راه های ابطال و فسخ وکالت بلاعزل
وکالت بلاعزل جزو انواع عقد وکالت به شمار می رود که مطابق با آن موکل حق فسخ را از خود ساقط می نماید و برخلاف وکالت عادی امکان فسخ این نوع وکالت وجود ندارد. روش فسخ وکالت بلاعزل با روش فسخ وکالت عادی متفاوت می باشد و فقط در شرایطی خاص امکان ابطال این نوع وکالت نامه وجود دارد. در ادامه این مطلب به بررسی روش های ابطال وکالت بلاعزل خواهیم پرداخت که امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت بهره را ببرید.
روش های فسخ وکالت بلاعزل چیست؟
به واگذاری اختیارات به شخص دیگر برای انجام امور حقوقی وکالت گفته می شود و در واقع وکیل نماینده قانونی افراد به شمار می رود. یکی از مشکلاتی که در وکالت نامه های عادی وجود دارد خطر فسخ آن ها توسط موکل می باشد به همین دلیل در برخی از مواقع وکلا با توجه به شرایط اقدام به تنظیم وکالت بلاعزل می کنند.
قبل از هر چیز بهتر است با مفهوم وکالت بلاعزل آشنا شوید، در واقع وکالت بلاعزل نوعی عقد وکالت به شمار می رود که به موجب آن حق فسخ از موکل گرفته می شود و این نوع وکالت در رده وکالت های پایدار و غیر قابل فسخ قرار دارد. در برخی از مواقع طرفین ترجیح می دهند که درصد فسخ قرارداد وکالت را کاهش دهند که در این صورت قانون راه حلی را تحت عنوان وکالت بلاعزل پیش بینی نموده است، از انواع وکالت بلاعزل می توان به وکالت در طلاق، وکالت در حضانت فرزند بلاعزل و… اشاره نمود. با این حال باز هم ممکن است در وکالت بلاعزل شرایطی ایجاد شود که یکی از طرفین پرونده بخواهد وکالت را باطل نماید که در این صورت باید برای فسخ قرارداد وکالت شرایط لازم توسط کارشناسان حرفه ای مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.
در صورتی که وکیل از اعتماد شما سوء استفاده کرده باشد و شما وکالت بلاعزل را تنظیم کرده باشید می توانید از وکیل شکایت نمایید، شکایت از وکیل دارای مراحل خاصی است که باید قبل از تنظیم شکایت نامه از وکیل اطلاعات لازم را در مورد نحوه شکایت از وکلا بدست آورید.
تعریف وکالت بلاعزل در قانون مدنی چیست؟
مطابق با ماده 656 قوانین مدنی می توان گفت:” وکالت عقدی می باشد که به موجب آن یکی از طرفین از طرف دیگر برای انجام امری نایب می شود، این مسئله بدین معنا است که یکی از طرفین شخص دیگری را به عنوان نماینده قانونی خود برای انجام اموری انتخاب می کند.” شایان ذکر است که به فرد وکالت دهنده موکل و به نماینده وی وکیل گفته می شود. در ماده 678 نیز به این نکته اشاره شده است که عزل وکیل توسط موکل در وکالت بلاعزل منقضی خواهد بود.
در ماده 679 قانون مدنی نیز راه حلی برای موکلان در نظر گرفته شده است و مطابق با این ماده می توان گفت:” موکل می تواند هر زمانی که بخواهد وکیل را عزل نماید مگر اینکه وکالت وکیل از نوع بلاعزل باشد.”
انواع وکالت بلاعزل
وکالت بلاعزل به دو دسته مختلف زیر تقسیم بندی می شود:
1. وکالت بلاعزل عام:
وکالت بلاعزل عام از انواع وکالت هایی است که به موجب آن، موکل برای انجام کلیه امور به وکیل اعطای وکالت می کند، مطابق با این نوع وکالت، وکیل حق پیگیری و رسیدگی به کلیه امور موکل خود را تا دارد و تا زمانی که موکل زنده است عقد وکالت بلاعزل عام نیز به قوت خود باقی خواهند ماند و وکیل عزل نمی شود.
2. وکالت بلاعزل خاص:
وکالت بلاعزل خاص از انواع وکالت بلاعزل به شمار می رود که مطابق با آن موکل می تواند برای رسیدگی به امور مشخصی به وکیل، وکالت دهد. به عنوان مثال، وکالت بلاعزل در خرید و فروش منزل مسکونی نمونه ای از این نوع وکالت می باشد.
بررسی شرایط فسخ وکالت بلاعزل
برای فسخ وکالت نامه های عادی موکل می تواند هر زمانی که تمایل داشت به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نماید و عقد وکالت را فسخ کند، در صورتی که فسخ وکالت بلاعزل به راحتی امکان پذیر نیست و دارای شرایط خاصی است که از مهم ترین این نوع شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. حجر وکیل یا موکل:
فردی که مجنون باشد و توانایی تصمیم گیری برای امور مالی خودش را نداشته باشد دچار حجر شده است و به عبارتی سفیه می باشد. در صورتی که وکیل یا موکل دچار جنون شوند امکان فسخ وکالت بلاعزل وجود خواهد داشت. علاوه بر این در صورتی که موکل ورشکسته شود با توجه به اینکه بعد از ورشکستگی وی اجازه دخالت در امور مالی خود را ندارد امکان ابطال وکالت وجود دارد.
2. فوت وکیل یا موکل:
بعد از فوت وکیل یا موکل رابطه توکیل بین آن ها فسخ می گردد در نتیجه پس از فوت وکیل یا موکل وکالت بلاعزل خود به خود فسخ خواهد شد.
3. استعفای وکیل از وکالت:
یکی دیگر از انواع روش های ابطال وکالت بلاعزل، استعفای وکیل از وکالت می باشد. به این نکته توجه شود که وکیل بعد از تنظیم استعفای خود باید موضوع را به اطلاع موکل خود برساند.
4. اقاله عقد وکالت بلاعزل:
زمانی که طرفین دعاوی به توافق برسند که عقد وکالت را فسخ نمایند، اقاله صورت گرفته است. در عقد وکالت بلاعزل مانند سایر عقود دیگر امکان انجام اقاله وجود دارد و طرفین می توانند برای فسخ وکالت بلاعزل به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند و با رضایت وکیل و موکل اقدام به ابطال این نوع عقد نمایند.
5. پایان مدت قرارداد وکالت:
در صورتی که عقد وکالت برای مدت زمان مشخصی تنظیم شده باشد بعد از گذشت مدت زمان درج شده در وکالت نامه، عقد وکالت بلاعزل خود به خود فسخ می شود.
6. از بین رفتن موضوع قرارداد وکالت یا انجام شدن موضوع قرارداد وکالت:
اگر فردی برای انجام کاری به شخص دیگری وکالت بلاعزل دهد با اتمام کار یا از بین رفتن موضوع، وکالت نیز فسخ می گردد. به عنوان مثال ممکن است شخصی برای فروش اتومبیل به فرد دیگری وکالت دهد که در صورت فروش اتومبیل یا از بین رفتن ارزش اتومبیل وکالت فسخ خواهد شد.
کلام آخر
همانطور که در این مقاله از وب سایت دادخواه وکالت ذکر شد، فسخ وکالت بلاعزل کار نسبتا دشواری است و در شرایط خاصی قابل انجام می باشد به همین دلیل بهتر است در زمان عقد این نوع وکالت توجه و حساسیت لازم را به خرج دهید. در صورتی که شما نسبت به تنظیم عقد وکالت بلاعزل اقدام کرده اید و تمایل دارید این نوع وکالت را به هر دلیلی فسخ نمایید بهتر است از افراد کارشناس در این زمینه مشاوره لازم را بگیرید زیرا بدون داشتن دلیل خاص امکان فسخ این نوع وکالت وجود ندارد.