حکم بردن فرزند بدون اجازه شوهر چیست؟
بردن فرزند بدون اجازه شوهر، چه در شرایطی که زن و مرد هنوز در حال زندگی مشترک هستند و چه زمانی که جدا شده اند، از نظر حقوقی تحت هر دو شرایط ممنوع می باشد.
حکم بردن فرزند بدون اجاز شوهر چگونه است؟
طبق قوانین والدین در برابر فرزندان خود موطف به رعایت تکالیفی هستند که حضانت و و تربیت از جمله مهمترین آن ها می باشد. حضانت به معنای نظارت بر مراقبت جسمی و تربیت فرزندان بوده که هر دو والدین زمانی که در یک خانه زندگی می کنند، مسئولیت انجام آن را دارند.
در برخی موارد والدین ممکن است به دلیل بروز اختلافاتی به شدت با یکدیگر مخالفت کنند و احتمال طلاق یا جدا شدن به وجود آید. خوشبختانه در این شرایط قانون مدنی تعیین کرده که چگونه حضانت فرزندان بعد از طلاق باید مدیریت شود.
قبل از اتخاذ به تصمیم طلاق مثلا در صورت بروز نزاع بین پدر و مادر، ممکن است مادر تصمیم به خروج فرزندان از منزل بگیرد. به عنوان مثال آن ها را به منزل والدین یا خویشان خود ببرد. در این حالت سوالی که مطرح می شود این است که آیا مادر می تواند بدون اجازه شوهر اقدام به خروج فرزندان از خانه کند؟ بردن فرزند بدون اجازه شوهر امکان پذیر است؟ به عبارتی دیگر، حق حضانت مادر تا سن هفت سال ایا می تواند باعث شود مادر بدون اجازه فرزند را از خانه خارج نماید؟
پاسخ منفی است. به عبارتی دیگر خروج فرزند از منزل بدون اجازه شوهر از نظر شرعی و قانونی موجه نمی باشد؛ زیرا حضانت فرزندان پیش از طلاق هم حق و هم تعهد هر دو والدین است و مادر قادر به جلوگیری از این موضوع نیست. همچنین قانونا دیدار با فرزند حق والدین محسوب می شود و خروج فرزند از منزل بدون اجازه شوهر این حق را از چدر سلب می کند. به همین دلیل در بخش های آتی حکم مادری که بدون موافقت شوهر اقدام به خروج فرزندان از منزل کرده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
حکم کیفری مادری که تصمیم دارد فرزندانش را بدون اجازه شوهر از خانه بیرون ببرد چیست؟
در بخش قبل به بررسی ایم مساله پرداختیم که بردن فرزند فرزند بدون اجازه شهر شدنی نیست و حتی زن نیز از نظر وظایف خود به تمکین در برابر شوهر نمی تواند بدون کسب رضایت او اقدام به ترک خانه یا مسکن مشترک نماید. به عنوان مثال به خانه والدین خود برودئ. اما سوال قابل مطرح این است که حکم مادری که فرزندانش را از خانه بدون اذن همسر خارج نموده چیست؟ باید گفت اگر زوج هنوز از هم طلاق نگرفته باشند و زن، فرزندن خود را بیرون ببرد در صورت اثبات این اقدام حکم نشوز یا عدم تمکین برای خود زن قابل اعمال است. حکم حقوقی و کیفری مادر که بدون رضایت شوهر، باعث خروج فرزندان شده اجرایی می شود.
به منظور بردن فرزند بدون اجازه شوهر می توان گفت در صورت جدا شدن زوج و حضانت فرزندان به عهده پدر باشد، مادر این اجازه را ندارد که بدون اطلاع فرزند را به جایی غیر از خانه شوهر ببرد.؛ زیرا در این شرایط حقوق حضانت و ولایت قهری پدر و جد پدری باقی می ماند و مادر نمی تواند در حق پدر در حضانت فرزندان مداخله کند مگر این که بتواند با استفاده از راهکارهای قانونی حضانت را از پدر سلب کند.
حکم حقوقی ماردی که فرزند را بدون اجزاه شوهر از خانه خارج کرده چیست؟
از نظر حقوقی این حکم نشان دهنده این است که مادر به دلیل خروج فرزندان از خانه پدری حق حضانت خود را از دست بدهد. حکم حقوقی مادری که تصمیم به بردن فرزند بدون اجازه شوهر از خانه را دارد در ماده 41 قانون حمایت خانواده تنظیم شده است. طبق این ماده اگر دادگاه ب این نتیجه برسد که فرد مسئول حضانت از انجام وظایف تعیین شده در این زمینه امتناع کرده یا مانع ملاقات فرزندان تحت حضانت با اشخاص مختلف می شود دارای دو گزینه عمل خواهد بود:
- ابتدا به دلیل عدم انجام تعهدات حضانتی و محکومیت پدر از مشاهده فرزندان اقدام به انتقال حضانت به فرد دیگری نموده و عملا حضانت را از مادر می گیرد. بنابراین، تصمیم گیری در مورد حکم مادری که بدون راضی کردن همسر اولاد خود را از خانه بیرون می برد می تواند به سلب حضانت از او منجر می شود.
- دوما به دلیل مانع شدن از ملاقات شوهر با فرزندان، ناظری تعیین کرده و حدود نظارت او را مشخص می نماید. به نحوی که مصلحت کودک نیز تامین می گردد. لذا در مورد حکم مادری که بدون رضایت شوهر فرزند را می برد این است که ناظر حضانت مشخص شودو همچنین بر اساس آخرین تغییرات ماده 40 در صورت تکرار این موضوع، دادگاه مربوطه می تواند هر تصمیمی را که لازم داند برای حفظ حق حضانت و ملاقات با کودک یا نوجوان اجرا کند.
کلام پایانی
در پایان این مقاله دادخواه وکالت باید یادآوری کرد که بردن فرزند بدون اجازه شوهر یک مساله حساس است که نه تنها به عنوان یک مخالفت حقوقی بلکه به عنوان یک چالش برای حقوق و تعهدات خانوادگی مطرح می شود. احترام به حقوق هر فرد و تلاش برای رسیدن به توافقات منصفانه، اساس است تا در مسائلی که به آینده کودکان مرتبت هستند به نتیجه مثبت و سازنده برسیم.