تکلیف مهریه و نفقه در عقد موقت + نحوه مطالبه
مهریه در عقد موقت و نفقه در عقد موقت دارای ابهاماتی هستند که همین امر موجب شده است که در خصوص این حق و حقوق زن سوالاتی مطرح شود. در این رابطه اغلب مواردی مانند وظایف مرد در صیغه موقت، مهریه در عقد موقت باید پول باشد، انواع مهریه در عقد موقت، نفقه فرزند در عقد موقت، تفاوت مهریه در عقد دائم و موقت و نمونه دادخواست مطالبه مهریه عقد موقت مورد بررسی قرار می گیرند.
مهریه و نفقه از حق و حقوق قانونی زوجه هستند که در عقد دائم شرایط مشخصی دارند؛ اما شرایط این دو در عقد موقت یا همان صیغه برای افراد در هاله ای از ابهام قرار دارد. جالب است بدانید که عدم پرداخت مهریه و نفقه در عقد دائم برای مرد مجازات هم در پی دارد. باید گفت که به دلیل متفاوت بودن عقد دائم و موقت، حق و حقوق زن نیز متفاوت است. به عنوان مثال در عقد موقت یا صیغه به زن نفقه تعلق نمی گیرد! تنها در موارد خاص زن می تواند نفقه در عقد موقت خود را مطالبه کند.
در صورتی که در این خصوص سوالاتی دارید که باید به صورت تخصصی پاسخ داده شوند، بهتر است با وکیل طلاق و خانواده مشورت کنید. وکلا می توانند در این خصوص شما را راهنمایی کنند تا بتوانید زودتر به نتیجه برسید. نحوه مطالبه حق و حقوق زن در محاکم قانونی به شیوه حقوقی می باشد که وکیل در این راستا تخصص کافی را دارد. برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم نیز عنوان مقاله ای است که با این بحث در ارتباط می باشد.
مهریه و نفقه در عقد موقت
در ماده 1113 قانون مدنی اطلاعات جامع و کاملی در خصوص پرداخت مهریه و نفقه در عقد موقت وجود دارد. بر این اساس هنگامی که زن به عقد موقت یک مدر درآید، نمی تواند طلب نفقه کند. به همین دلیل کسانی که زنی را صیغه کرده اند یا همان عقد موقت انجام داده اند، ملزم به پرداخت نفقه نیستند. بر این اساس پرداخت نفقه در عقد موقت لزومی ندارد. در این خصوص قانونی وجود ندارد مگر این که زوجین در هنگام صیغه در این مورد به توافق برسند.
نفقه در عقد دائم باید از طرف مرد پرداخت شود. عدم پرداخت نفقه برای مرد در عقد دائم حتی می تواند مجازات نیز در پی داشته باشد. در خصوص مهریه در عقد موقت باید گفت از هنگام جاری شدن صیغه عقد موقت، زوجه هر زمان که بخواهد می تواند مهریه خود را طلب کند! بر طبق ماده 1096 قانون مدنی، حتی اگر زن فوت کند باز هم مهریه وی پابرجاست. این مورد در صورت عدم نزدیکی نیز به وقت خود باقی است.
در عقد موقت نیز باید مهریه تعیین شود. بر اساس ماده 1095 بدون تعیین مهریه، عقد موقت باطل می شود و به همین دلیل با توافق طرفین باید مهریه تعیین شود. در صیغه موقت بر خلاف عقد دائم، نزدیکی یا عدم نزدیکی نمی تواند روی میزان پرداخت مهریه تاثیرگذار باشد. در این صورت مرد موظف است که مهریه را به زن پرداخت کند.
میزان مهریه در عقد موقت نیز مانند عقد دائم، باید مشخص باشد. همچنین باید امکان وصول آن برای زوجه وجود داشته باشد. بدین منظور باید مال یا اعتبار در نظر گرفته شود و این امکان وجود داشته باشد که ملک یا پول به زن منتقل شود. در این خصوص حداقل و حداکثری برای مهریه مشخص نشده است و بر اساس توافق طرفین تعیین می شود.
مطالبه نفقه در عقد موقت در صورت توافق
همانطور که گفته شد مهریه در عقد موقت بعد از جاری شدن صیغه عقد قابل دریافت است. در عقد موقت نیز ذکر شد که در این حالت مرد لزومی ندارد که نفقه پرداخت کند. اگر که طرفین در ابتدا و در زمان جاری شدن صیغه عقد بر سر نفقه به توافق رسیده باشند، زن می تواند آن را مطالبه کند و مرد نیز باید بر اساس قانون نفقه وی را پرداخت کند. اگر مرد نفقه پرداخت نکند، می توان یک دادخواست به مراجع ارائه داد که در این صورت باید مراحل زیر طی شوند:
- از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف
- دادگاه خانواده
- مراجعه به دفاتر خدمات قضایی
مطالبه مهریه در عقد موقت در صورت عدم ثبت در دفتر ازدواج
بسیاری بر این عقیده هستند که نمی توان مهریه و نفقه را در عقد موقت دریافت کرد. باید گفت که مهریه به عقد موقت نیز تعلق می گیرد. بدین منظور بهتر است که نکاح موقت در دفتر ازدواج ثبت شود. با این روش این امکان وجود دارد که زوجه، به راحتی برای دریافت مهریه اقدام کند. اگر که ثبت عقد موقت در دفاتر ازدواج رسمی نباشد، زوجه با مشکلاتی در دریافت مهریه مواجه می شود.
