تبلیغات در دادخواه وکالت

حقوق قانون کار برای خانم ها چیست؟

تبلیغات در دادخواه وکالت

خانم ها مهم ترین بخش از اقتصاد و فرهنگ سازمان، محیط های کاری مختلف و جامعه را تشکیل می دهند، در برخی از کارها نیز خانم ها نقش پر رنگ تری نسبت به آقایان دارند. در کشور ایران شرایط و قوانین خاصی برای کار کردن خانم ها در نظر گرفته شده است، در ادامه این مطلب از وب سایت دادخواه وکالت به بررسی حقوق قانون کار برای خانم ها خواهیم پرداخت، امیدواریم با مطالعه مطلبی که پیش رو دارید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورید.

مطابق با قوانین اساسی کشور ایران درباره حقوق خانم ها نباید هیچ اهمال کاری انجام شود، ولی با این وجود برخی از سازمان ها قانون شکنی می کنند و به خانم ها در ازای کاری که انجام می دهند نسبت به مردان، حقوق کمتری را پرداخت می کنند.

حقوق قانون کار برای خانم ها چیست؟

میزان حقوق قانون کار خانم ها در واقع حقوقی می باشد که توسط مجلس و دولت به تصویب رسیده است، مطابق با قانون کار، کارفرما موظف است به خانم ها در قبال کار یکسانی که انجام می دهند حقوق و مزایایی برابر با آقایان پرداخت نماید. طبق ماده 38 قانون کار:” برای انجام کار یکسان و در شرایط یکسان در یک مجموعه بایستی حقوق زن و مرد به صورت مساوی در نظر گرفته شود، علاوه بر این تبعیض در تعیین میزان حقوق بر اساس نژاد، جنسیت، سن و… ممنوع می باشد.”

حقوق قانون کار برای خانم ها چیست؟

بررسی قوانین موجود در قانون کار مختص بانوان

در قانون کار برخی از قوانین وضع شده اند که مختص خانم ها می باشند، از مهم ترین این قوانین می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1. مرخصی زایمان:

بارداری و زایمان جزو چالش هایی هستند که خانم ها با آن مواجه می شوند، قانون گذاران در رابطه با مرخصی زایمان قوانینی را وضع کرده اند. مدت زمان مرخصی زایمان در سال های گذشته 6 ماه بود ولی طبق اصلاحیه جدید قانون کار، مدت زمان مرخصی زایمان به 9 ماه تغییر پیدا کرده است. شایان ذکر است که مدت زمان مرخصی زایمان در سابقه کاری فرد محسوب می شود، در نتیجه در طول بارداری خانم ها از حقوق و مزایای مختلف نظیر عیدی، پاداش و… بهره مند خواهند شد.

2. مرخصی شیردهی:

بعد از اتمام مرخصی زایمان خانم ها می توانند برای شیردهی به فرزند خود روزانه یک ساعت مرخصی بگیرند. مطابق با حقوق قانون کار خانم ها، یک ساعت مرخصی شیردهی جزو سوابق کاری به شمار می رود و از میزان حقوق خانم کاسته نمی شود. خانم های شیرده نباید بیشتر از 60 دقیقه از ساعت کاری خود را به شیردهی اختصاص دهند.

3. ممنوعیت خانم ها از انجام کارهای بسیار سنگین و دشوار:

مطابق با قوانین قانون کار، خانم ها نباید کارهای سنگین و پرخطر را انجام دهند. حداکثر میزان بار مجازی که خانم ها می توانند در محل کار خود حمل کنند حدود 20 کیلوگرم است، خانم های باردار نیز نباید در طول مدت بارداری خود حمل و جابجایی بار انجام دهند.

4. بازنشستگی زودهنگام:

سن بازنشستگی برای خانم ها مطابق با بند 1 ماده 76 قوانین تامین اجتماعی، 55 سال است. اگر خانمی 20 سال سابقه کار داشته باشد می تواند در سن 55 سالگی خودش را بازنشسته کند. این امکان برای خانم ها وجود دارد که با داشتن 10 سال سابقه کار و سن 55 سال خودشان را بازنشسته کنند. در این صورت حداقل حقوق قانون کار برای خانم ها در نظر گرفته می شود و می توانند متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه خودشان را بازنشسته کنند.

مهیا شدن شرایط برای رشد و شکوفایی خانم های شاغل طبق قانون کار

قانون کار علاوه بر تعیین میزان حقوق قانون کار خانم ها، برای رشد و شکوفایی زنان شاغل قوانینی را وضع کرده است، مطابق با ماده 4 قانون کار:” شرایط در محیط کار برای خانم ها باید به گونه ای فراهم شود که زمینه رشد علمی، حرفه ای و معنوی آن ها را فراهم آورد، علاوه بر این در محیط کار نباید به سلامت فکر، روح و روان، شخصیت و منزلت خانم ها لطمه ای وارد گردد. در محیط کار نباید هیچ تبعیضی بین خانم ها و آقایان وجود داشته باشد و عدالت بین آن ها باید برقرار شود.”

آیا تبعیض جنسیتی روی میزان حقوق قانون کار خانم ها تاثیرگذار است؟

در پاسخ به سوال مذکور باید بگوییم که تبعیض جنسیتی در محیط کاری می تواند به صورت اشکال مختلف ظاهر شود، معنای دقیق تبعیض جنسیتی این است که به دلیل هویت جنسی، جنسیت و… در محیط کار با متقاضیان کار و کارمندان خانم به صورت نامطلوب و خاص رفتار شود. برخی از کارفرمایان نیز بین کارمندان خانم و آقا تبعیض قائل می شوند و حقوق خانم ها را نسبت به آقایان به مقدار کمتری پرداخت می کنند.

از انواع تبعیض های جنسیتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. عدم استخدام زنان در مشاغل خاص
  2. استخدام زنان برای مشاغل خاص
  3. پرداخت دستمزد کمتر به خانم ها ( دستمزد خانم های شاغل باید مطابق با حقوق کار برای خانم ها تعیین شود.)
  4. عدم افزایش حقوق و محرومیت از ترفیع رتبه برای خانم های شاغل
  5. تنبیه شدن برای کاری که همیشه کارمندان مرد آن را انجام می دهند ولی مجازاتی برای آن ها در نظر گرفته نمی شود.
  6. مورد تهمت و توهین قرار گرفتن
  7. آزار و اذیت جنسی به شکل فیزیکی یا کلامی

اگر شما در محیط کار با تبعیض جنسیتی مواجه شدید می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

  1. هرگونه رفتار تبعیضی را به رئیس یا مدیر منابع انسانی گزارش دهید.
  2. شکایت به سازمان های دولتی در این مورد کاربردی تر است.
  3. شکایت علیه کارفرما
  4. صحبت با سایر همکاران خانم درباره تبعیض جنسیتی

تاثیر تبعیض جنسیتی روی میزان حقوق قانون کار خانم ها

کلام آخر

حقوق قانون کار برای خانم ها به وضوح تعیین شده است، سازمان های مختلف موظف هستند که حقوق خانم های شاغل را مطابق با حقوقی که در قانون کار مشخص شده است پرداخت نماید. در صورتی که سازمانی در این خصوص اهمال کاری کند خانم های شاغل می توانند برای دفاع از حق و حقوق خود از سازمان شکایت کنند که به شکایت آن ها در سریع ترین زمان ممکن رسیدگی می شود، بعد از اثبات ادعا کارفرما موظف است کلیه حق و حقوق خانم را پرداخت نماید. در صورتی که تمایل دارید برای دریافت حق و حقوق خود از کارفرما شکایت کنید بهتر است برای پیگیری پرونده حقوقی تان در سریع ترین زمان ممکن از وکیل متخصص و با تجربه کمک بگیرید.

5/5 - (2 امتیاز)

ندا خوشرو

سلام ندا خوشرو هستم، از سال ۱۳۹۴ فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم در این وب سایت مطالب مفید و با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا