منظور از اطاله دادرسی چیست؟
سیستم قضایی کشور با چالش های مختلفی سر و کار دارد که یکی از مهم ترین چالش ها به اطاله دادرسی مربوط می شود؛ اما شاید ندانید که منظور از این موضوع چیست. از همین رو تصمیم داریم این مقاله از دادخواه وکالت را به موضوع اطاله دادرسی اختصاص دهیم و در رابطه با موضوعات مختلف آن صحبت کنیم تا به درک درستی از این موضوع برسید.
منظور از دادرسی چیست؟
دادرسی دو معنی خاص و عام دارد که در معنای عام باید گفت رشته ای از حقوق می باشد که به بررسی قواعد مرتبط با تشکیلات قضایی، صلاحیت سیستم های غذایی، مقررات رسیدگی به شکایات، اجرای تصمیمات دادگاه و … می پردازد. در معنای خاص نیز دادرسی به معنای کلیه اقدامات و عملیات که در جهت یافتن راهکار حقوقی برای حل موضوع استفاده می شود است.
اطاله دادرسی چیست؟
حال به موضوع اصلی مقاله یعنی چیستی اطاله دادرسی می رسیم که در رابطه با این موضوع باید گفت زمانی که یک پرونده بنا به هر دلیلی به شکل نامتعارف طولانی می شود، می گویند اطاله دادرسی صورت گرفته است. در قانون نیز مشخص شده که اگر مدت زمان دادرسی یک پرونده از حد مشخص شده قانونی بیشتر شود و هیچ تغییری در آن به وجود نیاید، اطاله دادرسی اتفاق می افتد؛ حتی اگر رسیدگی پرونده به قاضی سپرده شده باشد.
باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که استاندارد جهت دادرسی و مدت زمان دادرسی هیچکدام در قانون مشخص نشده اند؛ اما با این حال دادگاه های حقوقی می توانند این استانداردها را تا حدودی تعیین کنند تا در پرونده ها این موضوع اعمال شود. دلیلی که باعث شده افراد از اطاله دادرسی و طولانی شدن پرونده ناراضی باشند، این است که در مسائل حقوقی اختلاف بر سر حقی است که هر یک از طرفین نسبت به آن شکایت دارند و معتقد می باشند که حقشان ضایع شده است. این افراد از آنجایی که می خواهند ضرر و زیانشان هر چه زودتر مشخص و جبران شود، از اطاله دادرسی راضی نیستند.
البته قانونگذار در رابطه با این موضوع نیز تدابیری انجام داده و در سال 92 قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن جرایم کیفری کم اهمیت که مجازات آن ها درجه 7 و 8 است دیگر نیازی ندارند تا در مرحله اول در دادسرا مطرح شوند. این جرایم باید به طور مستقیم در دادگاه کیفری مطرح شوند و موردبررسی قرار گیرند. بنابراین در یک تعریف کلی و ساده باید گفت مرحله دادرسی در رابطه با جرایم کم اهمیت که به صدور کیفر خواست نیاز ندارند دیگر وجود ندارد و حذف شده است و به دلیل همین موضوع مدت زمان رسیدگی به این جرایم کمتر خواهد شد.
چه عواملی باعث بروز اطاله دادرسی می شوند؟
عواملی که باعث می شوند رسیدگی به یک پرونده طولانی شود یا در رابطه با اطاله دادرسی صورت گیرد، متعدد است که ما در ادامه به برخی از آن ها که مهم تر هستند اشاره می کنیم. البته تنها دانستن این اطلاعات مهم نیست و باید به فکر راه حلی برای این موضوعات بود تا روند دادرسی به کمترین حالت ممکن برسد. از جمله عواملی که باعث بروز اطاله دادرسی می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نداشتن اطلاعات درست و صحیح در رابطه با مسائل دادرسی و مقررات قضایی
- زیاد شدن تعداد مراحل دادرسی
- مطرح کردن دعاوی نادرست و بی فایده
- عدم درخواست کمک و مشورت با وکیل
- عدم انجام کارها به صورت آنلاین و استفاده از ابزارهای پیشرفته و تکنولوژی
- بروز تخلف و اشتباه از بعضی ضابطین دادگستری
- اندک بودن اطلاعات قضایی و حقوقی وکلا و اعضای شورای حل اختلاف
چگونه می توان اطاله دادرسی را کاهش داد؟
از آنجایی که این موضوع باعث نارضایتی بسیاری از افراد شده است، در چند سال اخیر حقوقدانان و وکلای مجرب به دنبال راهکارهایی برای کاهش مدت زمان اطاله دادرسی هستند تا بتوانند روند رسیدگی به پرونده ها را سریع تر و کوتاه تر کنند. راهکارهایی نیز در رابطه با این موضوع ارائه شده است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد تا با آن ها آشنا شوید:
شما به عنوان یکی از طرفین معامله باید در این راستا سهیم باشید و هنگام رویارویی با موضوعات حقیقی از یک وکیل حرفه ای و عدل گر کمک بگیرید. این کار نه تنها دانش حقوقی شما را بالا می برد، بلکه کمک می کند گام های بعدی خود را محکم تر بردارید و به حق خود برسید.
دومین موردی که می تواند در کاهش اطاله دادرسی نقش داشته باشد نیز کم کردن حجم پرونده های مختلف است. کارشناسان باید به گونه ای برنامه ریزی را انجام دهند که در ادامه بتوانند به حجم پرونده ها در مدت زمان کوتاه رسیدگی کنند.
آیا طرفین پرونده می توانند باعث بروز اطاله دادرسی شوند؟
در پاسخ به سوال مطرح شده باید گفت بله؛ گاهی اوقات یکی از طرفین دعوا به برخی از مواد قانونی استناد می کنند و با این کار خود روند بررسی به پرونده را طولانی خواهند کرد. گاهی اوقات هدف از انجام چنین کاری، تحت فشار قرار دادن طرف دیگر پرونده است.
کلام آخر
اطاله دادرسی موضوعی مهم در حوزه قضاوت است که به یکی از چالش های اساسی تبدیل شده و مشکلات بسیاری را برای طرفین دعاوی ایجاد کرده است. از همین رو ما در این مقاله در رابطه با این موضوع به طور کامل صحبت کردیم تا با صفر تا صد آن و راه های کاهش این مشکل آشنا شوید و بهترین شرایط را برای رسیدگی به یک پرونده فراهم سازید.