عقد مرابحه چیست و چه فرقی با فروش اقساطی دارد؟
عقد مرابحه چیست، خرید و فروش هم نقدی و هم اقساطی است. هر فروشنده ای برای این ک کالای خود را به فروش برساند دارای شرایطی می باشد. شرایط پرداخت را می تواند نقدی، قسطی یا مقداری نقد و مقداری اقساط تعیین نماید. فروشنده موظف بوده که به خریدار نرخ واقعی و اصلی جنس را اعلام کند. در صورتی که مشتری جنس را به صورت قسطی ببرد برای کاهش اثر تورم و در نظر گرفتن افزایش قیمت بهره ای تعیین می شود. بهره تثیبت شده در واقع مرابحه خواهد بود. در این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی کامل مرابحه خواهیم پرداخت.
عقد مرابحه چیست؟
توانایی خرید مردم در کشور متفاوت است بر همین اساس برای برخورداری همه اقشار جامعه و دستیابی آن ها به اجناس ضروری،قانون گذاران نحوه پرداختی گوناگونی را وضع نموده اند. مرابحه عقدی کاربردی برای چنین مواقعی قلمداد می گردد. یک محصول دارای بهای تمام شده است، بهایی که با در نظر گرفتن کلیه هزینه ها و بر اساس سیاست ها و اصول قانونی قیمت گذاری می شود. چنانچه مرکز فروشی بخواهد جنس خود را با قیمتی بیشتر از بهای اصلی به فروش برساند باید این مساله را با خریدار در میان بگذارد و از او بخواهد که سود اضافه شده را به صورت های مختلف پرداخت کند. بین خریدار و فروشنده قراردادی وضع می گردد که عقد مرابحه عامل پیوند این قرارداد خواهد بود.
شرایط عقد مرابحه چیست؟
همانطور که بیان شد عقد مرابحه از جمله عقودی بوده که به واحدهای اقتصادی برای رشد بهتر و افزایش فعالیت های آن ها کمک می نماید. برای صورت پذیرفتن این عقد وجود شرایطی نیازمند می باشد:
- اعلام دقیق قیمت اصلی کالا: زمانی که در حال انعقاد قرارداد مرابحه هستیم باید هم قیمت اصلی و اولیه کالا و هم هزینه ها و مصارف خارجی در نهایت صداقت بین طرفین معامله مطرح گردد.
- موافق بودن خریدار: لازم است بعد از این که اطلاعات کامل قیمت به همراه درصد افزایشی یا سود اعلام شد، طرفین با وضع کردن قرارداد موافق باشند.
- تعیین کردن اقساط: در مرابحه کل مبلغ معامله یا نصفی از آن به سورت قسطی پرداخت می شود. به این صورت که خریدار باید به زمان سررسید هر قسط توجه نموده و در موعد مقرر قسط خود را پرداخت نماید.
- در نظر گرفتن نقدی یا نسیه بودن معامله: عقد مرابحه اقساطی با عقد مرابحه نقدی دارای تفاوت های می باشد. همین مورد باعث می شود که در زمان عقد حتما به نحوه پرداخت ثمن توجه گردد.
مرابحه چه فرقی با فروش اقساطی دارد؟
برای فهم دقیق تر عقد مرابحه چیست می توانیم به قیاس آن با فروش قسطی بپردازیم. موقعی که خریدار کالا را خریداری می کند کل مبلغی که به عنوان ارزش کالا در نظر گرفته شده را طی چند قسط پرداخت خواهد کرد. به این شیوه از فروش، فروش اقساطی گفته می شود.
شاید در نگاه نخست، فروش اقساطی و مرابحه هم معنی به نظر آیند ولی این دو مفهوم در مسایل اقتصادی با یکدیگر فرق دارند. هر کالایی را نمی توان به صورت قسطی فروخت و این مورد نشان می دهد که فروش اقساطی محدودیت داشته و مرابحه از شمولیت بیشتری برخوردار است. علاوه بر این، در هر صنفی نمی توان از اقساط استفاده نمود در حال که مرابحه عقدی هست که تمام صنوف تولیدی، خدماتی و غیره آن را به کار می برند. نوع پرداخت نیز در مرابحه با فروش اقساط متفاوت می باشد.
کلام آخر
این مقاله به موضوع عقد مرابحه چیست اختصاص داشت. همانطور که بیان شد، مرابحه زمانی شکل اجرایی می یابد که کالایی با قیمت بیشتر به مشتری ارایه گردد. در مرابحه مشتری از میزان افزایشی که در قیمت کالا صورت گرفته مطلع می شود.