طلاق به دلیل ازدواج اجباری ⚖️【آخرین آپدیت سال】
شاید تصور کنید که دیگر دوره ازدواج اجباری سر آمده است و دیگر کسی تن به چنین ازدواجی نمی دهد؛ اما باید گفت که ازدواج اجباری یکی از معضلاتی است که هنوز هم در جامعه وجود دارد. معمولا قربانی این نوع ازدواج دختران هستند که به دلیل اجبار از طرف اعضای خانواده به ویژه پدران به آن تن می دهند. اغلب این وصلت ها سرانجام خوبی ندارند و افرادی که چنین مشکلی دارند معمولا کارشان به طلاق می کشد. طلاق به دلیل ازدواج اجباری را می توان از طریق دادگاه پیگیری کرد.
حکم دادگاه به طلاق به دلیل ازدواج اجباری
اگر دختر راضی به ازدواج نباشد از نظر شرعی عقد حرام می باشد! این نظر بسیاری از فقها است که به آن بی توجهی می شود. هنگامی که شخصی مجبور به ازدواج می شود مسلما علاقه ای به طرف مقابل ندارد. این بی علاقگی می تواند موج کراهت زن از مرد و عدم رابطه شود. این موضوع به عنوان مصداق بارز عسر و حرج می تواند در دادگاه از طرف زن مطرح شود و موجب صدور حکم طلاق از طرف قاضی شود. بهترین وکیل طلاق در تهران می تواند شما را در این خصوص راهنمایی کند.
حکم دادگاه به طلاق به دلیل ازدواج اجباری اگر که عسر و حرج زن محرز شود در این خصوص مثبت است و امکان طلاق از طرف زن صادر می شود. بر اساس قوانین اسلامی و اصول آن زن و مرد باید در هنگام عقد نکاح رضایت کامل داشته باشند. این مورد به عنوان یک اصل شرعی و قانونی باید مد نظر خانواده ها قرار بگیرد؛ اما متاسفانه به دلیل برخی از آداب و رسوم های اشتباه، زنان در اثر تحمیل مردان خانواده تن به ازدواج اجباری می دهند.
به طور معمول اعضای خانواده از جمله سرپرست (پدر) ممکن است با استفاده از خشونت، زور و تهدید افرادی را برای ازدواج به دختر پیشنهاد بدهند. این تصور اشتباه است که ازدواج سنتی همان ازدواج تحمیلی است! چراکه در ازدواج سنتی دختر خود با میل خود حاضر به ازدواج با خواستگارش می شود و در ازدواج اجباری وی نقشی در انتخاب همسر ندارد.
روش طلاق به دلیل ازدواج اجباری
همانطور که گفته شد زنان قربانی ازدواج اجباری هستند. با توجه به اینکه زن باید دلایل محکمه پسند برای طلاق ارائه دهد، طلاق به دلیل ازدواج اجباری میتواند به صورت طلاق از طرف زن در سه مرحله در دادگاه بدوی، تجدید نظر و دیوان عالی کشور بررسی شود. طلاق توافقی، طلاق با داشتن حق وکالت و طلاق با اثبات عسر و حرج از راه هایی هستند که زوجه می تواند از طریق آنها اقدام کند.
1. طلاق توافقی به دلیل ازدواج اجباری
زنی که به اجبار خانواده ازدواج کرده است می تواند از طریق گفتگو با همسرش وی را راضی کند که به صورت توافقی از هم جدا شوند. معمولا در این نوع طلاق طرفین رضایت دارند و به همین دلیل مراحل چندان پیچیده ای ندارد. در بیشتر مواقع مهریه زن در ازای طلاق توافقی بخشیده می شود؛ اما زن می تواند در صورت عدم توافق درخواست مطالبه مهریه را داشته باشد. در این خصوص می توانید با بهترین وکیل تهران مشورت کنید.
2. طلاق با داشتن حق وکالت در صورت ازدواج تحمیلی
این امکان وجود دارد که در زمان عقد نکاح بر اساس شروط 12 گانه ضمن عقد، زوجه وکالت از طرف همسرش را داشته باشد. در این صورت امکان طلاق حتی با وجود ازدواج اجباری و تحمیلی نیز وجود دارد. البته معمولا این وکالت در صورتی از طرف مرد به زن داده می شود که دو طرف در صلح و آرامش عقد کنند. در خصوص ازدواج اجباری با توجه به عدم رضایت دختر، چنین موردی مطرح نمی شود. طلاق به دلیل ازدواج اجباری معمولا با این روش به ندرت اتفاق نی افتد.
3. طلاق با اثبات عسر و حرج به دلیل ازدواج اجباری
یکی از انواع طلاق به دلیل ازدواج اجباری که بسیار رایج است، از طریق اثبات عسر و حرج زن است. در این حالت زن زندگی سختی در اثر ازدواج با مرد دارد و همین موضوع می تواند موجب صدور حکم طلاق وی از طرف دادگاه شود! برای اثبات عسر و حرج به دلیل ازدواج با تهدید باید دلیل قانع کننده ای برای دادگاه آورده شود. برخی از دلایلی که از طریق آن زن می تواند با اثبات عسر و حرج طلاق بگیرد شامل موارد زیر می باشند:
- کراهت و تنفر از همسر
- عدم پرداخت مهریه
- مریضی لاعلاج همسر
- بیماری های مقاربتی شوهر
- عدم بچه دار شدن مرد
- ترک زندگی توسط همسر
همانطور که مشاهده می کنید در این لیست از کراهت و تنفر از همسر به عنوان مصداق عسر و حرج نام برده شده است. در ازدواج اجباری به دلیل عدم علاقه زن به شوهر این مورد بسیار دیده می شود. معمولا در این گونه ازدواج ها سن شوهر از زن بسیار بالا تر است و همین موضوع می تواند دلیل دیگری برای تنفر از وی باشد.
