تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت چیست؟
راطه نامشروع و اعمال منافی عفت، دو مفهومی هستند که در قانون نوشته شده ایران در کنار یکدیگر قرار گرفته و هر دو جرم محسوب می شوند. این دو مفهوم تفاوت هایی با هم دارند که درک آن برای جلوگری از ارتکاب این جرایم و مجازات های آن ضروری است. آیا تا به حال فکر کرده اید که تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت چیست، قطعا دانستن اطلاعات درباره مجازات این جرایم می تواند عاملی بازدارنده برای کاهش میزان آن در جامعه باشد. اگر علاقه مند هستید تا درمورد این دو مفهوم بیشتر بدانید در ادامه به بررسی آن ها و تفاوت هایی که در این رابطه وجود داشته خواهیم پرداخت.
تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت چیست؟
رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت اصطلاحی حقوقی است که به هر گونه رابطه جنسی خارج ازدواج بوده اطلاق می شود. این جرم در قانون ایران به عنوان زنا مورد بحث قرار گرفته است. تفاوت رابطه نامشروع با مفهوم عما منافی عفت در این بوده که رابطه نامشروع صرفا به ارتباط جنسی زن و مردی که با یکدیگر رابطه زوجیت نداشته تعلق دارد. در حالی که عمل منافی عفت علاوه بر روابط جنسی، شامل هر نوع رفتار و اعنالی می شود که با موازین اخلاقی و شرعی مخالف می باشد.
دومین تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت این بوده که رابطه نامشروع لزوما مستلزم روابط فیزیکی بین زن و مرد است در حالیکه عمل منافی غیر از زنا می توان بدون هیچ برخوردی بین دو جنس مخالف انجام شود. به طور مثال، چنانچه زن و مردی بدون داشتن رابطه سببی یا نسبی در خیابان دست در دست یکدیگر راه روند، این عمل از نظر عرف جامعه منافی عفت تلقی شده ولی جزء روابطه نامشروع نیست.
در ارتباط با مجازات در نظر گرفته برای این جرایم باید گفت،جزای رابطه نامشروع برای بار اول،99 ضربه شلاق، بار دوم 180 ضربه شلاق و برای بار سوم حبس تعزیری در جه شش بوده که حداکثر سه سال به طول می انجامد. عمل منافی عفت که زنا جزء آن نیست جزایی خفیف تری نسبت به جرم اولی دارد. البته تخفیف کم برای برخی جرایم نظیر اخلال در امنیت و غیره مطرح نمی باشد. تفاوت دیگری که می توان برای این دو جرایم برشمرد این بوده که اگر رابطه با عنف، اکراه و اغفال انجام شود مجازات مرتکب تفیف دار خواهد شد. در صورتی که مرتکب دارای مقام دولتی باشد مجازات او دو برابر می گردد.
عمل منافی عفت چیست؟
هر گونه رفتاری که متضاد با موازین اخلاقی و عرف جامعه بوده و به عفت عمومی آسیب برساند، عمل منافی عفت نام دارد. این رفتارها می تواند شامل روابط جنسی دور از عرف، عریان شدن در انظار عمومی، اعمال هرزه نگاری و غیره باشد. قانون این عمل را به دو دسته تقسیم کرده است. یکی از این دو مورد روابط نامشروع و دومی اعمال منافی عفت غیر از زنا می باشد. در مطلب قبل به تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت اشاره نمودیم.
مجازات رابطه نامشروع زن شوهر دار چیست؟
زن و مرد مجرد نیز هر گونه ارتباط جنسی با یکدیگر داشته باشند جزء رابطه نامشروع قرار می گیرد. مجازات رابطه نامشروع زن شوهر دار نیز همانند رابطه زن و مرد مجرد است. با توجه به این که این رابطه زنی که در تعهد مرد دیگری بوده و می تواند باعث خدشه دار شدن نظام خانواده و تشویق به فساد اخلاقی گردد مجازات سنگینی برای آن تعیین می شود.
علاوه بر این که به تعداد زیادی ضربه شلاق محکوم شده مرد نیز بدون دادن مهریه می تواند او را طلاق دهد. همچنین در صورت شکایت شوهر، قانون زن را به حبس تعزیری از شش ماه تا دو سال محکوم می کند. با توجه به شدت مجازات زن شوهر دار در زمان انجام چنین جرمی، مهم است که زنان از این کار اجتناب نمایند. در این باره می توانید مقاله اثبات خیانت زن به همسر را بخوانید.
آیا نحوه اثبات رابطه نامشروع با عمل منافی عفت تفاوت دارد؟
تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت در نوع اثبات بدین گونه است که رابطه نامشروع تنها با احراز وقوع عمل زنا قابل اثبات است در حالی که عملی که با عفت منافات داشته با احراز این عمل در جامعه که موجب فساد اخلاقی و هتک حیثیت شده قابل اثبات می باشد. به طور مثال، مرد و زنی در اتاق در حالی که هم خواب شده اند را می بینند.
این امر می تواند به عنوان دلیلی بر اثبات رابطه نامشروع بین آن ها تلقی می شود. از طرف دیگر فرض کنید زن و مردی در پارک مشغول بوسیدن یکدیگرند، جامعه ایران که اسلام اساس آن بوده این عمل را نمی پسندد و آن را هتک حرمت به جامعه می داند. بنابراین می توان آن را به عنوان دلیلی بر اثبات عمل منافی عفت غیر از زنا قلمداد کرد. در نهایت باید توجه داشت که اثبات هر گونه جرم، منوظ به ارایه دلایل و مدارک کافی به دادگاه است. بنابراین در صورت طرح این گونه دعاوی باید مدارک و شواهد کافی وجود داشته باشد.
کلام آخر
در پایان این مقاله دادخواه وکالت لازم به توضیح این مورد است که تفاوت رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت محرز می باشذ و هر یک از این جرایم آثار و تبعات خاص خود را دارد. بنابراین لازم بوده که مخاطبان بتوانند به درک کامل تفاوت های این دو مفهوم پی ببرده و در رفتار خود به آن ها توجه کرده و از هر گونه رفتاری که موجب تعرض به حرمت و حریم جامعه شود پرهیز نمود.