منظور از شهادت بر شهادت چیست؟
منظور از شهادت بر شهادت چیست، سوالی که عمدتا در زمینه شهادت دادن در دادگاه مطرح می شود. زمانی که شکایتی در دادگاه مطرح می شود بعد از بررسی کامل موضوع شکایت و برگزاری دادگاه، برای تکمیل شدن ادله به یک یا جند شاهد نیاز است.
شاهد کسی است که درباره موضوع شکایت اطلاع داشته و یا این که در زمان وقوع جرم در محل حضور داشته است. هر پرونده علاوه بر این که می تواند دارای چند شاهد اصلی باشد می تواند یک یا دو شاهد فرعی نیز داشته باشد. شاهدان فرعی که جهت تکمیل شهادت شاهدان اصلی در دادگاه حضور می یابند. در این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی موضوع شهادت بر شهادت در دادگاه خواهیم پرداخت.
منظور از شهادت بر شهادت چیست؟
شهادت یک ادله ای روشن و قوی برای اثبات جرم در دادگاه است. هنگامی که شخصی مدعی است در حق او ظلم و ستمی صورت گرفته و یا این که حقی از او ضایع شده و در دادگستری شکایت خود را مطرح می کند وجود شاهد می تواند مسیر اثبات ادعای او را آسان تر کند. در واقع شهادت به این معنی است فردی که ببیننده و شنونده دعوا بوده و در آن محل حضور داشته در حضور قاضی حاضر می شود و هر آن چه که در آن روز مشاهده نموده و یا این که شنیده را بیان می کند.
لازم به بیان این نکته است که شهادت دادن شرایط خاصی دارد که باید وجود داشته باشد. اگر شرایط شهادت مهیا نباشد این به نظر قاظی دادگاه بر می گردد که آیا شهادت را قبول کند یا خیر. بعد از بیان مفهوم شهادت به بررسی جواب این سوال که منظور از شهادت بر شهادت چیست پرداخته می شود.
شهادت بر شهادت به این موضوع اشاره دارد که اگر شاهدان بنا بر دلایل متعدد که می تواند فوت شاهد، بیماری شاهد و غیره باشد نتواند در روز موعد در دادگاه حضور یابد شاهدی دیگر حاضر می شود و شهادت می دهد که این دعوا دارای شاهد بوده و اکنون شاهد ماجرا در دسترس نیست. در واقع این شاهد فرعی به حساب می آید که خود شاهد جریانات پیش آمده نبوده و فقط می تواند شهادت بدهد فردی دیگر شاهد اصلی است.
شرایط شهادت بر شهادت چگونه است؟
شهادت بر شهادت در قانون امری قابل قبول است. به این منظور که در دادگاه به این شهادت استناد می شود. برای مقبول بودن و استفاده از این نوع شهادت باید شرایط شهادت بر شهادت در دادگاه وجود داشته باشد شرایطی که به شرح زیر مطرح است:
- داشتن شرایط شرعی: فردی که می خواهد برای شهادت بر شهادت در دادگاه حاضر شود باید دارای امکان شرعی شهادت باشد.
- عاقل و بالغ بودن: همانطور که نیاز است شاهد اصلی دعوا دارای سلامت عقل بوده و به سن قانونی رسیده باشد شهادت بر شهادت نیز باید دارای چنین ویژگی هایی باشد. به همین منظور فردی که در مقام شاهد فرعی به دادگاه می آید باید یک فرد عاقل و بزرگسال باشد. به علاوه باید طاهر باشد تا بتواند شرایط شرعی شهادت را اجرا کند. این شاهد نباید با قصد سوء و یا این که با هدف شخصی در دادگاه برای شهادت حاضر شود و در بهترین حالت نباید با شاکی دارای ارتباط خویشاوندی نسبی باشد.
- عدم منکر شدن شاهد اصلی: با بیان این که منظور از شهادت بر شهادت چیست مفهوم شاهد اصلی و شاهد فرعی بیان شد. بنابراین وقتی شهادت بر شهادت در دادگاه مطرح شد ولی قبل از این که قاضی حکم نهایی را صادر کند شاهد اصلی به انکار شهادت خود پرداخت شهادت بر شهادت نیز در دادگاه بی ارزش خواهد شد.
- عدم شهادت شخص سوم: شهادت بر شهادت فقط از طریق شخص دوم اهمیت حائز اهمیت است. به این منظور که شهادت شخص ثالث به منظور شهادت شاهد فرعی ارزش حقوقی ندارد.
شهادت بر شهادت در کدام مورد ثابت است؟
دیدگاه های مختلفی راجع به استناد به شهادت بر شهادت وجود دارد. در واقع در بیشتر اموری که به حق الناس مربوط است شهادت بر شهادت در دادگاه می تواند قابل پیگیری باشد. به طور مثال، در زمینه قصاص و یا طلاق که دعاوی طلاق در دادگاه خانواده مطرح می شود شهادت بر شهادت ثابت است. با بررسی این که منظور از شهادت بر شهادت چیست می توان مفهوم و اجرای آن در مسایل مربوط به قرض، معامله، اجاره و غیره را نیز اجرایی و ثابت دانست.
شهادت بر شهادت در کدام مورد ثابت نیست؟
شهادت بر شهادت در هر امری کاربرد نداشته و قابل استناد نیست. به طور مثال، در حدود، شهادت بر شهادت نمی تواند مطرح گردد. در مواردی که جرم به لواط و یا زنا مربوط بوده و یا این که سرقت حدی، جرم بررسی شده باشد شهادت بر شهادت اعتبار ندارد.
برای این موارد تنها شهادت شاهدان اصلی می تواند مورد استناد قضایی قرار گیرد. با توجه به این که هر جرمی دارای آثارحقوقی و آثار فقهی است می توان گفت که شهادت بر شهادت برای آثار جرم مطرح و قابل بیان است ولی مطابق بر آیات، نمی توان برای جرم اصلی از آن ها استفاده کرد.
کلام آخر
شهادت بر شهادت مفهومی است که در دادگاه برای روشن شدن امور مربوط به شکایت از آن استفاده می شود. در این مقاله، ابتدا به بیان این مورد که منظور از شهادت بر شهادت چیست پرداختیم. سپس شرایط شهادت بر شهادت بیان شد و دو مطلب آخر به موارد ثابت بودن و یا ثابت نبودن مفهوم شهادت بر شهادت اختصاص داشت.