شرایط و مراحل دریافت مستمری شوهر توسط زن چیست؟
در این مقاله دادخواه وکالت سعی داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که شرایط و مراحل دریافت مستمری شوهر توسط زن چیست؟ مرگ همسر اتفاقی غم انگیز و ناگهانی بوده که می تواند بر روی زندگی همسر و خانواده او تاثیر عمیقی بگذارد. یکی از مسایل مهمی که در این مورد باید به آن توجه شود تامین معیشت همسر و فرزندان می باشد. مستمری بازماندگان یکی از راه های تامین معیشت بازماندگان بیمه شده است که در صورت فوت فرد دارای بیمه به همسر و اولاد او می دهند.
شرایط و مراحل دریافت مستمری شوهر توسط زن چیست؟
زنان شاغل یا خانه دار که همسرشان فوت شده می توانند با داشتن شرایط زیر درخواست مستمری همسر خویش را به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهند:
- ازدواج دائم با متوفی
- عدم اشتغال به کار یا مشغول به کار بودن با حقوق کمتر از حداقل دستمزد
- داشتن حداقل 5 سال سابقه پرداخت حق بیمه توسط متوفی، زنانی که شرایط دریافت مستمری شوهر خود را دارند باید مدارک زیر را به سازمان تامین اجتماعی تحویل دهند.
- فرم درخواست مستمری بازماندگان
- اصل و کپی شناسنامه و مارت ملی زن و متوفی
- اصل و کپی عقد نامه یا حکم طلاق
- اصل و کپی گواهی فوت متوفی
- اصل و کپی آخرین فیش حقوقی
پس از بررسی مدارک توسط سازمان تامین اجتماعی، در صورت تایید شرایط مستمری بازماندگان برای زن اجرایی خواهد شد. میزان دریافت مستمری شوهر توسط زن به عواملی مانند حقوق بازنشستگی متوفی، تعداد فرزندان تحت تکفل و میزان سابقه پرداخت حق بیمه متوفی بستگی دارد. در صورتی که متوفی دارای فرزند باشد میزان مستمری برای زن به صورت 3/2 حقوق بازنشستگی متوفی است.
در صورتی که متوفی فرزند نداشته باشد، میزان دریافت مستمری شوهر توسط زن به صورت 7/6 حقوق بازنشستگی متوفی خواهد بود. اگر زن دارای چندین فرزند بوده میزان مستمری به نسبت تعداد فرزندان افزایش می یابد. زنان متقاضی مستمری، باید حداقل ظرف 6 ماه از تاریخ فوت همسر، درخاست خود را به سازمان تامین اجتماعی تحویل دهند. در صورتی که درخواست زن پس از شش ماه ارایه شود سازان تامین اجتماعی می تواند با درخواست زن موافقت نماید، اما مستمری از تاریخ درخواست، پرداخت خواهد شد.
زنان مطلقه بالای 50 سال می توانند مستمری شوهرانشان را دریافت کنند؟
زنان بیشتر از پنجاه سال با ده سال سال سابقه ازدواج می توانند مستمری شوهرانشان را دریافت نمایند. این امر منوط به رعایت شرایطی بوده که در قانون اسلامی ایران پیش بینی شده است. شرایط دریافت مستمری شوهر توسط زن در صورت طلاق:
- زن باید حداقل 50 سال سن داشته باشد.
- زن باید حداقل 10 سال از زمان ازدواج تا زمان طلاق، تحت تکفل شوهر باشد.
- زن نباید ازدواج مجدد کرده باشد.
میزان مستمری که زن در صورت طلاق دریافت می کند معادل 50/ مستمری شوهر است. زن برای دریافت مستمری شوهر خود در صورت طلاق باید مدارک زیر را به شعبه تامین اجتماعی محل سکونت خود ارایه دهد:
- گواهی طلاق
- کارت ملی و شناسنامه زن
- شناسنامه و کارت ملی شوهر
- گواهی عدم اشتغال زن
دریافت مستمری شوهر توسط زن در صورت طلاق،می تواند نقش مهمی در تامین معیشت نان مطلقه ایفا کند. این زنان به دلیل طلاق از حمایت مالی همسر خود محروم می شوند و دریافت مستمری می تواند بخشی از این خلاء را جبران نماید.
