مراحل، شرایط و نکات طلاق توافقی + قانون جدید【آپدیت1403】
طلاق انواع مختلفی دارد که در مقالات مختلف به بررسی هریک پرداخته ایم. آنچه مشخصا در این مقاله به دنبال بررسی همه جانبه آن هستیم، طلاق توافقی است. تلاش کرده ایم تا ضمن این مقاله به تمامی پرسش های کاربران پاسخ دهیم . با ما همراه باشید.
آنچه به طور کلی لازم است در مورد این نوع از طلاق بدانید آن است که در طلاق توافقی، ابتدا زن و شوهر در مورد سرنوشت حقوق و تکالیف مالی و غیر مالی با یکدیگر توافق می کنند. سپس اقدام به تقدیم دادخواست و مراجعه به دادگاه می نمایند. نکته ای که در رابطه با طلاق توافقی باید مورد توجه قرار گیرد آن است که دعوای طلاق توافقی، نوعی از دعوای طلاق می باشد. اما از نظر برخی تشریفات رسیدگی در دادگاه، متفاوت از سایر اقسام طلاق می باشد که در ادامه آن را عنوان می کنیم.
طلاق توافقی
به عنوان اولین مورد بیایید با اصلاح طلاق توافقی بستر آشنا شویم. طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوج و زوجه بنا به هر دلیل و علتی به این نتیجه میرسند که امکان ادامه زندگی مشترک با یکدیگر، برایشان مقدور نیست. در نتیجه، تصمیم قطعی به جدایی و شروع مراحل طلاق توافقی میگیرند.
به همین منظور در ارتباط با کلیه مسائل مربوط به زندگی مشترک، تعهدات، دیون و تکالیف آن با یکدیگر به تفاهم و توافق می رسند تا بتوانند روند جدایی را تسهیل و تسریع نمایند. در این بین باید بگوییم که در واقع شرایط طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیداست بطور کامل بستگی به توافقات زوجین دارد. برترین وکلا که در امورممربوط به خانواده و طلاق تخصص و تجربه کافی دارند، در این امور راهنمای شما خواهند بود.
توافقات زوجین در طلاق توافقی
همانطور که در قسمت قبل نیز ااره کردیم، در طلاق توافقی زوجین اقدام به توافقاتی به جهت جدایی می نمایند. مهمترین این توافقات، عبارتند از:
- حضانت فرزند یا فرزندان مشترک
- نفقه زوجه و فرزندان و جهیزیه
- اجرت المثل دوران زوجیت (در صورت وجود)
- همچنین شاید از همه چالش بر انگیزتر، در مورد مهریه
البته این نکته را همواره به خاطر بسپارید که مواردی که زوجین در مورد آن تفاهم دارند برای دادگاه نیز محترم و قابل قبول است. از این رو این موارد در رای دادگاه و همچنین در نهایت در سند طلاق نیز ذکر می گردد. در ادامه به صورت جداگانه به یکی از مهمترین این توافقات می پردازیم. به منظور مطالعه بیشتر در باب امور مرتبط با طلاق کلیک کنمایید: حق طلاق
مهریه در طلاق توافقی
طبق ماده 1082 قانون مدنی به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود. می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. بنا براین یکی از تعهدات و دیون بسیار مهمی که عقد نکاح برای مرد ایجاد می کند، مهریه است. همانطور که در مقالات پیشین نیز عنوان کردیم، مهریه از دیون ممتاز محسوب می شود. از طرفی اهمیت این موضوع به قدری است که زن در مورد مطالبه مهریه بر دیگر طلبکاران شوهر خود، ارجحیت دارد. در ارتباط با مهریه در طلاق توافقی باید دو صورت زیر را در نظر بداریم:
- زوجین توافق کنند که مرد مقدار مشخصی از مهریه را بپردازد، مثلاً زن میتواند تمام یا بخشی از مهریه خود را بذل کند. سپس الباقی را مطالبه کند. اما در این صورت برای پرداخت آن به مرد مهلت می دهد.