در این صورت باید زوجه به دادگاه مراجعه کند و درخواست خود را مبنی بر دریافت مهریه ارائه کند. در این راستا باید مواردی مانند شهود، اثبات زوجیت، دفترچه مربوط به عقد موقت در نظر گرفته شوند. این قبیل موارد می توانند به عنوان جایگزین برای ثبت در دفتر ازدواج باشند.
چگونگی دریافت مهریه در ازدواج موقتی که ثبت نشده
گاهی زن و مرد بین خود صیغه محرمیت را جاری می کنند و در نتیجه عقد موقت آنها در جایی ثبت نشده است. در نتیجه مهریه در عقد موقتی که به ثبت نرسیده باشد، قوانین متفاوتی دارد. حتی در این صورت نیز باید مهریه مشخص شود؛ چراکه در صورت عدم مشخص شدن مهریه، عقد موقت یا صیغه باطل خواهد بود.
زمان پرداخت مهریه در عقد موقت کی است؟
حال که در خصوص مهریه در عقد موقت مطالبی ذکر شد و این مورد نیز گفته شد که آیا امکان پرداخت آن وجود دارد یا نه، باید در خصوص زمان پرداخت آن نیز صحبت شود. باید گفت که بعد از این که صیغه عقد موقت جاری شد تا زمان پایان عقد، زن می تواند نسبت به مطالبه مهریه اقدام کند؛ البته با توجه به شرایطی که ذکر باید عقد موقت در دفاتر رسمی ازدواج ثبت شده باشد تا امکان دریافت مهریه بدون هیچ مشکی وجود داشته باشد. در بازه زمانی ذکر شده برای دریافت مهریه از طرف زن هیچ قاعده و قانون مشخصی وجود ندارد.
با توجه به اینکه صیغه نامه در این حالت وجود ندارد و زن مدرکی ندارد که مبنی بر صیغه به دادگاه ارائه دهد، به همین دلیل باید از روش های دیگری که ذکر شد مانند شهود، اقرار مرد و … عقد موقت را اثبات کند تا بتواند آن را دریافت نماید. در خصوص نفقه در عقد موقت چنین شرایطی وجود ندارد و در صورت توافق طرفین مرد می تواند نفقه پرداخت کند.
آیا مهریه در عقد موقت باید پول باشد؟
در ادامه بحث مهریه در عقد موقت این سوال مطرح می شود که آیا مهریه در عقد موقت باید پول باشد؟ باید گفت در عقد موقت اینکه مهریه مال باشد یا پول نقد، بستگی به توافق طرفین دارد. میزان مهریه نیز بر اساس توافق بین دو طرف تعیین خواهد شد. تنها این مورد در قانون اشاره شده است که مهریه باید ارزش مالی داشته باشد و در شان زوجه باشد. به همین دلیل فرقی ندارد مهریه پول یا ملک باشد، در هر صورت باید دارای ارزش مالی مشخصی باشد.
نفقه در صیغه 99 ساله
همانطور که گفته شد نفقه در عقد موقت به زن تعلق نمی گیرد و تنها در شرایط خاصی که دو طرف توافق داشته باشند، نفقه پرداخت می شود. یکی از انواع عقد موقت با نام صیغه 99 ساله شناخته می شود که باز هم در این خصوص نفقه به زن تعلق نمی گیرد! در این مورد نیز مانند عقد موقت معمولی، باید بین زوجین توافقی در این خصوص وجود داشته باشد. الفاظ صیغه طلاق در مقاله ای جداگانه ذکر شده اند.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص مهریه و نفقه در عقد موقت صحبت کردیم. در خصوص مهریه در عقد موقت شرایط تقریبا مشابه ای با عقد دائم وجود دارد. زن می تواند از زمان جاری شدن صیغه عقد موقت، آن را مطالبه کند و تا پایان مدت زمان صیغه مهلت دارد. در خصوص نفقه در عقد موقت اما شرایط با عقد دائم یکسان نیست و به زوجه نفقه تعلق نمی گیرد و تنها تحت شرایط خاص با توافق دو طرف، امکان پرداخت نفقه وجود دارد.