مفهوم معامله اکراهی چیست؟
در این مقاله دادخواه وکالت به بررسی این موضوع که معامله اکراهی چیست خواهیم پرداخت. هنگامی که بین دو نفر قراردادی تنظیم می گردد باید هر دو طرف قرارداد را بپذیرند. لازم است پذیرش با رغبت و رضایت صورت گیرد. در غیر این صورت اکراه در معامله به وجود می آید؛ زیرا در هر کاری رضایت شرطی اساسی می باشد. رضایت باید توسط افراد مخاطب قرار داد به صراحت بیان شود. صرف وجود واسطه طرفین نمی تواند تضمین کننده میل طرفین به معامله باشد. هر نوع زور یا تهدیدی باعث وارد شدن معامله ای درست به معامله ای اکراهی خواهد شد. بنابراین قبل از هر امضایی باید توافق کامل صورت گیرد تا بتوان از پیامدهای احتمالی پیشگیری نمود.
مفهوم معامله اکراهی چیست؟
کراهت داشتن یکی از طرفین معامله باعث به وجود آمدن معامله اکراهی می شود. گاهی شخصی که خواهان به سرانجام رسیدن قرارداد است طرف دیگر را مجبور می کند تا او نیز پذیرش خود برای شرکت در معامله را اعلام نماید.این شخص به هر کاری دست می زند تا طرف دوم را پای قرارداد بکشاند. چنانچه با موافقت فرد روبرو نشد او را با جان خود یا فرزندانش می ترساند. به این صورت که اگر قرارداد را امضا نکند فرزندانش را می کشد.
این احتمال وجود داشته تا زمانی که شخص دوم حاضر به معامله نشده فرزندان یا دیگر اعضای خانواده او را به عنوان گروگان نگه دارد. گاهی تهدید به آبرو می تواند باعث انجام معامله گردد. زمانی که قرارداد با اراده و اختیار طرفین پیوند نخورده به صحت آن از نظر قانون خدشه وارد خواهد شد. زمانی اکراه در معامله پذیرفته می شود که تهدید شخص به اثبات برسد. به علاوه شخص از لحاظ سن بزرگسال و از جهت میزان درک و شعور در سطح نرمال قرار داشته باشد.
شرایط تحقق اکراه در معامله چه می باشد؟
دانستیم که معامله اکراهی چیست، حال موضوعی مهم وجود دارد، به این صورت که زمانی قانون، کراهت معامله را می پذیرد که شرایط اکراه در آن رعایت گردد.
- محقق شدن تهدیدات: تهدیداتی که توسط متقاضی قرارداد به طرف دیگر ارایه می شود باید در محیط خارج قابلیت اجرایی شدن داشته باشند و تهدیدات توخالی به حساب نیایند.
- تاثیر اکراه: اکراه معامله به وضوح و بر اساس مدارک باید در فردی که مورد اکراه قرار گرفته ایجاد شود.
- وجود اکراه با نیت امضای قرارداد: قراردادی که امضای آن نه به رغبت بلکه با اکراه است.
- تهدید دلیل تحقق قرارداد: تهدید باعث شده که این قرارداد نهایی گردد.
- تهدید به جان فرد و نزدیکان او: در شرایطی تهدید، معامله را اکراهی خواهد کرد که تعرض به جان و سلامت خود فرد یا اطرفیان او انجام شود. دیگر تهدیدات نمی تواند اثر معامله اکراهی را داشته باشد.
ابطال معامله اکراهی چگونه است؟
معامله اکراهی چیست و شرایط اکراه موضوعات مباحث قبل بود. در این مبحث، نحوه باطل شدن این معامله را بیان خواهیم کرد. برای این کار در نخستین مرحله باید مشخص شود که تهدید صورت گرفته جنبه مالی داشته یا این که فقط دربرگیرنده بعد معنوی می باشد. معامله ای که تهدید مالی اساس شکل دادن به آن بوده از پایه و بدون هیچ مداخله ای باطل خواهد بود. بنابراین برای ابطال این معامله نیازی به گذشتن از مراحل پر پیچ خم قانون نیست و کسی که این قرارداد در دست او قرار داشته نمی تواند از مجرای قانون به نفع خود از آن استفاده کند.
زمانی که تهدید، معنوی بوده نخست باید اکراه از میان برداشته شود و بعد از آن به تنفیذ عقد غیر نافذ نیاز می باشد. برای شناخت بهتر عقد غیر نافذ می توانید مقاله عقد غیر نافذ چگونه است را یک مرور نمایید. در این صورت، معامله زمانی به مرحله ابطال می رسد که شخصی که تهدید شده اراده و قدرت تصمیم به رفع تنفیذ را به طرف دیگر قرارداد اعلام نماید.
تفاوت معامله اضطراری با معامله اکراهی چیست؟
متغیر خارجی نقشی اساسی در معامله اکراهی دارد. به این صورت که این متغیر باعث ایجاد چنین معامله بر اثر رعب و فشار می گردد. در این معامله شخص اختیار دارد ولی از ترس این که اگر امضا نکند عواقب بدی در انتظار او یا اطرفیانش می باشدبا کراهت قرارداد را می پذیرد. بنابراین در این معامله شخص دارای اختیار و اراده هست. برخی از افراد تمام تهدیدات را به جان می خرند ولی معامله را انجام نمی دهند.
در معامله اضطراری، شرایط حرف اول برای منعقد شدن قرارداد را می زند. فرد در موقعیتی قرار می گیرد که راهی جز امضا برایش باقی نمی ماند. در واقع، طرف قرارداد اراده ای برای انجام یا رد معامله نخواهد داشت؛ زیرا در این قرارداد، اجبار بر اختیار برتری دارد. رای دادگاه برای معامله اضطراری با معامله اکراهی متفاوت است. در کل قانون، معامله اضطراری را می پذیرد ولی معامله ای که در آن اکراه باشد قانون برای ابطال آن مواردی را ملاک قرار می دهد.
کلام آخر
معامله اکراهی چیست، یک معامله ناخواسته، معامله اکراهی است. معامله ای که طرف دوم قرارداد برای انجام دادن آن مورد تهدید قرار می گیرد. تهدیدی که به جان او یا خویشاوندان نزدیک آن خواهد شد. معامله ای که از روی بی میلی به سرانجام رسیده از لحاظ قانون شرایط مناسب برای باطل شدن را دارد.