تفاوت ازدواج دائم و موقت ⚖️【آپدیت آخر】
ازدواج در اسلام بر دو نوع دائم و موقت (صیغه) می باشد که در هر کدام مواردی مانند مهریه و نفقه نیز مطرح می شوند. تفاوت ازدواج دائم و موقت در زمان، نحوه فسخ، تعیین مهریه، پرداخت نفقه و محدودیت تعداد زوجه می باشد. باید گفت که ازدواج موقت یا صیغه در مذهب شیعه مورد تایید است و اهل سنت آن را حرام می دانند. ما در این مقاله به تفاوت این دو و فرق صیغه دائم با عقد دائم اشاره خواهیم کرد.
تفاوت ازدواج دائم و موقت در چیست؟
ازدواج دائم و ازدواج موقت تفاوت های زیادی با هم دارند. همانطور که ذکر شد ازدواج موقت یا صیغه تنها در مذهب تشیع قابل قبول است و این نوع ازدواج در بین اهل سنت حرام می باشد. عقد نکاح موجب می شود که مرد و زن به زوجیت هم درآورده شوند. در منابع فقهی مربوط به شیعه دو نوع عقد نکاح وجود دارد که شامل عقد نکاح دائم و عقد نکاح موقت می باشند. در این راستا می توانید با بهترین وکیل خانواده کرج مشورت کنید. تفاوت ازدواج دائم و موقت در برخی شرایط این دو نکاح است که شامل موارد زیر می باشد:
- زمان عقد
- نحوه فسخ نکاح
- تعیین مهریه
- نوع مذهب
- پرداخت نفقه
- تعداد زوجین
1. زمان عقد موقت نسبت به عقد دائم
در راستای بیان تفاوت ازدواج دائم و موقت باید به فاکتور زمان اشاره کرد. در عقد دائم زمانی تعیین نمی شود؛ در حالی که برای عقد موقت یا هم صیغه زمان تعیین می شود. حتما تا به حال اصطلاحاتی مانند صیغه 99 ساله به گوشتان خورده است. در واقع این میزان می تواند از مدت زمان کوتاه تا 99 سال را شامل شود! البته اغلب صیغه مدت دار است و برای آن زمان کوتاه تری در نظر گرفته می شود. بعد از طی شدن این زمان، صیغه باطل می شود. مطالعه مقالاتی مانند خواندن صیغه بدون اجازه از دادگاه نیز می تواند در این راستا مفید باشند.
2. روش فسخ عقد دائم و صیغه
عقد دائم و موقت را می توان در محضر ثبت کرد؛ البته این امکان وجود دارد که عقد موقت و صیغه تنها بین دو طرف باشد و به صورت محضری نیز ثبت نشود. در خصوص روش فسخ عقد موقت و صیغه تفاوت هایی وجود دارد. برای فسخ نکاح دائم یا همان طلاق باید به صورت قانونی از طریق دادگاه و محضر اقدام شود. در صورتی که در عقد موقت هنگامی که زمان اتمام یابد، ازدواج باطل می شود.
باید گفت که برای فسخ عقد موقت از واژه طلاق استفاده نمی شود و نیازی نیست بدین منظور به مراجع خاصی مراجعه شود. در حالی که برای عقد دائم باید به صورت قانونی اقدام شود و ممکن است پروسه طولانی مدتی را شامل شود.
3. تعیین مهریه در عقد دائم و موقت
در راستای بیان تفاوت ازدواج دائم و موقت باید گفت که هنگام ثبت عقد دائم الزامی بر تعیین مهریه وجود ندارد؛ اما در صیغه عدم تعیین مهریه قابل قبول نیست و موجب می شود که عقد موقت باطل شود. باید گفت که مهم نیست که مهریه چه میزان تعیین شود، در هر صورت باید مقدار آن مشخص باشد.
