تبلیغات در دادخواه وکالت

بند اکراه در طلاق زن چیست؟

تبلیغات در دادخواه وکالت

پیش از آنکه در رابطه با موضوع اصلی مقاله، یعنی بند اکراه در طلاق زن صحبت کنیم، باید به این نکته اشاره کنیم که طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است و از همین رو توصیه می شود اگر تصمیم به طلاق دارید، خوب فکر کنید و مطمئن شوید که هیچ راه حل دیگری وجود ندارد و تنها طلاق چاره است! حال در ادامه همراه ما باشید تا در رابطه با موضوع اصلی مقاله صحبت کنیم و با جزئیات مربوط به آن آشنا شوید.

بند اکراه در طلاق

حق طلاق در قانون صرفا برای مرد لحاظ شده است و اگر زن بخواهد درخواست طلاق بدهد باید توسط قانون این اجازه صادر شود. یکی از بندهاییی که به زن اجازه می دهد نسبت به درخواست طلاق اقدام کند، بند اکراه است. اکراه و کراهت در ازدواج از جمله مسائلی هستند که حتی اسلام نیز آن ها را رد کرده است و در دیدگاه مربوط به اسلام آمده که اگر عقد ازدواج از ابتدا با عدم رضایت یکی از طرفین و از روی اجبار باشد، عقد از همان ابتدا که خوانده می شود باطل خواهد بود. اما حالت دیگری نیز وجود دارد و آن این است که در طول زندگی به دلیل بروز یکسری از اختلافات زن به همسر خود حس اکراه و تنفر پیدا می کند و با توجه به همین موضوع تصمیم به طلاق می گیرد.

انواع طلاق در قانون

به طور کلی، طلاق به معنای جدا شدن یک زوج از یکدیگر است؛ اما باید بدانید که مفهوم طلاق در دسته بندی های متفاوت قرار می گیرد، به طوری که از یک منظر طلاق را می توان به دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم کرد و از منظر دیگر به پنج دسته توافقی، طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد، خلع و مبارات تقسیم کرد.

در رابطه با مفهوم طلاق بائن و رجعی باید گفت که طلاق رجعی به طلاقی گفته می شود که در آن امکان رجوع و بازگشت زوج در زمان عده وجود دارد. یعنی مرد می تواند پس از طلاق در مدت عده که سه ماه است به همسر خود رجوع کند و همان ازدواج قبل را بدون نیاز به عقد مجدد ادامه دهد. در طلاق بائن شرایط فرق می کند و دیگر مرد نمی تواند با چنین شرایطی به همسر خود رجوع کند و طلاق قطعی است.

طلاق توافقی نیز به طلاقی گفته می شود که زوجین بر سر جدایی، حقوق قانونی و متقابلی که دارند و مواردی از این دست با یکدیگر به اتفاق نظر می رسند. طلاق خلع که نوع دیگر طلاق بود، به حالتی گفته می شود که زن به قدری از شوهر خود اکراه دارد که از تمام حقوق قانونی خود می گذرد و حتی ممکن است مبلغی را نیز بپردازد تا بتواند از همسر خود جدا شود.

طلاق مبارات زمانی مطرح می شود که زن و شوهر از یکدیگر اکراه دارند و کراهت آن ها به نوعی دو جانبه است. در این طلاق برعکس طلاق خلع ممکن است زن بخشی از حقوق خود یا نهایتا تمام حقوق خود را ببخشد تا بتواند از همسر خود جدا شود؛ اما در این طلاق زن چیزی بیشتر از حق و حقوق خود پرداخت نخواهد کرد. دقت داشته باشید که حق طلاق برای مرد به رسمیت شناخته شده و به همین دلیل پس از پرداخت تمام حق و حقوق قانونی زن به صورت یکجا می تواند او را طلاق دهد؛ این در حالی است که حق طلاق برای زن تنها در موارد محدود مانند اعتیاد زوج، عسر و حرج، عدم پرداخت نفقه و … صادر خواهد شد.

بند اکراه در طلاق زن

بند اکراه در طلاق زن چه جایگاهی دارد؟

تا به اینجا در رابطه با انواع مختلف طلاق صحبت کردیم؛ حال شاید برای شما سوال پیش آید که بند اکراه در طلاق زن چه جایگاهی دارد و در چه دسته بندی از طلاق قرار می گیرد. در رابطه با این موضوع باید گفت طلاق از طرف زن تنها در برخی از موارد محدود قابل انجام است و در مواد 1129، 1130 و 1029 قانون مدنی در رابطه با معاذیر قانونی طلاق از طرف زن صحبت شده که باید گفت به ماده 1130 قانون مدنی یک بند به عنوان «بند اکراه در طلاق» اضافه شده است که با استناد به آن زن می تواند در صورت کراهت داشتن به همسر خود از وی جدا شود.

باید به این موضوع نیز اشاره کرد که اگر بند اکراه در طلاق زن لحاظ شود، حق طلاق به رسمیت شناخته و به جای آن جریمه زندان به دلیل عدم پرداخت مهریه برداشته می شود. زمانی که بحث اضافه شدن این بند به ماده 1130 مطرح شد، در ابتدا مخالفت هایی نسبت به آن ایجاد شد، اما از آنجایی که قوانین در جهت نیازهای جامعه آپدیت می شوند و این بند تغییر و تحولاتی را در زمینه حقوق خانواده فراهم می کرد، در نهایت مورد پذیرش قرار گرفت و در سال 1399 به ماده مذکور اضافه شد.

کلام آخر

همانطورکه مطالعه کردید، ما در این مقاله به سوال بند اکراه در طلاق زن چیست پاسخ دادیم و شرایطی که این بند ایجاد می کند را نیز موردبررسی قرار دادیم. اکنون شما می دانید که اگر نسبت به زندگی با همسر خود اکراه دارید، می توانید از این طریق نسبت به جدا شدن از وی اقدام کنید؛ البته فراموش نکنید که طلاق آخرین راه حل است و اگر هیچ چاره دیگری وجود ندارد به سراغ آن بروید!

4/5 - (3 امتیاز)

مهدیه خوشرویی

مهدیه هستم؛ از سال 1398 فعالیت خودمو در نویسندگی شروع کردم و تا به امروز با خواندن و نوشتن مقالات مختلف در حال کسب اطلاعات جدید هستم و امیدوارم بتوانم مطالبی که به دنبال آن هستید را با بهترین کیفیت در اختیارتان قرار دهم 💗

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا