تبلیغات در دادخواه وکالت

نفقه اقارب چیست و شرایط پرداخت آن

تبلیغات در دادخواه وکالت

نفقه اقارب چیست، نفقه پولی است که برخی از اشخاص برای تامین نیازها و احتیاجات ضروری شخص دیگر باید پرداخت نمایند. بررسی این موضوع از لحاظ حقوقی نیز همین مفهوم را در بر می گیرد. دیدگاهی که در جامعه نسبت به نفقه مرسوم می باشد در ارتباط با زن و یا فرزند بوده در صورتی که پرداخت نفقه فقط اختصاص به این دو شخص ندارد. بلکه افراد در برابر اقربای نزدیک نسبی خود نیز مکلف به پرداخت نفقه هستند. چناچه شخصی دارای تمکن مالی باشد ولی نفقه را پرداخت نکند، نزدیکان نسبی می توانند از لحاظ قانونی به پیگیری موضوع بپردازند. در این مقاله از دادخواه وکالت می خواهیم این نوع نفقه را به طور کامل تشریح نماییم.

نفقه چیست؟

خانواده از افراد مختلفی تشکیل شده است. هر کدام از این افراد برای گذراندن زندگی به صورت ماهیانه به مبالغی نیاز دارند. به طور مثال، وقتی مردی ماهیانه به همسر خود خرجی می دهد این خرجی همان ننفقه می باشد. نفقه ای که از جیب مرد به حساب زن برای خرید چیزهای مورد نیاز پرداخت می گردد.

در کنار تعریف نفقه باید به بررسی این سوال که نفقه اقارب چیست نیز پرداخته شود؛ زیرا مرد در کنار دادن خرجی به زن خود و یا دادن ماهیانه به فرزند خود باید اقربای نزدیک را نیز در نظر بگیرد. برای پرداخت نفقه، چه نفقه مرد به زن و چه نفقه مرد به اقارب نزدیک شرایطی خاص وجود دارد. مثلا شرایطی که زن باید داشته تا مستحق پرداخت نفقه باشد تمکین مرد است. چناچه زن به هر دلیل به تمکین مرد نپردازد شرایط نفقه از او برداشته شده و نمی تواند برای دریافت نفقه از مرد شکایت کند.

نفقه اقارب چیست؟

در قانون ماده ای نوشته شده که بیان کننده نفقه اقارب است. نفقه ای که فقط به اقربای نسبی اختصاص دارد. مردی که یک یا چند خواهر دارد و یا این که برادری با نارسایی های متعدد داشته باید به آن ها نفقه بپردازد. البته نفقه بر اساس شرایط می تواند شامل خواهر زاده و برادر زاده نیز شود.

اگر نزدیکان نسبی در دادگاه شکایتی برای ندادن نفقه تنظیم کنند دادگاه بدون رسیدگی هیچ اقدامی انجام نخواهد داد. به این منظور، کارشناس معتمد دادگستری به محل شکایت کننده می رود تا مشاهده کند آیا فردی که از او برای عدم پرداخت نفقه شکایت شده تنها وارث خانواده است یا این که وارثین دیگر وجود داشته و پدر بزرگ نیز در قید حیات می باشد.

چنانچه خوانده تنها وارث به شمار آید نفقه اقارب بر او واجب خواهد بود. اگر پدر بزرگ خانواده زنده باشد او مسئول اصلی نفقه قلمداد می شود. در صورت وجود چندین وراث، نفقه بین آن ها تقسیم می گردد. به همین منظور در تعریف نفقه اقارب باید گفت پولی که یک شخص به اعضای درجه یک خانوده خود می دهد.

نفقه اقارب چیست

اقارب نسبی چه کسانی هستند؟

کسانی که با یکدیگر رابطه خونی دارند جزء خویشاوندان نسبی به شمار می روند. در مقاله قرابت سببی چیست و آثار آن در قانون مدنی اشاراتی به اقربای نسبی نیز شده است. به همین منظور باید گفت داشتن اجداد مشترک می تواند افراد را در طبقه بندی اقربای نسبی قرار دهد.

برای تشخیص اقارب نسبی دو نوع رابطه مطرح می باشد که با دانستن آن بهتر می توان به سوال نفقه اقارب چیست پاسخ داد و دانست که به چه کسانی نفقه را باید داد. در واقع برخی از خویشاوندی بدون واسطه تشکیل می یابد و برخی دیگر از طریق واسطه به وجود می آید. برای پرداخت نفقه اقارب بررسی ها انجام گرفته تا روشن گردد که از لحاظ قانون باید به کدام طبقه این خرجی داده شود.

نفقه اقارب بر چه کسانی واجب است؟

دادن نفقه به خویشاوندان و نزدیکانی که بدون واسطه به فرد ارتباط دارند واجب است. به همین منظور فرد باید در طول ماه به پدر، مادر و فرزند خود که دارای نزدیک ترین روابط نسبی با او بوده نفقه بپردازد. دادن نفقه به خواهران و برداران و دیگر نزدیکان نسبی بر عهده مرد نیست. نفقه اقارب شاخه های متعددی دارد. به طور مثال، همانطور که فرزندی که بالغ و شاغل شده و توانایی مالی پیدا کرده باید به پدر و مادر خود نفقه بپردازد. پدر نیز ملزم به پرداخت نفقه به فرزند و پدر و مادر خود خواهد بود.

شرایط پرداخت نفقه اقارب چیست؟

در قانون کشور برای ضایع نشدن حقوق، شرایطی برای پرداخت این نفقه لحاظ شده است. به این صورت که قدرت مالی فرد باید به اثبات برسد. چناچه مرد فقط بتواند تامین کننده نیازهای خانوده خود باشد حقی برای دادن نفقه اقارب بر گردن او نیست. این حق زمانی ایجاد می شود که فرد دارایی های مالی زیادی داشته که اگر نفقه بدهد خود، زن و فرزندش در مخمصه و تنگ دستی مالی قرار نگیرند. از طرف دیگر باید دریافت کننده نفقه نیز دارای شرایط دریافت باشد. به این منظور که قادر به تامین معیشت و رفع نیازهای اولیه خود و نزدیکانش نباشد.

کلام آخر

پرداخت نفقه به دو گروه تعلق می گیرد. به کسی که از طریق پیوند سببی به فرد نزدیک شده و به نزدیکان درجه یک که از طریق خون به شخص وابسته هستند. پرداخت نفقه به هر کدام از اشخاص گفته تحت شرایط خاصی انجام می شود، مثلا تا زن تمکین نکند حق نفقه نخواهد داشت و تا نزدیکان درجه یک، نیاز مالی نداشته باشند و نفقه دهنده نیز دارا نباشد پرداخت نفقه حق مبه حساب نمی آید. در این مقاله ما بررسی کردیم که نفقه اقارب چیست و به چه کسانی تعلق می گیرد. اگر این موضوع برای شما سوالی ایجاد کرده پیشنهاد می کنیم مقاله را حتما مطالعه کنید.

4.7/5 - (3 امتیاز)

صدیقه السادات پورسعیدی

صدیقه السادات پورسعیدی هستم، کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی، هفت سال هست که در زمینه تولید محتوا و سئو محتوا فعالیت دارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا