قرابت سببی چیست؟ و آثار آن در قانون مدنی
قرابت سببی چیست، سوالی که به روابط بین افراد بر می گردد. در میان مردم ارتباطات خویشاوندی وجود دارد. ارتباط هایی که یا از طریق زاد و ولد و نسب ایجاد می شود یا این که ازدواج، مسبب شرایط قرابت است. در این مقاله می خواهیم قرابت سببی را تشریح کنیم که به واسطه عقد دائم بین زن و مرد به وجود می آید.
قرابت سببی چیست؟
قرابت در فرهنگ لغات به معنای نزدیکی است. در زبان عامیانه و محاوره ای قرابت را نزدیکان می دانند. علم حقوق نیز به مفهوم قرابت پرداخته است. در این علم به تمام ارتباط هایی که باعث وصل کردن دو شخص به یکدیگر می شود قرابت می گویند. دو نوع قرابت سببی و نسبی وجود دارد. موضوع مورد بحث در این مطلب، قرابت سببی است.
هنگامی که ازدواجی صورت می گیرد طرفین ازدواج دارای رابطه سببی می شوند. این قرابت فقط بین زن و مرد ایجاد نمی شود بلکه اطرافیان زن و اطرافیان مرد نیز با یکدیگر رابطه سببی پیدا می کنند. در کل تمام کسانی که با مرد و یا زن قرابت نسبی یا خونی دارد با زن و مرد دارای قرابت سببی می شوند. اگر زنی به فرزند دیگری شیر دهد با آن نوزاد قرابت سببی پیدا خواهد کرد. بنابراین علاوه بر ازدواج، شیر نیز از عوامل قرابت سببی محسوب می شود. قرابت سببی در برخی موارد باعث ایجاد ممنوعیت هایی در زمینه ازدواج می شود. به طور مثال، بعد از این که مرد و زن با یک دیگر ازدواج کردند. مرد به مادر زن محرم دایمی می شود و نکاح با او ممنوع است.
طبقات قرابت سببی چیست؟
همانطور که قرابت نسبی داری درجه بندی است، قرابت سببی نیز امکان درجه بندی دارد. به طور مثال، در تعیین روابط نسبی، والدین هر شخص به همراه فرزندان و نوه ها درجه اول هستند. خواهر و برادر و فرزندان آن ها درجه دو و عمو ها عمه ها و اولاد آن ها درجه سه هستند. با وجود قرابت سببی افراد دیگری به جمع نزدیکان شخص اضافه می شوند و با درجه بندی هر کدام از آن ها موقعیت هر فرد در جمع خانوادگی واضح تر بیان می شود.
قرابت سببی نیز دارای درجه اول و درجه دوم است و درجه سه مشمول آن نیست. پدر و مادر مرد جز خویشاوندان سببی درجه اول زن هستند. خواهران و برادران مرد نیز جز اقوام درجه دو زن به حساب می آیند. از لحاظ قانونی دامادهای دو طرف در درجه بندی سببی جای نگرفته اند. علاوه بر این خاله ها و دایی ها، عموما و عمه ها نیز از نظر قانون مدنی خویشاوندی سببی ندارند. در دیدگاه محلی و خانوادگی اقوامی که از لحاظ نسبی درجه دو و سه مرد و زن می شوند به عنوان خویشاوند یکدیگر شناخته می شوند. این افراد در طبقات قرابت سببی قرار نمی گیرند.
تاثیر قرابت سببی چیست؟
ممکن است این تفکر وجود داشته باشد که با ایجاد قرابت سببی هچ تغییر و اثری بین افراد به وجود نمی آید و فقط دو نفر با یکدیگر ازدواج کرده اند. این تفکر و دیدگاه اشتباهی است؛ زیرا ایجاد پیوند سببی باعث تغییرات مالی و غیر مالی در افراد خواهد شد. تغییراتی که بر اساس قانون و فرهنگ یک کشور رخ می دهد. در ایران با مطرح شدن بحث ارت، زن از مرد و برعکس مرد از همسر خود حق ارث دارد. ارثی که میزان آن در قانون مشخص شده است. از اثرات غیر مادی خویشاندی سببی، پذیرش مدیریت مرد توسط زن در محیط خانوداه است.
کلام آخر
قرابت سببی رابطه ای بدون دخالت نسبت خونی است که از طریق عقد نکاح ایجاد می شود. در این مقاله دادخواه وکالت بعد از بررسی این مفهوم که قرابت سببی چیست به بیان طبقات قرابت سببی و آثار قرابت سببی پرداختیم.