در صورت مفقود شدن قولنامه چه باید کرد؟
قولنامه یکی از مهم ترین اسناد و مدارک به شمار می رود به همین دلیل اگر قولنامه مفقود شود افراد با مشکلات زیادی روبرو خواهند شد، ممکن است این سوال به ذهن شما خطور کند که در صورت مفقود شدن قولنامه چه باید کرد؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوال بهتر است تا پایان این مطلب از وب سایت دادخواه وکالت همراه ما باشید.
تعریف قولنامه
قولنامه جزو اسناد قانونی به شمار می رود که بنا به یک تعهد یا قولی ثبت می گردد، در حالت کلی می توان گفت قولنامه نوعی قرارداد محسوب می شود که به آن وعده قرارداد یا پیش قرارداد نیز گفته می شود. مطابق با قولنامه، طرفین متعهد می شوند که در یک زمان مشخص به تعهد خود یعنی انتقال مال به دیگری عمل نمایند، به عبارت دیگر می توان گفت قولنامه تعهد به انتقال مال در آینده است. قولنامه دارای انواع مختلفی است که از مهم ترین آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قولنامه زمین قابل ساخت و زراعت
- قولنامه مخصوص خرید خودرو
- قولنامه مخصوص خرید موتورسیکلت
- قولنامه خرید آپارتمان و خرید
- قولنامه رهن و اجاره و…
نحوه نوشتن قولنامه و بررسی ارکان آن
در زمان تنظیم قولنامه باید بین فروشنده و خریدار یک تعهد به صورت کتبی منعقد گردد که این نکته باید برای تنظیم قولنامه دستی و… در نظر گرفته شود، در قولنامه باید موارد زیر ذکر را با دقت درج نمایید:
- نام و نام خانوادگی فروشنده و خریدار باید در متن قولنامه درج گردد تا از ایجاد ابهام جلوگیری شود، علاوه بر این وجود امضای فروشنده و خریدار نیز در قولنامه الزامی می باشد.
- در صورتی که ملکی را خریداری کرده اید باید در زمان نوشتن قولنامه، آدرس دقیق ملک را در قولنامه ذکر کنید.
- قیمت و شرایط پرداخت یکی دیگر از مواردی است که باید به صورت دقیق و با جزئیات کامل در قولنامه درج گردد، ذکر دقیق شرایط پرداخت، میزان مبلغ پیش پرداخت، شرایط اقساط و… نیز باید به صورت کامل در قولنامه ذکر شود.
- شرایط و تاریخ تحویل ملک و… باید در قولنامه به صورت دقیق مشخص شود.
- یکی دیگر از مواردی که باید در قولنامه درج شود شرایط خاتمه قرارداد می باشد.
در صورت گم شدن قولنامه چه باید کرد؟
قولنامه ممکن است به دلایل متعددی مفقود شود که در این صورت قولنامه از دسترس صاحب ملک خارج می شود. در صورت مفقود شدن قولنامه چه باید کرد، اگر قولنامه گم یا تخریب شده است شما می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
1. مراجعه به طرف معامله و اخذ رونوشت:
صاحب قولنامه می تواند به فروشنده سابق مراجعه نماید و از نسخه قولنامه ای که در نزد وی وجود دارد رونوشتی را تهیه کند، در مرحله بعدی صاحب قولنامه باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه نماید تا بتواند قولنامه را برابر با اصل کند.
2. تهیه ادله اثبات مالکیت
هر فردی برای اثبات دعاوی خود در صورت مفقود شدن قولنامه نیاز به ادله اثبات نظیر سند عادی یا رسمی دارد، به عنوان مثال اگر موضوع انتقال ملکی باشد شخص باید به دفتر مشاور املاکی که قولنامه در آنجا تنظیم شده است، مراجعه نماید سپس نسبت به اخذ یک نسخه از قولنامه اقدام کند. استفاده از این روش تنها در صورتی امکان پذیر است که قولنامه فاقد کد رهگیری باشد.
