جرم پولشویی و مجازات آن چیست؟ ⚖️【آپدیت 1403】
جرم پولشویی به جرائمی گفته می شود که فرد میخواهد با ارتکاب به آن از عواید مالی استفاده کند. این جرم در قانون دارای مجازات هایی است که ما در این مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد. در این رابطه مواردی از قبیل مجازات مرتکبین جرم پولشویی، پولشویی تا ۱۰ میلیارد، پولشویی جرم حقوقی است، رفع اتهام پولشویی، مجازات پولشویی ارز و انواع پولشویی چیست مطرح می شوند.
پولشویی بر اساس قانون جرم محسوب می شود و از طریق دفاتر خدمات قضایی می توان از آن شکایت کرد! کارهای خلاف زیادی وجود دارند که از طریق آن ها می توان پول و منافع زیادی به دست آورد. شیوه های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها بتوان منشا پول حاصل از جرم را طبیعی جلوه داد. پولشویی اغلب توسط خلافکارانی ماتند قاچاقچیان، کلاهبرداران و … اتفاق می افتد. در این خصوص بهتر است از طریق مشورت با وکیل، موضوع را مطرح کنید.
همانطور که ذکر شد در صورت رخ دادن پولشویی مجازات های سنگینی برای این کار در نظر گرفته شده است. در خصوص خرید ملک، اجاره کارت ملی، خودرو، طلا، ارز و … ممکن است پولشویی رخ دهد که با توجه به نوع جرم، مجازات آن مشخص می شود.
پولشویی چیست؟
برای اینکه بگوییم جرم پولشویی چیست باید در این خصوص تعریف مشخصی را ارائه دهیم. پولشویی (Money laundering) فرآیندی به منظور پنهان کردن منشا پولی است که از طریق خلاف و فعالیت غیر قانونی مثل اختلاس، فساد، مواد مخدر و … به دست آمده است. پول کثیف که از طریق این فعالیت ها به دست آمده است در طی این فرآیند دارای منشا قانونی خواهد شد!
موارد دیگری مانند قاچاق اسلحه، قمار، اجاره کارت ملی، خرید ارز و … از این دست فعالیت های غیر قانونی و خلاف هستند. درآمد ناشی از کار خلاف دارای رقم های نجومی می باشد. پنهان کردن این درآمد ها کار دشواری است و تنها راه برای خلاف کاران این است که منشاء به دست آورد این پول ها را قانون جلوه دهند. با این کار پول خلاف به چرخه قانونی کشور بر می گردد و در کارهای قانونی مورد استفاده قرار می گیرد. این فعالیت های مشروع می تواند شامل ثبت شرکت یا تجارت باشند.
آیا پولشویی جرم است؟
در ادامه بحث جرم پولشویی و مجازات های آن، باید در این خصوص صحبت کنیم که آیا پولشویی جرم است؟ بدیهی است که اگر یک پول هنگفت از طریق خلاف به دست آید و خلافکاران از آن در چرخه اقتصادی و قانونی کشور استفاده کنند، جرم صورت گرفتهاست. بر اساس قانون مبارزه با پولشویی، این کار جرم است و مجازات آن نیز در قانون مشخص شدهاست:
- نگهداری و استفاده از عوایدی که از کار خلاف به دست آمده است، به صورت مستقیم و غیر مستقیم جرم می باشد.
- تبدیل و انتقال عایدی حاصل از خلاف با منشا غیر قانونی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم جرم است.
- کتمان یا مخفی کردن پول ناشی از خلاف به صورت مستقیم و غیر جرم می باشد و تبعات قانون در پی دارد.
مجازات جرم پولشویی
در خصوص مجازات پولشویی باید به جزای نقدی برابر با ارزش مالی پولشویی، حبس تعزیری درجه پنجم و حبس درجه چهارم اشاره کرد. همانطور که ذکر شد پولشویی جرم می باشد و برای آن در قانون مجازات های سنگینی در نظر گرفته شده است. در خصوص جرم پولشویی باید گفت که اگر عواید حاصل از فعالیت غیر قانونی تبدیل به اموال دیگری نیز شده باشد، اموال باید ضبط شوند.
بدین منظور جریمه نقدی برابر با یک چهارم عوایدی که از جرم حاصل شدهاست در حق دولت باید پرداخت شود. اگر بعد از ارتکاب به جرم دیگر، پولشویی صورت بگیرد باید علاوه بر مجازاتی که برای جرم منشا در نظر گرفته شدهاست، مجازات پولشویی نیز باید صورت بگیرد. مجازات جرم های مختلف مانند تهدید، زورگیری و … با پولشویی متفاوت می باشد.
کلام آخر
در این مطلب در رابطه با جرم پولشویی مطالبی را ذکر کردیم. امروزه به دلیل تورم بسیاری از سودجویان از این طریق درآمد های هنگفتی کسب می کنند. همچنین خلافکاران با انجام کارهایی مانند قاچاق و فساد، مبالغ نجومی را به دست می آورند. این پول ها ممکن است با تغییر منشا دوباره به چرخه اقتصادی وارد شوند. این کار پولشویی است و در قانون برای آن جریمه نقدی و حبس در نظر گرفتهشدهاست.