تبلیغات در دادخواه وکالت

استرداد جهیزیه چگونه است؟ ⚖️【آپدیت آخر】

تبلیغات در دادخواه وکالت

بر اساس عرف زن وظیفه دارد که اسباب و وسایل زندگی مشترک را تامین کند. در قبال این کار مرد نیز برگزاری مراسم عروسی و تهیه مسکن را بر عهده می گیرد. گاهی مشکلاتی ممکن است به وجود آید که به دلیل آنها زوجین نتوانند به زندگی مشترک ادامه دهند. در این صورت زن تصمیم می گیرد که جهیزیه خود را به جای دیگری منتقل کند. در صورت مخالفت مرد با این کار یک دعوی و شکایت با عنوان استرداد جهیزیه مطرح خواهد شد.

استرداد جهیزیه چیست؟

جهاز یا جهیزیه وسایلی هستند که توسط عروس به منزل داماد آورده می شوند. این امکان وجود دارد که جهاز از جنس پول یا ملک نیز باشد. با توجه به شرایط اقتصادی و فرهنگ، کمیت و کیفیت جهیزیه تعیین می شود. بر اساس قانون، جهیزیه از اموال زوجه محسوب می شوند و در صورت جدایی و طلاق باید به وی تحویل داده شوند. در رابطه با این مورد می توانید با بهترین وکیل خانواده کرج مشورت کنید.

گاهی زن خود بعد از طلاق تمایلی به استفاده از جهیزیه ندارد و در نتیجه آنها را به جای دیگری منتقل نمی کند.استرداد جهیزیه زمانی مطرح می شود که مرد مانع از خروج لوازم و اسباب و اساس زن از منزل می شود. زن مالک حقیقی جهیزیه است و مرد تنها می تواند از آن ها تا هنگامی که زندگی مشترک پابرجا است، استفاده کند.در واقع اموال به صورت امانت در اختیار مرد قرار داده می شوند. زن هر زمانی می تواند اموال خود را به جای دیگری مانند خانه پدری منتقل کند!

در صورتی که طرفین بر سر تحویل جهیزیه به زوجه توافق نداشته باشند، می توان در این خصوص شکایت مطرح کرد. در این راستا باید یک دادخواست استرداد جهیزیه تنظیم شود. بر اساس نوع شرایط هر پرونده امکان بررسی شکایت در شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده وجود دارد. ما در مقاله قانون تهیه جهیزیه به موارد مرتبط با این موضوع اشاره کرده ایم.

استرداد جهیزیه چیست؟

روش های استرداد جهیزیه

به طور کلی برای استرداد جهیزیه حالت های مختلفی وجود دارد. باید بر اساس شرایط روش مناسب برای شکایت را انتخاب کرد:

  1. استرداد جهیزیه به صورت توافقی

یکی از حالت های استرداد جهاز زمانی است که زوجین بر سر انتقال آن به توافق رسیده اند. زوجین هر دو در این حالت توافق دارند که جهاز متعلق به زن می باشد. در نتیجه بدون مشکل زوجه می تواند جهیزیه را به جای دیگر منتقل کند.

  1. استرداد جهیزیه با داشتن لیست و سیاهه

از دیگر روش های انتقال جهیزیه یا استرداد آن، زمانی است که زن یک لیست یا سیاهه در دست دارد. به دلیل در دست داشتن لیست، انتقال جهاز در این روش بسیار راحت تر است. به همین دلیل بهترین روش داشتن سیاهه و لیست از جهیزیه است.

  1. عدم داشتن لیست برای استرداد جهیزیه

گاهی برای استرداد جهیزیه خبری از لیست و سیاهه نیست! در این صورت حتی با وجود تنظیم درخواست مبنی بر استرداد جهاز، به دلیل عدم داشتن مدرکی مانند سیاهه یا لیست این کار تا حدودی دشوار می شود. مواردی مانند فاکتور خرید یا شهادت شهود در این صورت می تواند نشان دهد که آیا مالک واقعی لوازم زن است یا مرد. نظر و علم قاضی در این حالت تاثیر زیادی روی روند پرونده دارد. با این وجود در این مواقع بهتر است با وکیل مشورت شود.

لیست جهیزیه یا سیاهه

همانطور که در حالت سوم از استرداد جهیزیه ذکر شد، اگر زن لیست و سیاهه نداشته باشد باید روند دشوارتری را برای دریافت اموال خود در پیش بگیرد. لیست جهیزیه یا سیاهه توسط زن و خانواده وی در هنگام ازدواج ارائه می شود. برای معتبر شدن این لیست باید دو نفر شاهد در همان زمان آن را امضاء کرده باشند. اغلب شوهر نیز جز این دسته شهود است و در نتیجه نمی تواند در هنگام استرداد جهیزیه موردی خلاف آن را بیان کند.

گاهی برخی از اقلام جهاز در طی زندگی مشترک گم می شوند. در نتیجه با داشتن لیست می توان آن را از همسر مطالبه کرد و خسارت دریافت کرد. بعد از اثبات وجود اموال، شوهر موظف است که اموال کسر شده را نیز استرداد کند. در صورت نبود اموال باید قیمت این اموال را به زن پرداخت نماید.