- زن میتواند صرفا بخشی از مهریه خود را در ازای برخی از امتیازات به شوهر خود بذل نماید. اما الباقی آن را مطالبه نماید.
مراحل طلاق توافقی
در این بخش می خواهیم شما را با مراحلی که برای انجام و اتمام طلاق توافقی پیش رو دارید آشنا سازیم. این مراحل به شرح زیر اند:
- اولین اقدام طلاق توافقی مراجعه به سامانه نوبت دهی طلاق و ثبت اطلاعات زوجین در این سامانه است.
- زوجین باید به مراکز غربالگری و مشاوره خانواده مراجعه نمایند. پس از انجام مشاورههای لازم، گواهی عدم انصراف از طلاق دریافت کنند.
- تقدیم دادخواست طلاق به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- زوجین یا وکلای ایشان باید به همراه مدارکی مانند: شناسنامه، کارت ملی و عقدنامه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست خود را تقدیم نمایند.
- پس از تقدیم دادخواست طلاق توافقی، باید منتظر تعیین وقت حضور در دادگاه خانواده جهت رسیدگی به موضوع باشید.
- تعیین وقت رسیدگی، بوسیله ابلاغ الکترونیکی در سامانه ثنا به اطلاع زوجین خواهد رسید. همچنین صدور ابلاغیه بوسیله ارسال پیامکهایی به اطلاع زوجین می رسد.
- حضور زوجین یا وکلای ایشان در دادگاه خانواده در روز و ساعت تعیینی در ابلاغیه به همراه مدارک لازم
- پس از پرداخت هزینه مشاوره، زوجین یا وکلای آن ها به واحد مشاوره مستقر در دادگاه خانواده مراجعه می نمایند
- مشاور خانواده با طرفین مذاکره و در ابتدا سعی در مصالحه و سازش می کند.
- در صورت موثر واقع نشدن اصلاح ذات البین و ارشاد و راهنماییهای مشاور خانواده و اصرار زوجین یا وکلای آنها به وقوع طلاق، مشاورین خانواده با ذکر دلایل نسبت به مصلحت یا عدم مصلحت زوجین در خصوص تفریق و جدایی، اظهار نظر می نمایند.
- سپس توافقنامه توسط مشاور خانواده تکمیل و به امضاء وی و طرفین می رسد.
- احراز بارداری یا عدم بارداری زوجه از سوی دادگاه جهت صدور گواهی عدم امکان سازش الزامی است. برای این منظور ۳ راه وجود دارد. این راه ها عبارت اند از:۱) اقرار زوجه، ۲) مراجعه به آزمایشگاه، ۳) اتفاق نظر زوجین بر وجود جنین
- پس از اقدامات پیش گفته، زوجین یا وکلای آنها به دادگاه خانواده مراجعه می نمایند. دادگاه با احراز علقه زوجیت و با توجه به مواردی همچون نظریه مشاور، محتویات پرونده و توافقات زوجین اقدام به صدور رای که همان گواهی عدم امکان سازش است، مینماید.
- پس از صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه، زوجین یا وکلای آنها ۳ ماه فرصت دارند تا با گواهی عدم امکان سازش و مدارک لازم دیگر، به دفتر طلاق مراجعه نمایند.
- ثبت طلاق
مدارک لازم برای طلاق توافقی
چه مدارکی را برای طلاق توافقی نیاز داریم؟ در پاسخ به این سوال باید به مواردی از قبیل زیر اشاره کنیم:
- عقدنامه یا رونوشت آن. البته در صورت در دسترس نبودن عقدنامه می بایستی به دفترخانه ای که ازدواج کرده اید مراجعه کنید و رونوشت اخذ نمایید.
- شناسنامه و کارت ملی زوجین. البته اگر کارت ملی را در دسترس نداشته باشید ولی شماره ملی را بدانید برای دادخواست طلاق کفایت می کند.
- ثبت نام در سامانه ابلاغ الکترونیک( ثنا).
