پروانه وکالت چیست و شرایط اخذ آن چگونه است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
به دلیل افزایش مراودات اجتماعی و اقتصادی در جامعه پرونده های قضایی در حوزه های مختلف مطرح می شوند. در نتیجه حقوق افراد ممکن است آسیب پذیر تر از قبل باشد. افراد می توانند خود در دادگاه برای شکایت حاضر شوند؛ اما اغلب به دلیل پیچیدگی های حقوقی، وکیل قانونی افراد مسئولیت پرونده را بر عهده می گیرد. در این راستا اخذ پروانه وکالت یکی از اصلی ترین شروط برای حضور وکیل پایه یک دادگستری در دادگاه است.
پروانه وکالت چیست؟
افراد بعد از تحصیل در رشته حقوق باید برای وکالت، پروانه اخذ کنند. پروانه وکالت به عنوان مجوزی برای وکالت در نظر گرفته شده است. در این رابطه وکیل پایه یک دادگستری باید برای اخذ پروانه، آزمون دهد. باید گفت که پروانه ای که از طریق آزمون اخذ می شود تنها تا سه سال اعتبار دارد و تمدید آن با توجه به درخواست وکیل انجام می شود. در این رابطه می توانید مقاله تفاوت وکیل پایه یک با پایه دو دادگستری را مطالعه کنید.
در گذشته برای اخذ مجوز وکالت نیازی به شرکت در آزمون نبود؛ اما در حال حاضر بر اساس قانون کیفیت اخذ مجوز وکالت دادگستری، باید افراد در آزمون شرکت کنند. بعد از قبولی در این آزمون باید دوره کارآموزی وکالت طی شود.
ماده 1 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری
7 ماده قانونی برای اخذ مجوز وکالت وجود دارد. یکی از مهم ترین قوانین کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری ماده 1 (مصوب سال 1376) می باشد که عبارت است از:
از زمان تصویب قانون باید کانون وکلا یا مرکز وکلا حداقل سالی یک مرتبه آزمون وکالت برگزار کند بعد از اعلام نتایج قطعی و نهایی آزمون وکالت نیز باید ظرف مدت 6 ماه پروانه کارآموزی وکالت برای قبول شدگان صادر شود.
باید گفت که قوانین مدام در حال تغییر هستند و به همین دلیل باید هر ساله از طریق دفترچه به شرایط و قوانین اخذ مجوز وکالت دقت شود. بر همین اساس افرادی که کارشناسی حقوق یا فقه دارند می توانند در آزمون شرکت کنند.
آزمون وکالت چیست؟
شرکت در آزمون وکالت تنها راه اخذ پروانه وکالت است. کسانی که در رشته هایی مانند فقه و حقوق تحصیل کرده اند، می توانند در این آزمون شرکت کنند. افرادی که در حوزه علمیه مشغول به تحصیل هستند نیز می توانند با گذراندن مراحل تحصیل خود در سطح مشخص، در آزمون وکالت شرکت کنند. آزمون وکالت توسط دو نهاد به صورت سالانه برگزار می شود:
- کانون وکلای ایران: کانون وکلای دادگستری مرکزی به صورت سالانه آزمون وکالت را برگزار می کند. افراد می توانند از طریق آدرس ir به سایت کانون دسترسی داشته باشند.
- مرکز وکلا: مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه نیز از دیگر مراکزی است که برای اخذ پروانه وکالت آزمون برگزار می کند. از طریق آدرس 23055.ir نیز می توانید به سایت مرکز وکلا دسترسی داشته باشید.
مجری برگزاری آزمون وکالت نیز اتحادیه سراسری کانون وکلای دادگستری ایران می باشد. این آزمون توسط سازمان سنجش برنامه ریزی و برگزار می شود. شرکت در این آزمون به افرادی که در رشته های فقه و حقوق یا حوزه علمیه تحصیل کرده اند، پیشنهاد می شود. افراد از طریق همین آزمون می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن و سپری کردن دوره کارآموزی مجوز مورد نیاز را اخذ کنند تا بتوانند در دادگاه حاضر شوند. ما در مقاله ای جداگانه در خصوص آزمون قضات نیز صحبت کرده ایم.
شرایط اخذ مجوز وکالت چه هستند؟
برای دریافت پروانه وکالت و شرکت در آزمون باید شرایط لازم را داشته باشید. ما در این بخش به شرایط اخذ پروانه وکالت اشاره خواهیم کرد:
- شرط سنی حداقل 25 سال
- عدم سلب صلاحیت قضایی فرد توسط دادگاه انتظامی
- عدم داشتن محکومیت انتظامی (درجه 4 و بالاتر از آن)
- عدم انجام عملی خلاف شان، حیثیت و شرافت شغل وکالت
برای آشنایی با شرایط آزمون وکالت بهتر است قبل از برگزاری، دفترچه به صورت کامل مطالعه شود. این شروط ممکن است بر اساس قانون جدید اخذ مجوز وکالت تغییر کنند. در نتیجه همواره باید با مطالعه دفترچه همان سال از قوانین و شروط جدید مطلع شد. مراحل گرفتن پروانه وکالت تنها از طریق شرکت در آزمون طی می شوند و بعد از آن باید کارآموزی وکالت طی شود.
نکات مهم در خصوص اخذ پروانه وکالت
برای شرکت در آزمون وکالت و اخذ پروانه باید به نکات متعددی مانند قانون جدید و شرایط اخذ پروانه برای کارمندان دولت دقت شود. به همین دلیل ما به این نکات مهم در ادامه اشاره خواهیم کرد:
-
قانون جدید اخذ پروانه وکالت
ما در بخش شرایط اخذ مجوز وکالت به قوانین آن اشاره کردیم. همانطور که ذکر شد در صورت صادر شدن قانون جدید اخذ پروانه وکالت، این مورد از طریق دفترچه آزمون شرح داده می شود. در نتیجه باید هنگام شرکت در آزمون به دقت دفترچه راهنما مطالعه شود؛ چراکه ممکن است قوانین هر ساله در حال تغییر باشند.
-
شرایط اخذ مجوز وکالت برای کارمندان دولت
شرایط اخذ پروانه وکالت و وکیل شدن در دفترچه آزمون وکالت ذکر می شود. برای وکیل شدن باید بر اساس این قوانین و مقررات عمل کرد. افرادی می توانند نسبت به شرکت در آزمون وکالت اقدام کنند که لیسانس حقوق یا فقه داشته باشند. افرادی که کارمند دولت هستند نمی توانند به صورت همزمان وکیل شوند! در نتیجه باید تنها یکی از مشاغل توسط فرد انتخاب شود تا بتوان نسبت به اخذ مجوز وکالت اقدام کرد.
آیا امکان خرید و فروش پروانه وکالت وجود دارد؟
یکی از سوالاتی که در خصوص مجوز وکالت مطرح می شود، شرایط خرید و فروش آن است! باید گفت که از نظر قانونی خرید و فروش مجوز وکالت جرم محسوب می شود. تبعات و مجازات های قانونی مشخصی برای فرد متهم در این خصوص وجود دارد. مراجعی مانند کانون وکلا و مرکز وکلا تنها مراجعی هستند که می توانند این گواهی را صادر کنند.
کلام آخر
در این مقاله به اینکه پروانه وکالت چیست و شرایط اخذ آن چگونه است، اشاره کردیم. باید گفت که مراجعی مانند کانون وکلا و مرکز وکلا سالانه آزمون وکالت را برای صدور پروانه وکالت برگزار می کنند. متقاضیان باید در این آزمون شرکت کنند و قبول شوند. بعد از آن افراد پذیرفته شده باید کارآموزی وکالت را نیز طی کنند تا بتوانند نسبت به اخذ پروانه و مجوز وکالت اقدام کنند.