3. اقامه دعوی از طریق مراجع قضایی:
اگر طرف مقابل معامله از ارائه قولنامه خودداری نماید یا قولنامه از دسترس وی نیز خارج شده باشد در این صورت خریدار می تواند دعاوی اثباث وقوع بیع نماید و بعد از اعلام رای نهایی دادگاه نیز تقاضای صدور سند کند.
برای ثبت دعاوی خود در مراجع قضایی می توانید طبق مراحل زیر پیش بروید:
- قبل از هر چیز در سامانه خدمات الکترونیک قضایی ثبت نام کنید و کد ثنا را دریافت نمایید.
- برای ثبت دادخواست مبنی بر اثبات مالکیت می توانید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید.
- بعد از ثبت دادخواست شما در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی این دفاتر دادخواست شما را به مرجع صلاحیت دار ارجاع می دهند.
- در این مرحله فرد باید منتظر پیامک قوه قضاییه باشد که این پیامک حاوی ابلاغیه می باشد، هر فردی بعد از دریافت ابلاغیه می تواند به پورتال سامانه ثنا مراجعه نماید و از زمان و مکان جلسه دادگاه مطلع شود.
4. مراجعه به سامانه ثبت اسناد و املاک همراه با کد رهگیری:
اگر قولنامه دارای کد رهگیری باشد فرد می تواند به سامانه ثبت املاک و اسناد کشور مراجعه نماید و تقاضای صدور نسخه دوم از مبایعه نامه را ارائه دهد.
مدارک لازم جهت اثبات مالکیت در صورت مفقود شدن قولنامه
در صورت مفقود شدن قولنامه هر شخصی باید برای اثبات ادعای خود مدارک و اسنادی را ارائه دهد که از مهم ترین این مدارک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای اثبات مالکیت در صورت مفقود شدن قولنامه می توانید سند عادی یا رسمی را ارائه دهید.
- در صورت مفقود شدن قولنامه فرد می توانید از پیامک هایی که بین طرفین معامله رد و بدل شده است برای اثبات مالکیت استفاده کند.
- برای اثبات مالکیت فرد می تواند فیش بانکی را که برای خرید ملک، خودرو و… پرداخت کرده است ارائه دهد.
- یکی دیگر از موارد اثبات مالکیت در صورت گرم شدن قولنامه، افرار می باشد، اگر فردی مدارک لازم را برای اثبات مالکیت خود نداشته باشد می تواند از طرف مقابله معامله بخواهد که اقرار کند با فردی که قولنامه را گم کرده است و مدعی مالکیت می باشد به موجب قولنامه، معامله را انجام داده است.
- یکی دیگر از مهم ترین موارد برای اثبات مالکیت بدون قولنامه، شهادت شهودین می باشد، اگر فردی در حضور افراد دیگر نسبت به تنظیم قولنامه اقدام نماید و افرادی به عنوان شاهد ذیل قولنامه را امضاء کرده باشند در این صورت وی می تواند از آن ها بخواهد که درباره آن چیزی که دیده و شنیده اند به نفع او شهادت دهند.
- سوگند دادن طرف مقابل یکی دیگر از انواع روش ها برای اثبات مالکیت می باشد، مدعی می تواند از یک مرجع صلاحیت دار بخواهد در صورتی که طرف مقابل منکر وجود قولنامه است، برای اتیان سوگند او تکلیف ایجاد نماید.
- یکی دیگر از مدارک لازم برای اثبات مالکیت در صورت عدم وجود قولنامه، استشهادیه می باشد، مدعی لازم است که ادعای خود را به صورت کامل در استشهادیه ذکر نماید و در متن استشهادیه نیز باید مشخصات و آدس شهود ذکر شود سپس شاهدین برگه مربوط به استشهادیه را امضاء نمایند. شایان ذکر است که شهود باید در جلسه دادگاه برای ادعای شهادت حاضر شوند.
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم تا به صورت خلاصه به سوال در صورت مفقود شدن قولنامه چه باید کرد؟ پاسخ دهیم، امیدواریم با مطالعه این مطلب توانسته باشید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورده باشید و در صورت گم شدن قولنامه اقدامات لازم را انجام دهید. در صورتی که اطلاعات لازم را در این زمینه ندارید می توانید از وکیل متخصص و با تجربه کمک بگیرید.