- اگر رن یا شوهر وکالت در طلاق از دیگری دارند فقط ثبت نام وکیل وکالتنامه طلاق در ثنا کافی است. چون به دلیل کهولت سن، بیماری یا خارج کشور بودن موکل ثنا نداشته باشد.
- اگر وکالت طلاق وجود داشته باشد از مدارک طلاق توافقی ضمیمه کردن وکالت رسمی طلاق است. مگر اینکه وکالت ضمن در طلاق به صورت شرط ضمن عقد و در سند ازدواج باشد
این نکته را در نظر بدارید که اگر هم از سامانه تصمیم اقدام شده باشد در زمان ثبت دادخواست طلاق توافقی بایستی گواهی عدم انصراف از طلاق هم پیوست شده باشد تا دادخواست ارجاع شود. در واقع از مدارک لازم برای درخواست طلاق توافقی همین داشتن گواهی مذکور است. همان طور که عرض شده راه دیگر این است که دادخواست طلاق یکطرفه ثبت شود. در نتیجه بعد از ارجاع به توافقی تبدیل شود.
بخشنامه جدید طلاق توافقی
بخش نامه جدیدی که در سال 1402 در ارتباط با طلاق توافقی منتظر شده است، چه مواردی را در بر می گیرد؟ یا به عبارتی این بخشنامه در مورد این نوع از طلاق، بیانگر چیست؟
باید بدانید که انجام این نوع از طلاق همچنان به رویه چند سال اخیر است. در سال 1402 اتفاق جدیدی نیوفتاده است. تنها مورد قابل توجه آن است که شنیده ها از این حکایت می کنند که با گسترش زیر ساخت ها در تهران در آینده طلاق یک طرفه هم نیاز به مشاوره خواهد داشت. که البته فعلا این موضوع اجرایی نشده است.
حال آنگه بسیار دیده می شود دادگاه ها یا واحد ارجاع مجتمع قضایی خانواده ،دادخواست طلاق را به جهت تلاش برای صلح و سازش بین زن و شوهر به شورای حل اختلاف میفرستند. سپس در صورت عدم موفقیت در سازش دوباره پرونده طلاق به دادگاه می آید.
هزینه طلاق توافقی
در این بخش به عنوان پاسخ به آخرین سوال، این موضوع را بررسی می کنیم که هزینه های طلاق توافقی شامل چه مواردی می شود. این هزینه ها را در دسته بندی هایی از قرار زیر عنوان می کنیم:
- جلسات مشاوره و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق
- هزینه دادرسی</li>
- هزینه دفترخانه
در ادامه با هرکدام از این هزینه ها به صورت جداگانه و مجزا آشنا می شویم.
جلسات مشاوره و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق توافقی
هزینه طلاق توافقی در این مورد عبارت است از:
- هزینه هر جلسه مشاوره به ازای هریک از زوجین در حدود ۵۲/۰۰۰ تومان
- هر جلسه جمعاً (برای هر دو نفر) ۱۰۴/۰۰۰ تومان
- در مجموع ۵ جلسه (برای هر دو نفر) ۵۲۰/۰۰۰ تومان
هزینه دادرسی برای طلاق توافقی
یکی دیگر از موارد مربوط به هزینه طلاق توافقی هزینه دادرسی است. هزینه دادرسی هنگام تقدیم دادخواست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرداخت میشود.
هزینه دفترخانه برای ثبت طلاق توافقی
آخرین مورد مربوط به هزینه طلاق توافقی هزینه مربوط به اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه طلاق است. در نظر بدارید که این هزینه بستگی به محل و انصاف دفترخانه مربوطه دارد.
کلام آخر
به عنوان کلام آخر و جمع بندی این بحث باید بگوییم که طلاق توافقی نوعی از طلاق می باشد که در آن زن و شوهر باهم برای انجام آن توافق می کنند. مدارک لازم برای این نوع از طلاق شامل شناسنامه، کارت ملی طرفین و سند ازدواج می باشد. همچنین مراحل ، روند و شرایطی را در بر دارد که در این مقاله تماما به صورت کامل و تخصصی به آن پرداختیم. از همراهی شما سپاسگزاریم.