مدت زمان پرداخت مستمری شوهر توسط زن چقدر است؟
در ایران، طبق قانون تامین اجتماعی زنانی که همسرانشان فوت می شوند می توانند از مستمری بازنشستگی یا از کار افتادگی شوهران خود برخوردار گردند. این مستمری تا زمانی که زن زنده است، ادامه خواهد داشت. در گذشته اگر زن مجددا ازدواج می کرد، مستمری او قطع می شد. اما با تصویب قانون حمایت خانواده در سال 1391، این محدودیت برداشته و زنان بازمانده می توانند حتی پس از ازدواج مجدد نیز مستمری شوهر خود را دریافت کنند.
میزان مستمری بازماندگان بر اساس سابقه بیمه پردازی و میزان حقوق بازنشستگی یا از کار افتادگی شوهر تعیین می شود. زن بازمانده، 70 درصد از مستمری شوهر خود را دریافت می کند. در صورتی که همسر شخص بازمانده،فرزاندنی زیر 18 سال داشته باشد سهم هر فرزند 10 درصد از مستمری شوهر خواهد بود. برای دریافت مستمری شوهر توسط زن، باید مدارک زیر به شعب تامین اجتماعی ارائه گردد:
- گواهی فوت بیمه شده اصلی
- شناسنامه و کارت ملی زن بازمانده
- شناسنامه و کارت ملی فرزندان ( در صورت وجود)
- سند ازدواج
- مدارک مربوط به سابقه بیمه پردازی و بیمه شده اصلی
در صورت فوت بیمه شده اصلی، زن بازمانده می تواند ظرف مدت 6 ماه از تاریخ فوت برای دریافت مستمری بازماندگان به شعب تامین اجتماعی مراجعه کند. در نتیجه می توان گفت،مدت زمان دریافت مستمری شوهر توسط زن در ایران، تا زمانی که زن زنده است، ادامه خواهد داشت. این مستمری حتی پس از ازدواج مجدد زن نیز قطع نخواهد شد.
زن می تواند در صورت داشتن فرزند معلول مستمری شوهر را دریافت کند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت زن دارنده فرزند معلول اجازه دریافت مستمری شوهر خود را دارد. این امر به موجب ماده 86 تامین اجتماعی مصوب 1354 امکان پذیر است. بر اساس این ماده در صورتی که زن شوهر خود را از دست دهد و دارای فرزندی معلول بوده می تواند مستمری شوهر را دریافت نماید. البته برای دریافت مستمری زن باید دارای شرایط زیر باشد:
- همسرش فوت کرده باشد.
- فرزند معلول داشته باشد
- فرزند معلول تحت تکفل وی باشد.
- سن فرزند معلول کمتر از 18 سال تمام باشد.
در صورتی که فرزند معلول زن از 18 سال او گذشته، زن همچنان می تواند مستمری شوهر را تحویل گیرد مشروط بر این که فرزند معلول به دلیل بیماری یا نقص عضو، قادر ب تامین معاش خود نباشد. میزان دریافت مستمری شوهر توسط زن در صورت داشتن فرزند معلول، معادل 70 درصدمستمری شوهر است. این مستمری به صورت ماهانه به زن داده می شود.
کلام آخر
در پایان باید گفت دریافت مستمری شوهر توسط زن، حقی قانونی است که باید از آن برخوردار باشد. این حق نه تنها به نفع زنبلکه به نفع خانواده او نیز می باشد. چرا که زن به عنوان سرپرست خانواده باید بتواند از پس هزینه های زندگی برآید. چنانچه زنی همسر خود را از دست داد می تواند برای دریافت مستمری او اقدام نماید. برای این کار می توان به سازمان تامین اجتماعی مراجعه و مدارک لازم را ارایه داد.