اعتراض ثالث چیست و چه انواعی دارد؟
روش های اعتراض به حکم دادگاه انواع مختلفی دارد که یکی از این روش های اعتراض را می توان اعتراض ثالث در نظر گرفت. این اعتراض در قانون آیین دادرسی مدنی، در دو نوع دعوی مختلف مطرح می شود که یکی این دو نوع دعوی عبارتند از اعتراض ثالث اصلی و اعتراض غیر اصلی یا طاری. حال در ادامه ی این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی اینکه اعتراض ثالث چیست و چه انواع دارد به طور کامل می پردازیم تا اطلاعات کافی و لازم را در رابطه با این موضوع بدست آورید.
اعتراض ثالث چیست؟
برای آنکه بتوانید به درستی درک کنید اعتراض ثالث چیست، شرایطی را برای شما توصیف می کنیم تا با درنظر گرفتن آن متوجه معنی این نوع از اعتراض شوید. برای مثال شرایطی را تصور کنید که یک دادگاه بر سر موضوعی در جریان است و اعمال طرفین آن در حال بررسی می باشد. حال گاهی اوقات در حین دادرسی یک پرونده، برای شخص ثالث نیز حکمی صادر می شود که این حکم صادر شده باعث وارد شدن خلل به حقوق آن شخص ثالث خواهد شد. در چنین شرایطی، شخص که بر علیه او حکمی صادر شده است، می تواند نسبت به طرح اعتراض ثالث اقدام کند تا رسیدگی های لازم انجام شود.
انواع اعتراض ثالث
در بخش قبل اطلاعاتی را در پاسخ به سوال اعتراض ثالث چیست در اختیارتان قرار دادیم؛ اما باید به این موضوع نیز اشاره داشته باشیم که اعتراض ثالث انواع مختلفی نیز دارد که این انواع عبارتند از:
-
اعتراض ثالث اصلی
اعتراض ثالث اصلی، یکی از انواع دعاوی این اعتراض به شمار می آید که در ماده 419 قانون آیین دادرسی مدنی در رابطه با آن صحبت شده است. بر اساس ماده نام برده شده، اعتراض ثالث اصلی به اعتراض و موقعیتی گفته می شود که در آن اعتراض ابتدائا توسط شخص ثالث انجام شود. بنابراین اگر شخص ثالث به هر طریقی از حکمی که در دادگاه برای وی صادر شده است مطلع شود و نسبت به آن اعتراضی را ثبت کند، دعوا و اعتراض مطرح شده از نوع اعتراض ثالث اصلی خواهد بود.
-
اعتراض ثالث طاری
از دیگر انواع دعاوی اعتراض ثالث می توان به اعتراض ثالث غیر اصلی که با نام طاری نیز شناخته می شود اشاره کرد. در ماده 419 قانون آیین دادرسی مدنی، در رابطه با این نوع از دعوا نیز صحبت شده است و مطابق با این ماده باید گفت که اگر یکی از طرفین دعوا به رأیی که سابقا در دادگاه صادر شده اعتراض کند و طرف دیگر برای اثبات مدعای خود، در اثنای رسیدگی آن را به عنوان یک دلیل مطرح کند، اعتراض ثالث از نوع طاری یا غیر اصلی خواهد بود.
درواقع با زبان ساده تر می توان شرایط را اینگونه توصیف کرد که قبلا بین دو شخص دعوایی مطرح شده است و حکم آن نیز صادر گردیده و یکی از این اشخاص در دعوایی که به تازگی رخ داده به حکم دعوای قبلی استناد می کند؛ حال از آنجایی که طرف دیگر در دعوای اول حضور نداشته است، به عنوان شخص ثالث شناخته خواهد شد و می تواند به ادعای طرف دیگر اعتراض وارد کند که این اعتراض در حقیقت همان ثالث طاری است.
حال شاید برای شما سوال پیش آید که آیا برای اعتراض ثالث طاری، مدت زمان مشخص و معینی را درنظر گرفته اند که در پاسخ به این سوال باید گفت، قانون آیین دادرسی مدنی برای اعتراض شخص ثالث مهلت اعتراض مشخصی را در نظر نگرفته است؛ چراکه شخص ثالث در دعوایی که قبلا به آن رسیدگی شده حضور نداشته است و حکم دادگاه به وی ابلاغ نگردیده، بنابراین حکم و قرار دادگاه برای شخص فرستاده نخواهد شد، از همین رو مهلت زمان مشخصی برای این اعتراض در نظر گرفته نشده است.
برای طرح اعتراض ثالث به کجا باید مراجعه کرد؟
اکنون که می دانید اعتراض ثالث چیست، شاید برایتان سوال پیش آید که اگر در موقعیتی قرار گرفتید که مجبور به اعتراض ثالث شدید به کجا باید مراجعه کنید که در پاسخ به این موضوع باید بگوییم که اگر تصمیم به طرح اعتراض ثالث اصلی دارید، باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و درخواست خود را از طریق این دفاتر به مرجع صادرکننده ارسال کنید.
حالت دیگری نیز وجود دارد که به طرح اعتراض ثالث طاری مربوط می شود. برای طرح چنین اعتراضی، شخص اعتراض کننده باید در مرجعی که دعوای اعتراض ثالث مطرح شده، اعتراض خود را طرح کند تا همان مرجع به اعتراض رسیدگی کند. حال اگر درجه دادگاه رسیدگی کننده پایینتر از دادگاه صادر کننده باشد، شخص باید از طریق دفاتر الکترونیک قضایی اعتراض خود را به ثبت برساند.
کلام آخر
همانطورکه مطالعه کردید، در این مقاله در پاسخ به سوال اعتراض ثالث چیست اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دادیم تا اگر در موقعیتی مشابه به آنچه گفته شد قرار گرفتید بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید و بهترین عملکرد را از خود نشان دهید. البته اگر فکر می کنید که تنهایی نمی توانید چنین موقعیتی را پشت سر بگذارید، می توانید از یک وکیل متخصص و حرفه ای کمک بگیرید تا همه چیز به نفع شما پیگیری شود!