اوصاف عقد بیع چیست؟
معاملات زیادبی در طول روز توسط افراد عادی و تجار انجام می شود. برای قرار گرفتن معامله در مسیر قانونی خود قرارداد بین طرفین نوشته می شود. معامله با احتمالات سر و کار دارد و ممکن است بعد از مدتی مواردی پیش آید که لازم باشد موضوع را قانون گذار پیگیری نماید. قانونگذار نیز در صورتی به این بحث ورود پیدا می کند که قراردادی مکتوب در اختیار طرفغین باشد. نمونه های متعددی از عقود در قانون کشور ما وجود دارد. از مرسمومت ترین عقودی که باعث پیوند خوردن یک معامله شده و قرارداد با آن پیوند می خورد عقد بیع می باشد. در این مقاله از دادخواه وکالت می خواهیم به تعریف عقد بیع و بیان اوصاف عقد بیع بپردازیم.
عقد بیع چیست؟
در حقوق به خرید و فروش بیع می گویند. به طور مثال، یک شخص مالک قانونی یک ویلا به حساب می آید. این شخص بر اساس دلایلی که دارد می خواهد ویلا را به فروش برساند. گاهی خرید و فروش ملک، شغل اصلی برخی از افراد به شمار می رود. در چنین موقعی مالک ویلا حاضر می شود در یک معامله شرکت کرده و با دریافت پول، مالکیت ملک را به شخص دیگری که پرداخت کننده پول بوده واگذار نماید. این عمل خرید و فروش را بیع می گویند.
لازم است بین مالک و خریدار ویلا قراردادی تنظیم گردد. عقدی که برای این قبیل قرارداد های معاملاتی کاربرد دارد عقد بیع می باشد. اوصاف عقد بیع چند وجهی بوده که استفاده کنندگان باید درباره این اوصافاطلاع یابند. بنابراین درباره تعریف بیع می توان گفت، مالکیت عین یا ملک به جای پرداخت ثمن یا پول. در این شرایط، فردی که پرداخت کننده ثمن بوده از نظر قانونی می تواند هر نوع تصرفی در عین صورت دهد.
انواع عقد بیع کدام است؟
عقود بیع دربرگیرنده اقسام و انواع مختلفی می باشد. در زیر به برخی از انواع عقد بیع اشاره می کنیم:
- بیع حال: عقدی که پرداختی در آن زمان دار نیست و بلافاصله بعد از تنظیم قرارداد ثمن باید از جانب خریدار پرداخت گردد. در این عقد هم مبیع و هم ثمن هر دو باید در حال به سرانجام برسند.
- بیع غیر نقدی: در این عقد برای پرداخت ثمن به خریدار فرصت داده می شود. بنابراین می توان آن را بیع موجل نیز نامید.
- بیع سابق یا گذشته: در اوصاف عقد بیع باید گفت، وقتی مبلغی به عنوان پیش خرید دریافت شود قرار داد با بیع سابق یا سلف تنظیم خواهد شد.
- بیع تعویضی: زمانی که مورد معامله طلا یا مسکوک دیگری مانند نقره باشد.
- بیع مقابض: هر ثمنی یا بیعی به غیر از طلا یا سکه نقره جزء این عقد قرار می گیرد.
- بیع رایج: وقتی در معامله از پول مرسوم و متداول ملی استفاده گردد این عقد برای معامل کاربرد می یاید.
- بیع داد و ستد بدون صحبت: بیعی که بدون هیچ حرفی و تنها با فعل، تحقق می پذیرد.
- بیع مشروط: زمانی که شرطی برای پرداخت یا دریافت ثمن و میبع در قرارداد ذکر گردد بیع، مشروط خواهد بود.
- بیع کاملا نسیه: تمامی پرداختی و دریافتی ها در چنین معامله ای در حالت نسیه قرار می گیرند.
- بیع کالا: کالا ثمن و مبیع این معامله است.
اوصاف عقد بیع چیست؟
ویژگی هایی که برای این عقد قابل ذکر بوده به شرح زیر است:
- انتقال مالکیت بیع: بیع از قبل در اختیار شخص دیگری بوده با این قرارداد و در ازای دریافت ثمن یا ارزش بیع به دیگری واگذار شده است. در این شرایط، مالکیت از شخص به خریدار واگذار می گردد.
- عوض کردن بیع: این معامله با تعویض همراه است. به این صورت که به جای بیع، ثمن دریافت می شود و در قابل پرداخت ثمن، بیع به فرد تعلق می گیرد.
- مبیع مادی: معامله در صورتی صحیح بوه که بیع مورد معامله بها و ارزش مالی مناسبی داشته باشد. معامله بر روی یک چیز بی ارزش اعتبار ندارد، زیرا یک قرارداد معامله با هدف کسب سود منعقد می شود.
- لازم بودن عقد: در مقاله قرارداد مضاربه چیست و برای انجام آن باید به چه نکاتی توجه کنیم مطلبی درباره عقود لازم و جایز ارایه داده ایم. باید گفت عقد بیع در طبقه بندی عقد لازم جای دارد. به همین دلیل دو طرف نمی توانند خودسرانه این قرارداد را لغو و بی اعتبار نمایند.
اثر عقد بیع چگونه است؟
از وصاف عقد بیع این است که به محض تحقق یافتن می توان آثار آن را مشاهده نمود. اولین اثر این عقد اختیار تصرفی هست که هر کدام از طرف های معامله به دست می آورند. هم خریدار می تواند ملکی را که خریداری کرذه مجدد بفروشد و یا هر کاری که خواست با آن انجام دهد و هم فروشنده می تواند ثمن دریافتی را هر آن گونه که بخواهد مصرف نماید.
دیگر تاثیر عقد مذکور تعهدات طرفین هست. هر کدام نسب به موضع معامله متعهد می باشند. هر نوع تخلفی از هر کدام از طرف های قرارداد که رخ دهد باید پاسخگو باشند. به طور مثال، اگر زمین فروخته شده دارای مشکلات و مسایل قانونی بوده و فروشنده این موضوع را از خریدار پنهان کند بعد از متوجه شدن، خریدار می تواند در برابر پس گرفتن ثمن خود، مدعی باشد. در این عقد، مشتری یا خریدار مسئولیت کامل برای پرداخت ثمن در عوض مال را خواهد داشت. برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل و چالش، توصیه می شود از یک وکیل ملکی حاذق که به قوانین مسلط است کمک بگیرید تا راهنمایی و مشاوره های لازم انجام شود.
کلام آخر
اوصاف عقد بیع با انعقاد قرارداد معامله به وجود می آیند. تغییر یافتن مالکیت، عوض کردن بیع، ضروری بودن از اوصاف و ویژگی های این عقد به شمار می رود. اکثر معاملات موجود در فضای تجارت با استفاده از چنین عقد اجرایی می شوند. عقد مذکور دارای انواع و ارکان مختلفی بوده که در این مقاله به تشریح کامل آن ها پرداخته ایم.