آیا خواندن صیغه طلاق بدون اجازه دادگاه جرم است؟
خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه در هر شرایطی نمی تواند درست بوده بلکه خواندن این صیغه نیازمند مهیا کردن زمینه لازم آن است تا هم از لحاظ قانونی و هم از لحاظ شرعی صحیح باشد. به همین منظور، نخست باید بررسی شود که دلیل مرد از مطرح کردن دادخواست طلاق و پیگیری آن چه بوده؛ البته دلیل زن برای طلاق نیز اهمیت داشته که قبل از خواندن صیغه باید مورد بررسی قرار گیرد. علاوه بر این زمان خواندن صیغه طلاق باید افرادی حضور داشته باشند. این افراد شاهدان طلاق به شمار می روند. در این مقاله از دادخواه وکالت می خواهیم به بررسی جنبه های مختلف این موضوع بپردازیم.
خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه چه مجازاتی دارد؟
برای جاری شدن صیغه طلاق باید فردی که در این زمینه تخصص داشته این کار را انجام دهد. در کل هر گونه اشتباهی هنگام قرائت این صیغه باعث ابطال آن خواهد شد. علاوه بر صحت ارایه صیغه، لازم است که مرد خود تصمیم به طلاق گرفته نه این که افرادی بر او تاثیر گذاشته و او را به دادگاه جهت جدایی از همسرش کشانده باشند. هر نوع کراهت و یا دو دلی مرد برای طلاق می تواند او را از مسیر طلاق خارج نماید.
به طور کلی طلاق باید با اختیار طرف و تصمیمی که بر اساس شرایط برای او پیش آمده گرفته شود، نه این که کسانی او را به زور و یا اجبار تهدید کنند. علاوه بر این، ضرورت دارد که خانم واجب الغسل نبوده و در دوران ماهیانه به سر نبرد. از این رو خواندن صیغه طلاق در این دوران باطل و عمل طلاق به صورت شرعی و قانونی صورت نخواهد گرفت. بعد از این که مراتب صیغه خوانی طلاق انجام شد باید در دفاتری که به صورت رسمی در این زمینه فعالیت داشته به ثبت برسد. جهت ثبت باید دادگاه مجوزهای لازم را به فرد داده باشد. باید گفت جاری شدن آیه طلاق بدون این که حکم آن توسط دادگاه ابلاغ شده جرم بوده و فردی که چنین اقدامی کرده مجرم به حساب می آید. جزای این کار زندان رفتن فرد و جریمه های متعدد بوده که باید در سریع ترین زمان به پرداخت آن اقدام کند.
خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه از طرف مرد چه حکمی دارد؟
تا چند دهه پیش مردان بدون هیچ دردسری می توانستند زنان خود را طلاق دهند. برای انجام چنین کاری نیازی به رفت و آمد های زیاد به دادگاه و یا گرفتن وکیل متخصص برای پیشبرد بهتر کارهای طلاق نبود؛ زیرا حق با مرد و موردی بر سر راه طلاق مانعی ایجاد نمی کرد. این امتیاز باعث شد مردسالاری بر جامعه حکم فرما شده و مردان با کوچک ترین اختلاف و یا پیش آمدی کارهای جدایی از همسر خود را انجام دهند و سو استفاده های زیادی در این زمینه توسط آن ها رخ داد.
این اقدامات مردان در پی داشتن حق طلاق باعث ایجاد هرج و مرج و ایجاد نارضایتی در زنان شد، به گونه ای که در قوانین کشور تغییراتی اعمال گشت. این تغییرات به این صورت بود که مرد بدون داشتن دلیل واقعی، دلیلی که تایید دادگاه را به دنبال داشته نمی تواند مجوز طلاق را از این مرکز دریافت نماید. علاوه بر این زن نیز باید با طلاق موافق بوده و یا این که ابراز نارضایتی از جدایی نداشته باشد. در این شرایط تمام مراحل دادگاه طی شده و برگه ای به عنوان سند یا گواهی به مرد داده می شود. برای این که بدانید عواقب بی توجهی به مسیر قانونی طلاق چیست به مطالعه مقاله عدم حضور زوجین در مشاوره طلاق چه عواقبی دارد بپردازید. بنابراین مرد بدون داشتن این برگه هر نوع اقدامی که برای جدایی کند با مجازات همراه خواهد بود. مجازاتی که حبس تعزیری و پرداخت پول نقد است.
خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه از طرف زن چه حکمی دارد؟
تصمیم زن به جدایی از شوهر با موانع بسیاری روبرو می باشد. این موانع در گذشته بیشتر از امروز بوده است. در دهه های اخیر، قوانین تا حدودی در این زمینه برای زنان معطف تر شده، به گونه ای که زن می تواند قبل از عقد و موافقت به ازدواج با مرد حق طلاق را از او بگیرد. در چنین شرایطی زن خود می تواند به عنوان وکیل از طرف مرد کارهای مربوط به جدایی را انجام دهد. البته داشتن حق طلاق نمی تواند به این معنی باشد که زن دیگر برای طلاق قطعی بی نیاز از حکم قانونی دادگاه بوده بلکه قبل از اقدام برای طلاق، گرفتن مجوز از دستورات حقوقی و قضایی کاری مهم به شمار می رود.
زن نمی تواند صرف تکیه بر بندی که در سند ازدواج به نام حق طلاق بوده به دفتر خانه مراجعه یا از فرد متخصص در این زمینه بخواهد که صیغه را بین آن ها خوانده و آن ها را از یکدیگر جدا کند. اگر زن چنین کاری را صورت دهد باید بداند که جرمی مرتکب شده که بدون مجازات نمی ماند؛ زیرا او قانون را نادیده گرفته و خودسرانه کاری را انجام داده که اجازه قانونی آن را نداشته است. زن نیز مانند مرد برای جزای این جرم باید مدتی را در زندان گذرانده و جریمه این قانون شکنی را که کرده بپردازد.
شرایط درست بودن اجرا شدن صیغه طلاق چیست؟
اجرای صیغه طلاق نیز مانند صیغه ازدواج باید با شرایط درست صورت گیرد. این مورد در موقعیتی که خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه بوده نیز صدق می کند. به همین ترتیب صرف حاضر شدن دو نفر در زمان طلاق نمی تواند شرایط صحیح طلاق را مهیا نماید.
در واقع حضور دو شاهد از مهمترین مراحلی بوده که باید به آن توجه شود. در صورت نبود شاهد مراتب طلاق به درستی انجام نشده و به شرایط طلاق توجهی نگردیده است. به علاوه شاهدان نیز باید ویژگی های لازم برای شهادت دادن را داشته باشند، ویژگی هایی که در مقاله منظور از شهادت بر شهادت چیست به آن اشاره کرده ایم. دومین مورد به الفاظ آیه طلاق مربوط می باشد هر نوع تپق زدن در زمان خواندن می تواند به رد طلاق بیانجامد.
کلام آخر
خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه از جانب مرد یا زن مجازات دارد. بنابراین هر گونه اقدامات برای جدایی زن و مرد باید از طریق دادگستری و گرفتن مجوز این کار از دادگاه خانواده صورت پذیرد. هر نوع اقدام عجولانه که باعث انحراف زن و مرد از مجرای قانونی طلاق شده می تواند آن ها را به سمت مجرم شدن بکشاند.