4. نقش مذهب در عقد دائم و موقت
همانطور که در ابتدای مقاله تفاوت ازدواج دائم و موقت ذکر شد، عقد موقت تنها در مذهب شیعه قابل قبول می باشد. این مورد به این معنی است که عقد موقت در میان اهل سنت حرام است. به همین دلیل باید به نقش مذهب در عقد دائم و موقت نیز دقت شود.
5. پرداخت نفقه در ازدواج دائم و موقت
همانطور که می دانید در ازدواج موقت پرداخت نفقه بر عهده مرد می باشد. در صورت عدم پرداخت نفقه و تمکین زن، وی می تواند در این خصوص شکایت خود را به دادگاه ارائه کند. نفقه در عقد موقت تنها در صورتی از وظایف مرد محسوب می شود که در شروط ضمن عقد به این موضوع اشاره شده باشد. در غیر این صورت مرد وظیفه ای در قبال پرداخت نفقه ندارد.
6. تعداد زوجه در نکاح دائم و موقت
از موارد دیگری که می توان در رابطه با تفاوت ازدواج دائم و موقت به آن اشاره کرد، تعداد زوجه در ازدواج موقت و دائم می باشد. در ازدواج دائم مرد می تواند تنها چهار زوجه را به همسری انتخاب کند. در صورتی که در عقد موقت یا صیغه در خصوص تعداد زوجه محدودیتی وجود ندارد!
آیا صیغه دائم در شناسنامه ثبت می شود؟
همانطور که ذکر شد صیغه دارای زمان مشخصی است و به همین دلیل به آن ازدواج موقت گفته می شود. باید گفت که این امکان وجود دارد که به دلیل زمان زیادی که برای صیغه تعیین می شود، به آن صیغه دائم گفت. مانند ازدواج دائم می توان صیغه را در شناسنامه ثبت کرد! اما اغلب زوجین ترجیح می دهند که این کار را انجام ندهند. با این وجود آنها می توانند با مراجعه به دفترخانه مراحل ثبت صیغه را در شناسنامه انجام دهند.
تفاوت صیغه محرمیت با عقد موقت
بسیاری از زوجین بعد از آشنایی و قبل از ازدواج تصمیم می گیرند که با هم محرم شوند. به همین دلیل صیغه محرمیت بین زوجین خوانده می شود. در بین عموم مردم صیغه محرمیت یا عقد موقت تفاوت دارد، در حالی چنین نیست و این دو تفاوتی باهم ندارد و شرایط آن ها یکی می باشد.
تفاوت صیغه ۹۹ساله با عقد دائم
یکی از انواع ازدواج موقت، صیغه 99 ساله است. در این نوع صیغه زمانی برابر با 99 سال برای محرمیت تعیین می شود. تنها تفاوت آن با صیغه معمولی در مدت زمان آن است. باید گفت که در عقد دائم بعد از طلاق، زوجین دیگر به هم محرم نیستند. در حالی که در صیغه 99 ساله آن ها تا 99 سال به هم محرم می باشند. به همین دلیل در راستای بیان تفاوت ازدواج دائم و موقت باید به این موارد نیز اشاره شود.
صیغه دائم بدون ثبت در شناسنامه
در ادامه بحث تفاوت ازدواج دائم و موقت باید به مبحث صیغه دائم بدون ثبت در شناسنامه نیز اشاره شود. صیغه دائم دارای مدت زمان زیادی است و زوجین می توانند آن را در شناسنامه ثبت نکنند. در این رابطه می توانید با وکیل خانواده مشورت کنید.
کلام آخر
ازدواج دائم و موقت دارای تفاوت هایی با هم هستند. اولین و مهم ترین تفاوت این دو عامل زمان است. در عقد موقت زمان مشخص نمی شود و به همین دلیل از واژه دائم استفاده می شود؛ اما در عقد موقت باید زمان تعیین شود؛ این زمان می تواند از یک ساعت تا 99 سال در نظر گرفته شود که با نام صیغه 99 ساله شناخته می شود. تفاوت ازدواج دائم و موقت در موارد دیگری مانند تعداد زوجین، مهریه، پرداخت نفقه و … می باشد.