ادله اثبات دعوی چیست؟
در این مقاله دادخواه وکالت می خواهیم به بررسی چیستی ادله اثبات دعوی بپردازیم. قانون حکم می کند افراد در زندگی روزمره خود به دور از هر گونه خطا و اشتباهی که پیامد اجتماعی داشته باشد، زندگی کنند. همواره افرادی وجود دارند که بر اساس جبر زندگی یا بر اساس شخصیتی که دارند خود را درگیر با قانون از طریق انجام دادن تخلفات ریز و درشت، خواهند کرد. قانون در شرایطی اتهام وارده به این افراد را خواهد پذیرفت که ادله کافی برای اثبات دعوی مطرح شده بر علیه آن ها در دادگاه وجود داشته باشد؛ زیرا نخستین اصلی که قانون برای همه مردم به طور یکسان در نظر گرفته بی گناهی و مبرایی آن ها می باشد. در چنین مواقعی، ادله می تواند روشن کند که آیا فرد پا را از دامنه قانون خارج کرده و اعمال نادرست و مخرب انجام داده یا خیر.
ادله اثبات دعوی چیست؟
بهتر است قبل از هر چیز، تعاریفی را درباره مدعی و دعوی ارایه دهیم. دعوی همان موضوعی هست که دادگاه بر اساس دادخواهی به آن تشکیل شده و مدعی نیز فردی بوده که بر علیه او فعالیتی صورت گرفته که پیامد آن پایمال شدن حقوق آن فرد می باشد. در نتیجه او به دادگاه مراجعه کرده و مدعی می شود که فلان شخص فلان کار را به صورت نادرست انجام داده است. البته صرف بیان گفتاری مدعی نمی تواند برای دادگاه حکمیت داشته باشد. بلکه لازم بوده مدعی ادله ای قابل قبول به همراه آورد. مدعیانی که برای کمک، وکیل هایی خبره را انتخاب می کنند در جمع آوری این ادله موفق تر هستند. به علاوه، در طرف دیگر دعوی نیز فردی قرار گرفته که با تمام توان، ادعاهایی که بر علیه او مطرح شده را رد می کند. بنابراین، نقش ادله در این جا بسیار مهم بوده به این صورت که متهم به هیچ عنوان نمی تواند به رد ادله ای بپردازد که به طور صریح و واضح بیان کننده جرم او بوده است. از این رو، در تعریف دلیل اثبات دعوا باید بیان کرد، مجموعه مدارکی که با صراحت جرم مرتکب شده را در پیش قاضی به اثبات رساند. مدارکی که راهی برای عدم تایید و رد آن از جانب متهم، همان شخصی که در معرض اتهام قرار گرفته، نباشد.
راجع به اقسام دلیل در ادله اثبات دعوی چه می دانید؟
دلیل یا همان راهی که باعث شناسایی مجریم می شود چندین قسم را در بر می گیرد. اقسام دلیل در زیر آورده می شوند:
- دلیل اعتباری: این نوع دلیل شامل دلیل قطعی و ظنی می شود.
- دلیل منشایی: می تواند در برگیرنده مبدا فردی یا منبعی حقوقی قضایی باشد.
- دلیل کارکردی: به موضوع دعوی و حکم صادره از آن مرتبط است.
- دلیل اخباری: این دلیل، بسته به اختیاری بوده که قاضی دادگاه دارد.
- دلیل تکمیلی: دلایلی که برای اثبات کامل دعوای رخ داده بیان می شوند.
در یک تقسیم بندی دیگر می توانیم اقسام دلیل را اقرار کردن به جرم، شهادت دادن بر علیه مجرم، سوگند خوردن به خطایی که رخ داده یا مشاهده فایل هایی که از دوربین های مداربسته گرفته شده و اکنون در قالب یک ادله در اختیار فرد بوده بیان نمود.
نکات مهم ادله اثبات دعوی کدام است؟
از جمله نکاتی که در این مورد می توان به آن توجه کرد، این است که آیا ادله ای که جهت اثبات دعوی بر روی آن تاکید شده برای امور کیفری بوده یا این که موضوع حقوقی می باشد. البته این دو مورد دارای ادله ای مشابه نیز هستند، نظیر شهادت دادن یا قسم به مقدسات ولی اسناد در دست و امارات موجود در قانون عموما جزء ادله اثبات دعوی برای فعالیت های حقوقی قلمداد می شوند.
نکته بعد شیوه ارایه ادله می باشد. چنانچه مدعی خود به تنهایی و بدون این که دانش ارایه ادله را داشته باشد اقدام به معرفی دلایل و مستندات نماید ممکن است نوع ارایه نا مناسب بر روی تاثیر گذاری برخی از مدارک بکاهدو در نتیجه بهترین کار می تواند این باشد که حتما مسئلیت مربوط به ثابت کردن دعوا با مدارک در دست را به وکیل خود بسپارید.
نکته سوم شرایطی هست که برای ادله باید مهیا یاشد. به طور مثال، چنانچه ادله اقرار باشد فردی که اقدام به این کار کرده باید سن قانونی داشته و از لحاظ روحی در شرایط ایده الی باشد. قرار فردی مجنون و نابالغ نمی تواند به عنوان یک ادله در دادگاه مورد قبول واقع شود.
شهادت در ادله اثبات دعوی چگونه است؟
ما پیش تر مقاله را با عنوان منظور از شهادت بر شهادت چیست منتشر کردیم و در آن به شرایطی که یک شاهد باید داشته باشد اشاره نمودیم. شهادت از ابزارهای قضایی مهمی بوده که می توان به عنوان یک ادله قطعی به آن نگاه کرد. البته زمانی که بستر کافی برای شهادت دادن مهیا باشد. به همین منظور، نمی توان هر فردی را به عنوان شاهد جهت ثابت کردن دعوا انتخاب کرد؛ زیرا قانون برای شهادت صوری، تاوان سختی در نظر گرفته است. در واقع شاهد، شامل فرد یا افرادی می شود که زمان رخ دادن حادثه در محل حضور داشته و با چشم خویش، خطا یا جرم مرتکب شده را نظاره کرده اند. چنانچه، شاهد موضوع را با چشم ندیده و فقط صدایی را با گوش خود شنیده باشد این مورد نیز باید در زمان شهادت ذکر گردد که به آن شاهد سامعه می گویند.
کلام آخر
ادله اثبات دعوی موضوع مهم بوده که بر اساس آن می توان مجرم را شناخت و آن را محاکمه نمود. ادله، راهی برای روشن کردن جریانات خلاف قانون می باشد. به همین منظور، تمام دادگاه ها بر اساس ادله هایی که برای دعاوی های جمع آوری شده، رای می دهند. سعی شد، در این مقاله تمام مواردی که در ارتباط با این موضوع لازم بوده بیان شود تا ابهامی در فهم ادله، برای خوانندگان وجود نداشته باشد.