تبلیغات در دادخواه وکالت

چه زمان به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟

تبلیغات در دادخواه وکالت

اجرت المثل در ایام زوجیت در واقع مزد کارهایی می باشد که انجام این کارها به عهده زوجه نیست، ولی زوجه این کارها را در طول زندگی مشترک انجام داده است. اگر زن اموری را که در عرف مستحق دریافت دستمزد هستند به دستور مرد انجام دهد، به وی اجرت المثل تعلق می گیرد. ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که چه زمان به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا پایان این مطلب از وب سایت دادخواه وکالت همراه ما باشید.

به محض اینکه عقد نکاح بین زن و شوهر انجام می شود، زوجه مطابق با قوانین این نوع عقد از حق و حقوق مالی برخوردار می شود. یکی از مهم ترین حق و حقوق مالی زوجه، اجرت المثل است که به آن اجرت المثل ایام زوجیت نیز گفته می شود. تعیین مقدار اجرت المثل به عهده کارشناسان دادگستری می باشد.

چه زمان به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟

در قانون مدنی شرایطی برای اخذ اجرت المثل وضع شده است که این شرایط دریافت اجرت المثل را برای خانم ها را تا حدودی دشوار کرده است. شرایطی که در قانون مدنی برای دریافت اجرت المثل ذکر شده فقط مختص به زمان حیات زوجه نمی باشد، بلکه امکان اخذ اجرت المثل بعد از فوت زوجه برای فرزندانش نیز وجود خواهد داشت.

از مهم ترین شرایط تعلق اجرت المثل به زن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. زن کارها و اموری که وظیفه وی نیست را به دستور مرد انجام دهد.
  2. زن این امور را رایگان انجام ندهد و در زمان انجام آن ها نگوید که وظیفه هر زنی است که این امور را انجام دهد، بلکه با قصد اخذ دستمزد کارهایی که به عهده وی نمی باشد را انجام دهد. چنانچه زن قصد رایگان انجام دادن این امور را داشته باشد یا به قصد نیکی این امور را انجام دهد و مرد بتوانید این مورد را ثابت کند، اجرت المثل به وی تعلق نخواهد گرفت.
  3. زن اموری مانند آشپزی، نظافت و… را انجام می دهد که از نظر شرعی به عهده وی نمی باشد.

شایان ذکر است، اگر درخواست طلاق از سوی زوج به دادگاه خانواده ارائه داده شود، مرد موظف است تمام حقوق مالی زوجه نظیر مهریه، نفقه، اجرت المثل و… را پرداخت کند، در صورتی که مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد با توجه به شرایط قسطی کردن مهریه می توانید مهریه را به صورت قسطی پرداخت نماید. تا زمانی که حق و حقوق زن به صورت کامل پرداخت نشود صیغه طلاق در دفترخانه جاری نمی شود، مگر اینکه زوجه رضایت دهد.

شرایط تعلق اجرت المثل به زن

بررسی دقیق چه زمان اجرت المثل به زن ناشزه تعلق می گیرد؟

بعد از جاری شدن صیغه عقد نکاح، زن و شوهر نسبت به یکدیگر وظایفی خواهند داشت که عدم توجه به این وظایف، این امکان را برای طرف مقابل بوجود می آورد که از طریق قانونی نسبت به اخذ حق و حق خود اقدام نماید. یکی از مهم ترین حقوق زوج، تمکین زوجه است، تمکین در قوانین به صورت خاص و عام تعریف شده است که رعایت هر دو نوع تمکین برای زوجه ضروری خواهد بود.

قبل از بررسی چه زمان به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟ بهتر است با مفهوم زن ناشزه آشنا شوید، زن ناشزه زنی است که از شوهرش تمکین نمی کند، زن ناشزه همچنین در طول زندگی مشترک از انجام وظایف زناشویی خودداری می کند.

اگر زن هر یک از انواع تمکین خاص یا عام را نداشته باشد و از قوانین تمکین پیروی نکند، به وی اجرت المثل تعلق نمی گیرد، در نتیجه می توان گفت به زن به دلیل عدم تمکین هیچ نوع اجرت المثلی از سوی شوهرش پرداخت نمی شود.

مطابق با ماده 336 قانون مدنی:” یکی از مهم ترین شرایط برای استحقاق زن به اجرت المثل، عدم تخلف زوجه از وظایف زناشویی یا عدم نشوز زن می باشد، بنابراین اگر زن ناشزه باشد مطابق با قوانین مدنی مستحق اخذ اجرت المثل نخواهد بود.”

نحوه محاسبه اجرت المثل

برای محاسبه اجرت المثل به صورت دقیق هیچ فرمول ثابتی وجود ندارد، زیرا شرایط زندگی مشترک زوجین با یکدیگر متفاوت می باشد، برای محاسبه اجرت المثل به طور کلی به موارد زیر توجه می شود:

  1. شرایط زندگی مشترک
  2. عرف منطقه محل سکونت زوجین
  3. نوع فعالیت هایی که زن در منزل به درخواست شوهرش انجام داده است.
  4. میزان مال و اموالی که زن به اذن شوهرش در زندگی مشترک خرج نموده است.
  5. خانه دار یا شاغل بودن زوجه

میزان مبلغ اجرت المثل توسط مرجع دادسرا یا قاضی تعیین می شود، بعد از تعیین اجرت المثل زوجه، میزان مبلغی که محاسبه شده است باید در تعداد سال هایی که زوجین با یکدیگر زندگی کرده اند ضرب گردد، مبلغ نهایی به صورت سالانه باید به حساب زن به عنوان اجرت المثل پرداخت شود.

نحوه محاسبه اجرت المثل

کلام آخر

همانطور که در این مطلب ذکر شد اجرت المثل به ارزش گذاری وظایف و کارهایی اطلاق می شود که شرعا و قانونی انجام آن ها به عهده زن نمی باشد، در صورتی که زن برای دریافت دستمزد این نوع کارها اقدام کند، شوهر وی وظیفه دارد که پس از تعیین اجرت المثل به صورت کامل آن را پرداخت کند. دریافت اجرت المثل برای خانم ها دارای شرایط خاصی است و در پاسخ به سوال چه زمان به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟ می توان گفت، در واقع به زن ناشزه به دلیل نافرمانی از شوهر یا سوء رفتار وی هرگز اجرت المثل تعلق نمی گیرد.

4.7/5 - (3 امتیاز)

ندا خوشرو

سلام ندا خوشرو هستم، از سال ۱۳۹۴ فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم در این وب سایت مطالب مفید و با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا