تبلیغات در دادخواه وکالت

محاربه چیست؟ مجازات آن

تبلیغات در دادخواه وکالت

شاید تا به حال واژه محاربه را بارها شنیده باشید، اما ندانید که منظور از محاربه چیست و به چه شرایطی گفته می شود؟ ریشه واژه محاربه از کلمه حرب به معنای سلب و گرفتن است و محاربه در فقه معنای سلاح کشیدن روی مردم به منظور ایجاد ترس می باشد. از طرفی طبق نظر فقها، هر شخصی که آشکارا و به زور روی شخص دیگر سلاح بکشد یا مال شخص را به اسارت ببرد، محارب به شمار می آید. در ماده 279 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، مشخص شده است که اگر شخصی به قصد جان، مال یا ناموس و همچنین ارعاب آن ها دست به سلاح کشیدن بزند و باعث ایجاد ناامنی شود، محاربه است.

شرایط تحقق جرم محاربه

برای آنکه جرم محاربه شکل گیرد و تحقق یابد، وجود یکسری از شرایط ضروری است که این شرایط عبارتند از: اقدام به کشتن افراد، حمل و استفاده از سلاح، هتک حیثیت ناموس افراد، برهم زدن امنیت عمومی جامعه، سرقت مال و دارایی افراد. همچنین باید گفت اگر شخصی در یک مسیر یا راه از اسلحه استفاده کند و امنیت جاده را از بین ببرد، به عنوان محارب شناخته خواهد شد و مجازاتی برای آن نیز درنظر گرفته می شود. البته باید به این نکته اشاره کرد که اگر فردی برای مقابله و دفاع در برابر محارب از اسلحه استفاده کند، به عنوان محارب شناخته نخواهد شد.

منظور از سلاح در جرم محاربه چیست؟

همانطور که اشاره شد، یکی از شرایط تحقق جرم محاربه، داشتن و استفاده کردن از سلاح است؛ اما منظور از سلاح چیست؟ در رابطه با این موضوع باید گفت که سلاح دو نوع گرم و سرد دارد و مواردی چون هفت تیر، مسلسل و سلاح های اتوماتیک از جمله سلاح های گرم به شمار می آیند و از طرف دیگر سلاح هایی چون چاقو، قمه و کارد از جمله سلاح های سرد هستند و اگر شخصی هریک از این سلاح ها را به همراه داشته باشد و آرامش و امنیت جامعه را برهم بزند، قطعا تحت عنوان محارب شناخته می شود و مجازاتی برای شخص درنظر گرفته خواهد شد.

حال ممکن است برای بسیاری از افراد سوال پیش آید که حکم استفاده از مواردی چون سنگ، اسپری فلفل، تازیانه و … چیست؟ در رابطه با این موضوع باید گفت که این دست از ابزار به عنوان سلاح گرم و سرد شناخته نمی شوند، از همین رو اگر شخصی از آن ها استفاده کند و باعث آسیب دیدن شخصی شود، محارب شناخته نمی شود، اما طبق سایر قوانین مجرم است و تعیین مجازات آن به دادگاه و قاضی بستگی دارد.

محاربه چیست

مجازات محاربه چیست؟

اطلاعاتی که تا به اینجا در اختیارتان قرار گرفت، در پاسخ به سوال محاربه چیست بود؛ اما اکنون به مجازات درنظر گرفته شده برای این جرم می‌رسیم. پیش از آنکه بگوییم مجازات محاربه چیست باید به این نکته اشاره کنیم جرم محاربه یکی از جرم های حدی محسوب می شود و منظور از جرم های حدی این است که مطابق با ماده 15 قانون، برای این جرم نوع، میزان و کیفیت اجرا تعیین شده است و امکان تبدیل آن یا تخفیف وجود ندارد. از طرفی مطابق با ماده 282 قانون مجازات اسلامی، جرم محاربه مجازات مشخص شده ای دارد که این مجازات عبارتند از:

  • اعدام
  • صلب
  • نفی بلد
  • قطع دست راست و پای چپ

طبق ماده 283 قانون مجازات اسلامی، قاضی صادرکننده حکم باید پرونده را بررسی کند و سپس با توجه به شرایط و وضعیتی که وجود دارد، یکی از مجازات های فوق را برای مجرم انتخاب کند. مجازات دیگری برای جرم محاربه وجود دارد و آن مجازات صلب یا به صلیب کشیدن مجرم است. این مجازات به گونه ای است که مجرم را برای سه روز و سه شب بدون آنکه هرچیز خوردنی و نوشیدنی به آن بدهند به صلیب متصل می کنند. اگر فرد بعد از این مدت زمان همچنان زنده بماند از بند صلیب رها خواهد شد.

در رابطه با مجازات نفی بلد نیز باید گفت که این مورد همان مجازات تبعید است. برای مثال شرایطی را تصور کنید که قاضی حکم نفی بلد برای مجرم داده است؛ بنابراین این شخص باید در مدت زمانی که برای تبعید مشخص شده است تحت مراقبت باشد و از هرگونه رفت و آمد و معاشرت خودداری کند. در ماده 384 قانون مجازات اسلامی اعلام شده است که مدت زمان نفی بلد نباید کمتر از یک سال باشد. البته اگر شخص محارب در طی مدت زمان تبعید توبه نکند، مدت زمان بیشتری باید در تبعید باقی بماند. مواردی که گفتیم همگی پاسخی برای سوال مجازات محاربه چیست بودند؛ اما باید گفت در کشور ما از میان این مدل های مختلف مجازات معمولا حکم اعدام صادر می شود.

فرق محاربه با بغی و افساد فی الارض چیست؟

اکنون که می دانید محاربه چیست، شاید برایتان سوال پیش آید که تفاوت محاربه با بغی و افساد فی الارض چیست؟ همانطورکه گفته شد، محارب به فردی گفته می شود که با در داشتن سلاح و استفاده از آن سعی در برهم زدن نظم و آرامش جامعه دارد؛ این در حالی است که باغی به نحو مسلحانه در مقابل اساس نظام اقتصادی قیام می کند و مفسد فی الارض به کسی گفته می شود که علیه جان مردم، امنیت کشور، پخش مواد سمی و همچنین برهم زدن نظم اقتصادی فعالیت هایی را انجام می دهد.

کلام آخر

در این مقاله اطلاعاتی را در پاسخ به سوال محاربه چیست در اختیارتان قرار دادیم و اکنون شما می دانید که محارب کیست و چه انواع مجازاتی در انتظار وی قرار دارد. حال اگر شما دچار چنین پرونده هایی شده اید، توصیه سایت مشاوره حقوقی دادخواه وکالت به شما این است که حتما از وکیل خبره در این زمینه کمک بگیرید تا پرونده به بهترین شکل ممکن به نفع شما حل شود!

4.3/5 - (3 امتیاز)

مهدیه خوشرویی

مهدیه هستم؛ از سال 1398 فعالیت خودمو در نویسندگی شروع کردم و تا به امروز با خواندن و نوشتن مقالات مختلف در حال کسب اطلاعات جدید هستم و امیدوارم بتوانم مطالبی که به دنبال آن هستید را با بهترین کیفیت در اختیارتان قرار دهم 💗

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا