اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی ⚖️【آپدیت آخر】
بر اساس قوانین ایران نیز 18 سالگی سن قانونی برای دختر و پسر می باشد. در این سن افراد می توانند مسئولیت زندگی خود را بر عهده بگیرند و برخی از محدودیت ها دیگر برای شخص اعمال نمی شوند. با این وجود برای انجام برخی از امور باید از والدین اجازه کسب شود. به ویژه دختران در ایران حتی در سن 18 سالگی نیز در خصوص برخی از امور محدودیت دارند. اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی مواردی مانند زندگی در خانه مستقل هستند که ما در این مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد.
سن قانونی دختر در ایران
در راستای بحث اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی باید در خصوص سن قانونی وی نیز صحبت شود. همانطور که ذکر شد دختران نیز مانند پسران در 18 سالگی به سن قانونی می رسند. باید به این موضوع اشاره شود که سن قانونی با سن بلوغ متفاوت می باشد. دختران در سن 13 سالگی به بلوغ می رسند؛ اما نمی توانند به صورت مستقل امور مالی و حقوقی را انجام دهند. در صورتی که در این خصوص سوالی دارید می توانید با بهترین وکیل اصفهان مشورت کنید.
اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی بر اساس قوانین ایران
دختران بعد از رسیدن به سن قانونی (18 سالگی) بر اساس قوانین ایران، دارای اختیاراتی خواهند بود که موجب استقلال بیشتر آن ها می شود. مواردی مانند زندگی در خانه مستقل، اشتغال به کار، دریافت گذرنامه، انجام عمل زیبایی، ادامه تحصیل در دانشگاه و انجام فعالیت های روزانه بدون نیاز به اجازه از والدین از این دست موارد هستند.ما در ادامه هر یک از این موارد را شرح خواهیم داد.
-
زندگی دختر در خانه مستقل
همانطور که می دانید در کشورهای پیشرفته دختران و پسران بعد از رسیدن به سن قانونی از والدین خود جدا می شوند. آنها این اختیار را دارند که در منزلی جداگانه زندگی کنند. از اختیارات قانونی دختر بعد از سن 18 سالگی در ایران نیز می توان به زندگی وی در خانه مستقل اشاره کرد. ممکن است با توجه به فرهنگ و شرایط جامعه، والدین اجازه این کار را به دختر ندهند! در این صورت وی می تواند علیه آنها در دادگاه شکایت کند تا به حق قانونی خود دست پیدا کند.
-
اشتغال به کار دختر بعد از 18 سالگی
بعد از اینکه دختر به سن قانونی برسد مختار است که در بیرون از خانه کار کند. در صورتی که دختر قصد داشته باشد که سر کار برود، والدین نمی توانند وی را از این کار منع کنند. همانطور که ذکر شد از اختیارات دختر بعد از 18 سالگی، امکان اشتغال به کار است.
-
دریافت گذرنامه
بر اساس قوانین دختران زیر 18 سال برای دریافت گذرنامه یا پاسپورت و خروج از کشور، باید موافقت ولی و قیم را ارائه دهند. هنگامی که دختر به سن قانونی برسد و هنوز ازدواج نکرده باشد، نیازی نیست از والدین خود برای خروج از کشور اجازه بگیرد؛ اما دریافت اجازه از همسر برای دختران متاهل بالای 18 سال اجباری است.
-
انجام عمل زیبایی
از اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی می توان به امکان انجام عمل زیبایی اشاره کرد. دختران تا قبل از سن 18 سالگی نیز از نظر قانونی نباید عمل های زیبایی را انجام دهند چراکه ممکن است عمل هایی مانند بینی موفقیت آمیز نباشند. با این وجود بعد از سن 18 سالگی دختران می توانند بدون اجازه از والدین، نسبت به انجام این عمل زیبایی اقدام کنند.
-
ادامه تحصیل در دانشگاه
بعد از اتمام دوران تحصیل در مدرسه و پایان 18 سالگی، دختران قصد رفتن به دانشگاه را دارند. والدین در این سن نمی توانند دختران را از ورود به دانشگاه منع کنند. به همین دلیل از اختیارات قانونی دختران در این سن، امکان ادامه تحصیل در دانشگاه است. همانطور که ذکر شد اگر والدین با این مورد مخالفت کنند می توان از طریق شکایت به دادگاه، موضوع را پیگیری کرد.
-
انجام فعالیت های روزانه بدون نیاز به اجازه از والدین
به طور کلی دختران و پسران بعد از رسیدن به سن قانون می توانند فعالیت های روزانه خود را بدون نیاز به کسب اجازه از والدین انجام دهند. ممکن است به دلیل سخت گیری والدین، فرزندان از این حق محروم باشند. دختران باید بدانند که این عمل والدین خلاف قانون است و آنها می توانند از اختیارات قانونی خود بعد از 18 سالگی استفاده کنند. در نتیجه در صورت لزوم می توانند شکایتی در این خصوص مطرح کنند.
کارهایی که بعد از 18 سالگی باید انجام داد؟
حال که با اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی آشنا شدیم باید در خصوص برخی دیگر از اموری که باید یا میتوان در این سن انجام داد، نیز صحبت کنیم:
- دریافت کارت ملی
- امکان دریافت گواهی رانندگی
- امکان دریافت کارت بانکی
- حق شرکت در رای گیری
سن قانونی دختر برای تصمیم گیری ازدواج
قوانین هر کشور در اموری مانند ازدواج متفاوت با دیگر کشورها است. سن قانونی دختر برای ازدواج در ایران 13 سالگی می باشد. با این وجود می توان گفت که در حال حاضر محدودیت سنی برای ازدواج در ایران وجود ندارد! در واقع با اجازه ولی و تشخیص دادگاه، دختر در هر سنی می تواند ازدواج کند. به این دلیل که ازدواج کودکان در سنت و قوانین امکان پذیر است.
با این وجود به دلیل اینکه کودکان زیر سن قانونی از دیدگاه روانشناسی آمادگی ازدواج را ندارند، با این امر مخالفت های زیادی شده است. به ویژه این که این قوانین در جوامع امروزی جایگاهی ندارند. به همین دلیل با توجه به شرایط جامعه امروزه کمتر شاهد این موضوع هستیم که دختران در سن زیر 13 سالگی ازدواج کنند.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص اختیارات قانونی دختر بعد از 18 سالگی مطالبی را ذکر کردیم. باید گفت که دختران در این سن می توانند برخی از امور را مانند زندگی در خانه مستقل بدون کسب اجازه از والدین، انجام دهند. با این وجود به دلیل سطح فرهنگ و اجتماع ممکن است والدین از انجام برخی از این امور فرزند را منع کنند. در این صورت وی می تواند با مراجعه به دادگاه حق قانونی خود را مطالبه کند.