اشتغال اتباع بیگانه در ایران طبق قانون چگونه است؟
بسیاری از اتباع بیگانه که برای اهداف مختلف به کشور ایران مهاجرت می کنند، برای آنکه زندگی خود را مدیریت کنند به دنبال پیدا کردن کار در کشور ما هستند؛ اما باید بدانید که اشتغال اتباع بیگانه در ایران یکسری قوانین و شرایط دارد که تصمیم داریم در این مقاله در رابطه با این موضوع صحبت کنیم. همچنین ما مقاله ای در رابطه با دریافت گواهینامه رانندگی برای اتباع نیز نوشته ایم که اطلاعات کاملی در آن ها درج شده که شاید مطالعه آن نیز برای شما مفید باشد.
مقصود از اتباع بیگانه چه کسانی هستند؟
طبق قانون مقصود از اتباع بیگانه افرادی هستند که تابعیت جمهوری اسلامی را ندارند ولی کشور ما تابعیت خارجی آنان را تایید می کند. این افراد با عناوینی مانند دارنده گذرنامه، فرد مهاجر، فرد پناهنده و آواره قصد ورود به کشور ایران را دارند. در قانون ما برای این افراد قوانین مختلفی در زمینه های مختلف وضع شده است که یکی از این قوانین مربوط به اشتغال اتباع بیگانه در ایران می باشد.
اشتغال اتباع بیگانه در ایران
طبق قوانین و مقررات اشتغال اتباع بیگانه در ایران تنها در صورتی مجاز است که دارای شرایط مقرر در این قانون باشند. اتباع بیگانه باید ابتدا به ساکن روادید ورود با حق کار مشخص داشته باشند و سپس طبق قوانین و آیین نامه های موجود پروانه کار دریافت کنند.اتباع بیگانه ای که در حال ماموریت دیپلماتیک و کنسولی هستند و همچنین کارکنان سازمان ملل متحد و وابسته به آن در صورتی که مورد تایید وزارت خارجه باشند از شروط بالا مستثنا هستند. خبرنگاران و کارکنان خبرگزاری ها نیز در صورتی که بین دو کشور تبادل کاری در این زمینه وجود داشته باشد و با تائید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از استثنائات قانون اشتغال اتباع بیگانه می باشند.
شرایط کار اتباع در کشور ایران
مرجع صدور پروانه کار برای اتباع بیگانه وزارت کار و امور اجتماعی است که بعد از موافقت با صدور روادید کار مشخص برای این افراد اقدامات بعدی را انجام می دهد. بعد از ظرفیت سنجی و شناسایی مشاغل و افراد مورد نیاز از طریق نهادهای ذیربط، وزارت کار بعد از احراز شرایط اتباع، مقدمات اشتغال اتباع بیگانه در ایران را فراهم میکنند.
چنانچه در شغل و تخصص مورد نظر، فرد ایرانی و بیکار باشد اولویت با او می باشد و اتباع در صورتی واجد شرایط هستند که فرد ایرانی برای آن تخصص یا شغل نباشد یا محدودیت ها و کاستی هایی باشد. همچنین اتباع مورد نظر باید دارای تخصص و دانش کافی برای احراز آن شغل را داشته باشند. وزارت کار و امور اجتماعی نسبت به تمدید پروانه کار اتباع بیگانه تحت شرایط مقرر اقدام می نماید.
در صورت اقامت مستمر تبعه بیگانه به مدت حداقل ده سال، داشتن همسر ایرانی و مهاجران و پناهندگان سیاسی به شرط اینکه کارت معتبر مهاجرت یا پناهندگی داشته باشند و در صورت تایید نهادهای مرتبط می توانند نسبت به تمدید پروانه کار خود اقدام کنند.
به کارگیری اتباع بیگانه باید در ردیف های شغلی تعیین شده با ضوابط خاص آن صورت گیرد و کارفرما مجاز نیست خارج از آن چارچوب این افراد را به کار گیرد.
کارفرمایان قبل از به کارگیری اتباع بیگانه می بایست تابع قوانین و مقررات اشتغال اتباع بیگانه باشند و نسبت به قرارداد، استخدام و اخراج ، پایان مهلت پروانه کار، قطع همکاری و موارد دیگر طبق قوانین وزارت کار و امور اجتماعی اقدام نمایند. متخلفان این قوانین به مجازات مقرر در قانون از 91 تا 180 روز حبس محکوم خواهند شد.
چگونگی به کار گیری اتباع توسط کارفرمایان
کارفرمایانی که درخواست به کارگیری اتباع بیگانه را دارند، اعم از حقیقی یا حقوقی باید در سامانه اشتغال اتباع خارجی پرونده الکترونیکی اختصاصی تشکیل دهند و بعد درخواست خود را مبنی بر روادید ورود با حق کار و کلیه امور مربوط به پروانه کار را ثبت کنند.
نحوه دریافت روادید کار اتباع بیگانه در ایران
تبعه بیگانه بعد از احراز شرایط اداره کار باید از طریق وزارت خارجه اقدام به دریافت روادید کند. بعد از تکمیل مدارک درخواست ویزا و پرداخت هزینه و تحویل مدارک مورد نیاز و ارائه اصل گذرنامه با حدااقل شش ماه اعتبار می تواند نسبت به دریافت روادید کار مشخص اقدام نماید. بعد از آن بنا بر درخواست کارفرما و شرایط دیگر روادید یکماهه، سه ماهه، یکساله و بیشتر صادر میگردد که لغو و ابطال و تجدید نظر در آن منوط به مقررات مربوط به آن می باشد.
کلام آخر
همانطور که مطالعه کردید، در این مقاله در رابطه با موضوع اشتغال اتباع بیگانه در ایران صحبت کردیم و موضوعاتی که باید در رابطه با این موضوع بدانید را در اختیارتان قرار دادیم. شما می توانید برای مطالعه موضوعات مشابه از بخش وبلاگ وب سایت دادخواه وکالت دیدن کنید و اطلاعات خود را در رابطه با موضوعات حقوقی افزایش دهید.