بگذراند. هنگام طی کردن مراحل استرداد ثمن، ترتیب در نظر گرفته شود. چهار مرحله لازم برای ثمن معامله به شرح زیر است:
- تصمیم به شکایت: هنگامی که خریدار در یک معامله کلاهبرداری ملک، پول خود را از دست می دهد برای پس گرفتن باید تصمیم به استرداد ثمن بگیرد. اگر برای اجرایی کردن تصمیم با این مساله که چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود روبرو شد می تواند از یک وکیل درخواست کمک نماید.
- طرح دعوی: بعد از تصمیم گیری، خریدار یا وکیل او باید طرح دعوی کند. طرح شکایت در ابتدا می تواند به صورت الکترونیکی و از طریق سایت صورت گیرد. به علاوه خریدار می تواند به صورت حضوری به دادگاه مراجعه کرده و شکایت خود از فروشنده ملک را به صورت کتبی ارایه داده تا نوبت جلسه دادگاه تعیین شود.
- رسیدگی دادگستری: هنگام رسیدگی دادگستری به پرونده استرداد ثمن باید خواهان و خوانده حضور داشته باشند. در برخی مواقع ممکن است به دلایلی خوانده در دادگاه حاضر نشود. بعد از تقدیم دادخواست، رسیدگی دادگاه از طریق بررسی اسناد و مدارک آغاز می شود.
- تصمیم دادگاه: در ابتدا به تشخیص صلاحیت و یا عدم صلاحیت این موضوع در دادگستری رای داده می شود. در صورت صلاحیت دادگاه برای بررسی این مورد، رای و تصمیم نهایی صادر خواهد شد. در صورت مشخص شدن عدم صلاحیت، در دادگاه دیگری به پرونده رسیدگی می شود.
راجع به استرداد ثمن معامله باطل چه می دانید؟
عدم رعایت شروط اساسی در معامله باعث باطل شدن معامله می شود، پس اگر در بیع ثمنی گرفته شده و آن معامله ای که بیع در آن رخ داده باطل باشد باید به دنبال این بود که چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود.
در صورتی که باطل بودن معامله مشخص باشد ولی فروشنده ثمن را به خریدار پس ندهد خریدار باید دادخواست تنظیم شده خود را به دادگستری ارائه دهد. دادگاه در شرایطی کار رسیدگی به پرونده را انجام می دهد که سند کافی برای باطل بودن بیع وجود داشته باشد. هر گونه شک در باطل بودن معامله باعث می شود دادگاه به وقت دیگری موکول شود. با موکول شدن دادگاه به زمان دیگر، خواهان فرصت دارد مدارک خود را کامل کرده و از طریق تایید انفساخ، دعوی خود را در دادگاه مطرح کند.
هنگامی که در جلسه دادگاه مشخص شد فروشنده مالک اصلی ملک فروخته شده نیست و مالک اصلی به فروش توسط فروشنده راضی نبوده عقد معامله باطل خواهد بود. زمانی عقد معامله ملک صحیح است که مالک اصلی اجازه فروش به فروشنده را داده باشد.
کلام آخر
استرداد ثمن یعنی پس گرفتن پولی که در یک معامله باطل و غیر قانونی از خریدار گرفته شده است. برای استرداد ثمن باید دادخواستی تنظیم کرد و از طریق آن به طرح دعوا در دادگستری پرداخت. در این مقاله از دادخواه وکالت مطالبی در ارتباط با مفهوم استرداد ثمن، گرفتن ثمن در معاملات باطل و این که چگونه می توان ثمن معامله را استرداد نمود بیان کردیم تا از این اطلاعات استفاده کنید و هر آنچه لازم است انجام دهید.