طلاق به دلیل ازدواج اجباری و تنفر و کراهت از مرد به عنوان عسر و حرج در دادگاه مطرح می شود از نوع خلع نیست و حتی نیازی به حضور شوهر در دادگاه برای صدور حکم طلاق نیست!
طلاق از طرف زن به دلیل ازدواج تحمیلی
همانطور که ذکر شد اغلب زنان درگیر مشکلاتی مانند ازدواج تحمیلی می شوند. این موضوع اغلب به دلیل مرد سالاری حاکم در جامع است؛ اما امروزه با بالا رفتن فرهنگ کمتر دیده می شود. طلاق از طرف زن به دلیل ازدواج اجباری امری معمول است که روزانه در دادگاه ها مطرح می شود.
بیشتر این زنان دچار بیماری روحی و روانی می شوند و قصد دارند از طریق اثبات عسر و حرج طلاق بگیرند. همانطور که گفته شد برای موافقت با حکم طلاق می توان از طریق روش هایی مانند طلاق توافقی یا وکالت داشتن از طرف مرد اقدام کرد؛ اما بهترین گزینه برای طلاق از طرف در چنین مواردی از طریق اثبات عسر و حرج می باشد.
آیا پدر میتواند دختر را مجبور به ازدواج کند؟
باید گفت که بر اساس قانون و احکام شرعی ازدواج اجباری فاقد اعتبار می باشد. بر این اساس در صورتی که عقدی به اجبار از سوی خانواده به ثبت برسد، رسمیت قانونی ندارد! یکی از دلایل آن نیز بروز نشانه های افسردگی در فردی است که به اجبار ازدواج کرده است. ترس در قربانیان این نوع ازدواج امری رایج است و همین موضوع مشکلات روحی و روانی به دنبال خواهد داشت. در مواردی نیز موجب صدمه زن قربانی به خود می شود. از این رو پاسخ به این سوال که آیا پدر میتواند دختر را مجبور به ازدواج کند، کاملا روشن است.
با این وجود بسیاری از سرپرستان خانواده همچنان با اجبار و زور دختران خود را مجبور به ازدواج اجباری می کنند. به همین دلیل در دادگاه ها به طلاق به دلیل ازدواج اجباری رسیدگی می شود. این نوع طلاق اغلب موجبات عسر و حرج زن را فراهم می کند و همین موضوع دلیل قانع کننده ای برای طلاق از طرف زن محسوب می شود.
عواقب ازدواج اجباری چه هستند؟
همانطور که گفته شد طلاق به دلیل ازدواج اجباری بسیار رایج است و سالانه افراد زیادی به این دلیل از هم جدا می شوند. این نوع ازدواج می تواند عواقب زیادی برای طرفین در پیش داشته باشد. معمولا در این نوع ازدواج زن و شوهر به دلیل عدم علاقه به یکدیگر از هم طلاق عاطفی می گیرند. در صورتی که این دو حتی تصمیم بگیرند به صورت توافقی از هم جدا شوند نیز باز هم عواقب خوبی در پیش نخواهد داشت. طرفین تا آخر عمر ممکن است تحت تاثیر عواقب ناشی از طلاق قرار بگیرند. ما در ادامه به برخی از عواقب ازدواج اجباری اشاره خواهیم کرد:
- طلاق عاطفی زوجین
- طلاق رسمی از یکدیگر
- امکان به قتل رساندن شریک زندگی
- روی آوردن به سمت الکل یا مواد مخدر
- بیماری های روحی و روانی مانند افسردگی
- بالا رفتن آمار خودکشی
- از بینرفتن آرامش بین اعضای خانواده
- احساس پوچی و سردرگمی
- تحت تاثیر قرارگرفتن باورهای دینی و مذهبی
ازدواج با تهدید
می توان گفت که ازدواج با تهدید درواقع همان ازدواج اجباری است. در چنین مواقعی خانواده فرد را مجبور می کنند که با شخصی که مد نظر آنها است، ازدواج کند. این نوع ازدواج نیز از نظر شرعی و قانونی مردود می باشد و می توان با اثبات آن، از طرف مقابل جدا شد. اغلب در هنگام عقد نکاح دختر توانایی دفاع از خود را ندارد چراکه با تهدید و ارعاب، مجبور به قبول ازدواج اجباری است. بعد از ازدواج وی می تواند از طریق روش های قانونی نسبت به دریافت حکم طلاق اقدام کند. در خصوص افراد خانواده که با تهدید موجب ازدواج تحمیلی شدهاند، قانون مجازاتی را تعیین نکردهاست. بهترین وکیل خانواده در تهران را می توانید برای دریافت مشاوره در این خصوص انتخاب کنید.
کلام آخر
شاید تصور کنید که دیگر زمان ازدواج اجباری و تحمیل از طرف خانواده به سر آمدهاست؛ اما در حال حاضر نیز در بسیاری از خانواده این نوع ازدواج مرسوم است! اولین آثار و عواقب این عمل، طلاق به دلیل ازدواج اجباری است. در این صورت علاقه ای بین طرفین وجود ندارد و در همان ابتدا این دو با تنفر از یکدیگر وارد زندگی مشترک می شوند. طلاق عاطفی در ابتدا خود را نشان می دهد و بعد از آن فرد دچار بیماری های روحی و روانی مانند افسردگی خواهد شد. زنان می توانند از طریق اثبات عسر و حرج در مواردی مانند تنفر و کراهت از مرد حکم طلاق خود را از دادگاه بگیرند.