وصیت به نفع جنین مشروط چیست؟
انسان ها از زمان نطفه تا زمان تولد و از آن پس تا هنگام مرگ دارای حقوقی قانونی هستند. نحوه احقاق حق به دورانی مربوط می شود که فرد در آن قرار دارد. برخورداری جنین از حقوق مادی، مشروط به شرایط خاصی است. زنده به دنیا آمدن جنین از شروط مهم برای گرفتن حق مادی است که در این مقاله دادخواه وکالت به این مبحث که وصیت به نفع جنین مشروط است پرداخته می شود.
وصیت چیست و شرایط آن چگونه است؟
به تصمیماتی که انسان قبل از مرگ برای دارایی خود می گیرد وصیت گفته می شود. وصیت علاوه بر دارایی مالی برای دارایی غیر مالی نیز تنظیم می شود. فرد تا زمانی که زنده است اختیار تصرف در اموال خود را به طور کامل دارد. چناچه مرگ فردی فرا رسد و تا قبل از آن هیچ وصیتی برای اموال و دارایی مادی و غیر مادی خود نکرده باشد قانون برای دارایی او تصمیم گیری می کند.
فردی که در حال تدوین وصیت نامه است باید بداند که وصیت به نفع جنین مشروط است و می تواند هنگام تقسیم مال، جنین را در شرایط زنده ماندن در نظر بگیرد. وصیت نامه سندی قانونی بوده که تا زمان زنده بودن فرد نمی توان از آن استفاده کرد و با مرگ او مشروعیت می یابد. وصیت نامه علاوه بر این که می تواند در قالب یک سند مکتوب باشد امکان ارایه شفاهی آن نیز وجود دارد. برای نوشتن وصیت نامه نیاز به شرایط زیر است:
- بالغ بودن: وصیت کننده با رسیدن به دوره بلوغ صلاحیت تصرف در دارایی خود را دارد.
- عاقل بودن: وصیت خردسالان و افرادی که دچار ناهنجاری های مغزی بوده از نظر قانونی پذیرفته نیست.
- مختار بودن: وصیت کننده باید وصیت را به اختیار خود بنویسد، نه این که تحت فشار اطرافیان این کار را انجام داده باشد.
- خودکشی نکردن: فردی که بعد از خودکشی وصیت کند، وصیت صورت گرفته در شرایط مرگ فرد قابل استناد نخواهد بود.
وصیت به نفع جنین مشروط است؟
با تشکیل نطفه شرایط وصیت برای او مهیا می شود. شرایط تا زمانی برای وصیت فراهم است که جنین رشد طبیعی خود را داشته و زنده متولد شود. برای جنین مرده و یا جنینی که هنوز به وجود نیامده نمی توان وصیت کرد و اگر وصیتی نیز صورت گرفت باطل است. اگر جنین متولد شود ولی بعد از مدتی از دنیا برود طبق وصیت نوشته شده، دارایی و مال به وراث جنین تعلق خواهد گرفت. در واقع وصیت به نفع جنین مشروط است و زنده بودن جنین در زمان تولد مهمترین شروط آن است.
وصیت به سود جنین گاهی می تواند پیامدهای پیچیده ای به همراه داشته باشد. به طور مثال، وجود یک وصیت می تواند باعث متوقف کردن تقسیم ارث میان وراث شود؛ زیرا باید منتظر ماند تا تکلیف جنین روشن شده و بعد از به دنیا آمدن او سهم هر کدام از وراث داده شود. وصیت باید در شرایطی توسط وصیت کننده برای جنین انجام شود که در زمان وصیت در رحم وجود داشته باشد. اگر بعد از فوت نطفه منعقد شده باشد وصیت به نفع جنین باطل و قانونی نخواهد بود.
راجع به مقررات و قوانین وصیت به نفع جنین چه می دانید؟
وصیت به نفع جنین مشروط است. بنابراین هنگام وصیت باید مقررات و قوانین وصیت به نفع جنین لحاظ گردد. دو شرط وجود دارد که قانون برای تصمیم گیری درباره اعتبار وصیت نامه به آن استناد می کند. شرط اول وجود نطفه موقع نوشتن وصیت و شرط دوم زنده بودن جنین و تولد آن است.
اگر بین وراث در ارتباط با وجود جنین، شبه های وجود داشته باشد قانون گذار، اماره را ملاک قرار داده تا شبه موجود برطرف شود. علاوه بر این اگر راجع به زنده بودن جنین در زمان تولد اختلاف نظر و یا شک وجود داشته باشد و ادله کافی برای اثبات این که جنین زنده بوده وجود نداشته باشد وصیت باطل خواهد بود. در این شرایط تاییدیه پزشک برای دادگاه معتبر است. در مقاله منظور از موانع ارث در قانون چیست توضیحاتی راجع به شرایط رسیدن ارث به جنین بیان شده است.
کلام آخر
برای اعمال وصیت درباره جنین باید به قوانین توجه کرد. در این مقاله با بیان مفهوم وصیت و شرایط آن به بررسی این مورد که وصیت به نفع جنین مشروط است پرداختیم. بنابراین اکنون شما می توانید با استفاده از اطلاعاتی که در اختیارتان قرار گرفت، در صورت مواجه با چنین موضوعی بهترین عملکرد را از خود نشان دهید.