چه مدارکی برای استرداد جهیزیه مورد نیاز هستند؟

بدیهی است که برای استرداد جهیزیه باید مدارکی ارائه شوند. به ویژه زمانی که شوهر با زن در این خصوص اختلاف دارد. این مدارک عبارتند از:

  • سند ازدواج و طلاق
  • سندی مانند لیست جهیزیه، سیاهه و فاکتور جهاز
  • شهادت شهود
  • استشهادیه در صورت عدم وجود فاکتور و سیاهه
  • مدارک هویتی زوجه مانند شناسنامه و کارت ملی

با استفاده از این مدارک می توان در کمترین زمان نسبت به ثبت شکایت استرداد جهاز پرداخت. همانطور که ذکر شد حتی با وجود عدم فاکتور و سیاهه باز هم می توان از طریق استشهادیه یا شهود این مورد را تایید کرد. با این وجود مراحل ثبت شکایت و پیگیری آن ممکن است تا حدودی دشوار باشد.

استرداد جهیزیه چه مراحلی دارد؟

برای ثبت شکایت استرداد جهیزیه باید مراحل قانونی آن طی شود. استرداد جهیزیه بدون سیاهه یا با سیاهه و مدرک مراحل متفاوت تری دارند. ما در این بخش به مراحل کلی آن اشاره خواهیم کرد:

  • اقدام زن برای تنظیم اظهارنامه رسمی استرداد به مرد
  • در میان گذاشتن موضوع با وکیل پایه یک دادگستری
  • درخواست ثنا
  • ضمیمه کردن مدارک برای اثبات جهیزیه مانند سیاهه یا فاکتور
  • ارائه دادخواست تامین
  • طی کردن مراحل ابلاغ دادخواست تامین به شوهر
  • اجرای دادخواست
  • شروع روند رسیدگی به پرونده
  • ارائه دادخواست استرداد جهاز به دادگاه یا شورای حل اختلاف
  • تعیین زمان جلسه رسیدگی به دعوی
  • حضور در جلسه دادگاه
  • اثبات ادعای زوجه با مدارک
  • صادر کردن حکم استرداد جهیزیه

در صورتی که مبلغ جهیزیه پایین باشد، مراحل از طریق شورای حل اختلاف پیگیری خواهد شد. برای مبالغ بالاتر امکان رسیدگی به پرونده در دادگاه خانواده وجود دارد.

حکم ورود به منزل برای استرداد جهیزیه

بعد از صدور حکم نهایی برای استرداد اسباب و وسایل متعلق به زوجه، وی می تواند آنها را انتقال دهد. این امکان وجود دارد که به دلیل ارائه دادخواست و تقاضای قرار تامین، حتی بدون ابلاغ به شوهر قرار اجرا شود. بر اساس ماده 108 قانون آیین دادرسی ممکن است اموال زوجه توسط شوهر از بین رفته باشند. در این صورت وی درخواست تامین نیز می کند. این مورد منجر به حکم ورود به منزل برای استرداد جهیزیه خواهد شد.

استرداد جهیزیه چقدر طول میکشد؟

هنگامی که حکم قطعی در خصوص استرداد جهاز صادر می شود، زوجه می تواند بعد از 20 روز تقاضای اجراییه از دادگاه داشته باشد. در صورتی که 30 روز از صدور اجراییه بگذرد و مرد حکم را اجرا نکند، این امکان وجود دارد که با حضور مامور کلانتری، جهیزیه مسترد شود. استرداد جهیزیه با مامور به صورت قانونی انجام می شود.

استرداد جهیزیه چقدر طول میکشد؟

استرداد جهیزیه قبل از طلاق ممکن است؟

همانطور که ذکر شد زن از ابتدای حضور در زندگی مشترک مالک تمامی لوازمی که به عنوان جهیزیه تهیه کرده است، می باشد. در نتیجه وی می تواند نسبت به استرداد جهیزیه قبل از طلاق نیز اقدام کند! البته این کار باید از طریق ارائه اظهارنامه رسمی و با مشورت با وکیل صورت بگیرد. وکلای خانواده در این خصوص تجربه بیشتری دارند و می توانند در مراحل مسترد شدن جهیزیه شما را همراهی کنند.

کلام آخر

زنان بر اساس عرف جامعه باید لوازم و اسباب اولیه برای زندگی مشترک را در حد توان فراهم کنند. قیمت و میزان جهاز بستگی به عوامل مختلفی مانند شرایط اقتصادی دارد. باید گفت که زن از همان ابتدا مالک این اموال است و در زمان قبل و بعد از طلاق می تواند آنها را به جای دیگر انتقال دهد. استرداد جهیزیه اغلب زمانی انجام می شود که زوجین نتوانند به زندگی مشترک خود ادامه دهند.

5/5 - (1 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم و در حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت دادخواه وکالت در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا