مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی
به منظور جلوگیری از مجازات جرایم شناسنامه ای، بعد از فوت یک شخص نزدیکان متوفی ده روز وقت دارند تا به اداره ثبت احوال خبر فوت را برسانند. به همین دلیل نیاز است که مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی با در دست داشتن مدارک لازم و مراجعه به ثبت احوال صورت گیرد. هر گونه خطایی در زمینه باطل کردن شناسنامه رخ دهد جرم محسوب می شود و متخطی باید تاوان جرم خود را بدهد. در مقاله حاضر به تمام موارد مورد نیاز برای باطل کردن شناسنامه شخص متوفی می پردازیم.
جرم باطل نکردن شناسنامه متوفی
هنگامی که فردی متولد می شود جهت گرفتن شناسنامه متولد به ثبت احوال مراجعه خواهد شد. همانطور که مراجعه در زمان تولد برای گرفتن شناسنامه الزامی و قانونی است، هنگام فوت نیز باید جهت ابطال شناسنامه به ثبت احوال مراجعه گردد. بعد از اعلام فوت، برگه ای تحت عنوان گواهی فوت از طرف ثبت احوال تنظیم و به ثبت می رسد. ثبت احوال تنها به گواهی فوت بسنده نمی کند و شناسنامه متوفی را نیز باطل می کند. با ثبت تاریخ فوت در شناسنامه و زدن مهر بر روی آن باطل کردن شناسنامه متوفی انجام می شود.
در قوانین کشور ماده ای وجود دارد که مربوط به تخلفات شناسنامه ای است. اگر نزدیکان متوفی با هر علتی در اعلام خبر فوت به ثبت احوال سهل انگاری کنند، مطابق این ماده با آن ها برخورد خواهد شد. برخورد صورت گرفته در مراحل اولیه به صورت جریمه نقدی است. در صورت رخ دادن مجدد این کار اشد مجازاتی که در قانون برای چنین تخلفی وجود دارد اعمال خواهد شد. جرم باطل نکردن شناسنامه متوفی متوجه فردی است که رابطه نسبی نزدیکی با متوفی دارد.
مهلت اعلام فوت به ثبت احوال
ثبت احوال برای اعلام فوت، مهلتی مشخص در نظر گرفته است. هنگامی که نزدیکان متوفی در موعد مقرر به ثبت احوال مراجعه کرده و خبر فوت را می دهند، سند فوت برای آن ها صادر می شود. برای صادر کردن این گواهی ده روز فرصت داده شده است. چناچه از مدت ده روز گذشت و خبر وفات به ثبت احوال داده نشد، تخلف صورت گرفته است؛ زیرا قانون این مدت زمان را برای باطل کردن شناسنامه متوفی تعیین کرده و عدم پیگیری، تخطی از قانون محسوب می شود. بنابراین مهلت اعلام فوت به ثبت احوال نباید نادیده گرفته شود.
اعلام خبر وفات صرفا به افرادی که در کشور زندگی می کنند اختصاص ندارد. افرادی که ایرانی بوده و در کشورهای دیگر ساکن هستند باید هنگام فوت در مدت مشخص شده ده روز، خبر وفات به کنسول گری ایران در کشور مورد نظر داده شود. علاوه بر نزدیکان نسبی، افرادی که هنگام مرگ در نزدیکی متوفی بوده اند ملزم هستند که ظرف مدت ده روز خبر وفات را به اداره مذکور بدهند.
مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی
نزدیکان متوفی برای این که مشمول پرداخت جریمه نشوند باید شناسنامه متوفی را باطل کنند. باطل کردن کردن شناسنامه نیازمند گذراندن مراحل مختلفی است که در این مطلب تمام مراحل مورد نیاز به طور کامل توضیح داده می شوند.
-
ورود به سایت و یا سامانه
گواهی فوت را در مرورگر نوشته و بر روی گزینه جست جو کلیک نمایید. لینک های متعددی در صفحه اول نمایش داده می شود باید بر روی لینک مربوط به اعلام فوت به ثبت احوال کلیک کنید. با یک کلیک ساده بر روی لینک فوت، سایت و یا سامانه برای شما باز خواهد شد. در این قسمت گزینه ای وجود دارد که مربوط به درخواست سند فوت و یا گواهی فوت است. نشانگر موس را بر روی گزینه آورده و با یک بار کلیک کردن فرمی باز می شود که تمام موارد مورد نیاز در فرم باید پر شوند. گواهی فوت تنها در صورتی برای افراد صادر می شود که هزینه تعیین شده کمتر از پانزده هزار تومن پرداخت شود.
-
چاپ گواهی فوت
هنگامی که کلیه کارهای الکترونیکی گواهی فوت انجام شد باید گواهی چاپ شود. گواهی چاپ شده توسط وراث متوفی به اداره ثبت احوال داده شود، زیرا برای باطل کردن شناسنامه متوفی به این گواهی نیاز است. هر چند که امکان دریافت گواهی از خود مرکز ثبت احوال امکان پذیر است، ولی برای تسریع کار نزدیکان گواهی را می گیرند و به ثبت احوال مراجعه می کنند. با گذراندن این مراحل مسئولیتی که قانون بر عهده نزدیکان متوفی گذاشته به طور کامل انجام می شود.
مدارک لازم برای باطل کردن شناسنامه متوفی
فردی که مسئول است خبر فوت متوفی را به اداره ثبت احوال بدهد و مراحل باطل کردن شناسنامه را انجام دهد باید مدارکی با خود داشته باشد که مدارک مورد نیاز به شرح زیر است:
- کارت ملی فردی که فوت کرده
- شناسنامه فرد فوت شده
- گواهی پزشک قانونی و یا هر سند دیگری که نشان دهنده فوت شخص باشد.
- اگر برای افراد دادن گواهی پزشک قانونی و دیگر گواهی موجود مقدور نباشد، وجود یک الی دو شخص به عنوان شاهد می تواند جبران کننده این مدرک باشد.
کلام آخر
باطل کردن شناسنامه متوفی وظیفه قانونی اشخاصی است که به هر نحوی با متوفی مرتبط هستند. اگر این افراد در انجام وظیفه قانونی خود کوتاهی کنند مطابق با ماده قانون با آن ها برخورد خواهد شد. در این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی مباحث کاملی در ارتباط با مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی و جریمه هایی که برای سرپیچی از این قانون وجود دارد پرداخته شد. امید است با خواندن این نوشته، آگاهی و شناخت درباره این موضوع محقق شده باشد.