تبلیغات در دادخواه وکالت

شرایط فسخ صلح عمری چیست؟

تبلیغات در دادخواه وکالت

صلح عمری جزو قراردادهایی می باشد که در قوانین حقوقی کشور ایران مورد پیش بینی قرار گرفته است، مطابق با این نوع قرارداد می توان گفت:” صلح کننده یا مصالح می تواند مالکیت مال صلح شده را به صلح شونده یا متصالح انتقال دهد، البته به شرطی که مصالح بتواند تا پایان عمر از منافع مال استفاده نماید”. بهتر است بدانید که امکان فسخ صلح عمری وجود دارد و برای فسخ این نوع قرارداد صلح، باید شرایط فسخ صلح عمری رعایت شود. در این مطلب از وب سایت دادخواه وکالت شرایط لازم برای فسخ صلح عمری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

انواع صلح عمری

حال که با مفهوم صلح عمری آشنا شدید بهتر است در مورد انواع صلح عمری نیز اطلاعاتی را بدست آورید. انواع صلح عمری به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

1. صلح برای انجام معامله:

صلح برای انجام معامله به صلحی گفته می گردد که جانشین عقد دیگری می شود.

2. صلح برای خاتمه دادن به دعاوی:

این نوع صلح برای خاتمه دادن به دعاوی تنظیم می گردد.

انواع صلح عمری

بررسی شرایط فسخ صلح عمری

صلح عمری اگر به صورت دستی نیز تنظیم شود باز هم یک عقد لازم به شمار می شود و طرفین قرارداد باید به مفاد آن پایبند باشند. شایان ذکر است امکان فسخ یا بطلان این نوع صلح نامه امکان پذیر است، برای فسخ صلح عمری به صورت دو طرفه یا یک طرفه مانند فسخ صلح نامه ارث داشتن شرایط خاص الزامی است، از مهم ترین شرایط فسخ صلح عمری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. یکی از طرفین صلح نامه می تواند با توجه به موارد و شرایط خاصی که در قانون پیش بینی شده یا شرایطی که در زمان تنظیم قرارداد تعیین شده است، نسبت به فسخ صلح عمری اقدام نماید.
  2. از دیگر شرایط فسخ صلح عمری می توان به عدم رضایت طرفین قرارداد، عدم اهلیت طرفین قرارداد، نامشروع بودن جهت قرارداد و تعیین نکردن موضوع قرارداد اشاره کرد.
  3. در برخی از مواقع ممکن است که طرفین با انجام توافق اقدام به فسخ صلح عمر کنند، شایان ذکر است فسخ یا اقاله قرارداد صلح عمر با رضایت طرفین قرارداد امکان پذیر خواهد بود.
  4. امکان فسخ یک طرفه این نوع صلح نیز امکان پذیر می باشد که در این صورت باید یکی از طرفین قرارداد، خیار شرط داشته باشد یا با تکیه به خیار تخلف از تدلیس، اقدام به فسخ این نوع قرارداد کند.
  5. اگر قرارداد صلح عمری به صورت معوض و برای انجام معامله ای تنظیم شده باشد در این گونه موارد امکان فسخ یک طرفه این نوع صلح نامه وجود دارد و طرفین پرونده می توانند از کلیه خیارات قانونی برای انجام فسخ صلح نامه استفاده نمایند.

نحوه فسخ یا ابطال صلح عمری

همانطور که در این مطلب ذکر شد صلح عمری مانند سایر قراردادها دارای قابلیت فسخ است. برای فسخ این نوع قرارداد می توانید با توجه به شرایط موجود به دادگاه یا دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. برای فسخ صلح عمری توسط دادگاه باید طبق مراحل زیر پیش بروید:

  1. در مرحله اول ابتدا فردی که تمایل به فسخ صلح عمری دارد باید خواسته خود را به طرف مقابل اعمال کند، برای مطلع شدن طرف مقابل می توان اظهارنامه ای را برای وی ارسال کرد.
  2. در مرحله بعدی خواهان می تواند به دادگاه حقوقی برای تنظیم دادخواست مراجعه کند. برای تنظیم دادخواست فسخ صلح عمری می توانید از وکیل متخصص کمک بگیرید.
  3. فردی که تمایل به فسخ این نوع قرارداد دارد باید نسبت به اخذ تاییدیه دادگاه مبنی بر فسخ قرارداد صلح اقدام نماید.

در برخی از مواقع در قرارداد صلح عمری به این نکته اشاره شده است که تا یک مدت زمان معین، خواهان می تواند بدون مراجعه به دادگاه و به صورت یک طرفه اقدام به باطل کردن صلح عمری کند. برای فسخ صلح عمری بدون مراجعه به دادگاه می توانید طبق مراحل زیر پیش بروید:

  1. متقاضی باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه نماید.
  2. در مرحله بعدی خواهان باید تقاضای خود را به مسئول دفتر اسناد رسمی ارائه دهد.
  3. در صورت فسخ صلح عمری باید این موضوع در سند ملکی درج گردد.

آیا حق فسخ صلح نامه عمری پس از فوت متصالح وجود دارد؟

طرفین قرارداد صلح عمری دو نفر هستند، نفر اول فردی که با تنظیم قرارداد صلح عمری مال خود را به فرد دیگری می بخشد که به وی مصالح گفته می شود. متصالح نیز فردی است که مالی به نفع او صلح می گردد. برای درک بهتر مطلب به این مثال توجه کنید، فرض کنید این نوع قرارداد بین پدر و فرزند تنظیم شده است، در این نوع صلح عمری پدر به عنوان مصالح در نظر گرفته می شود و فرزند نیز متصالح محسوب می گردد. مطابق با قرارداد صلح عمری، انتقال سند به محض انعقاد قرارداد انجام می گردد، ولی پدر می تواند تا پایان عمر خود از منافع مالی که بخشیده است استفاده کند.

در صورتی که متصالح یا صلح گیرنده از مصالح زودتر فوت کند با توجه به اینکه این نوع قرارداد یک عقد لازم به شمار می رود هرگز فسخ نمی شود. در حالت کلی می توان گفت اگر مصالح بعد از فوت متصالح تمایل به فسخ کردن صلح عمری داشته باشد باید این کار را با توجه به شرایط و مواردی که در متن قرارداد صلح عمری درج شده است انجام دهد. در صورتی که مصالح تمایل به فسخ صلح عمری بعد از فوت متصالح نداشته باشد، مالکیت مالی که صلح شده به ورثه متصالح انتقال داده می شود و مصالح نمی تواند بدون داشتن شرایط خاص اقدام به فسخ این نوع قرارداد نماید.

شرایط فسخ صلح عمری

کلام آخر

برای بطلان صلح عمری باید به شرایط فسخ صلح عمری توجه شود بنابراین بهتر است در زمان تنظیم این نوع صلح نامه در بخشی از قرارداد شرایط بطلان صلح عمری درج شود. فسخ صلح عمری در مواردی امکان پذیر می باشد که این نوع صلح به صورت صلح خیاری منعقد گردیده باشد و در قرارداد حق فسخ برای مصالح در نظر گرفته شده باشد، در این صورت مصالح می تواند بدون مراجعه به دادگاه و طی کردن مراحل پیچیده اقدام به فسخ این نوع صلح نماید.

5/5 - (2 امتیاز)

ندا خوشرو

سلام ندا خوشرو هستم، از سال ۱۳۹۴ فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم در این وب سایت مطالب مفید و با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا