تهمت دزدی به دیگران چه مجازاتی دارد؟
در این مقاله داد خواه وکالت می خواهیم بپردازیم به این موضوع که تهمت دزدی به دیگران چه مجازاتی دارد، تهمت، فعلی نکوهش شده هست. این فعل هم از نظر شرعی کاری خلاف فرمان خدا بوده و هم از جنبه قانونی، قابلیت بررسی دارد. در واقع تهمت زدن تاوان و بازتابی بسیار سختی برای فردی داشته که مورد تهمت واقع شده است. قانون نیز همواره در پی آن هست تا اعمال مذموم، باعث ایجاد خلل در زندگی افراد نشود. تهمت دزدی نیز با آبروی افراد مرتبط هست. زمانی که آبروی شخصی از طریق تهمت مورد حمله قرار گیرد شخصی که چنین تعدی را انجام داده مجرم هست؛ زیرا فردی را متهم به کاری کرده که نه برای آن مدرکی دارد و صرفا از طریق تهمت باعث خدشه دار کردن ابعاد شخصیتی او در میان جمع شده است.
گناه تهمت دزدی چیست؟
تهمت دزدی همان بهتانی هست که به فردی نسبت داده می شود. زمانی که شخص هیچ نوع دزدی را انجام نداده و حتی در رخ دادن دزدی نیز شریک نبوده هست ولی افرادی به واسطه مبرا کردن خودشان به دروغ و بدون این که کوچک ترین مدرکی در این زمینه داشته باشند دیگری را به عنوان دزد معرفی می کنند. تهمت علاوه بر جرم، گناه بزرگی نیز در دین اسلام به شمار می رود. گناهی که تا شخص از تهمت زننده راضی نشود حق تهمت به گردن او خواهد ماند و جزای آن را در سرای ابدی می بیند. چنانچه تهمت دزدی در ملا عام زده و بازتاب آن شرافت یک شخص را به زیر سوال برده باشد تاوان دنیوی آن نیز از نظر قانونی ارایه می گردد. زمانی که نسبت به این سوال که تهمت دزدی به دیگران چه مجازاتی دارد، اطلاعات و درک کافی صورت گرفت قطعا بر روی درصد تهمت زنندگان در یک جامعه در جهت کاهش یافتن، تغییرات چشمگیری حادث می شود؛ زیرا در چنین مواقعی افراد بدون این که با چشم خود مستقیما دزد را مشاهده کرده یا این که دلایل و اسناد محکمی برای دزد قلمداد کردن یک فرد داشته باشند از تهمت زدن او خودداری می کنند. به طور مختصر، می توان گناه تهمت دزدی این گونه تعریف نمود، دروغی بزرگ که فرد و چندین نسل بعد از او را درگیر کرده و برای فرد و خاندان او بدنامی به بار می آورد.
تهمت دزدی به دیگران چه مجازاتی دارد؟
تعیین مجازات تهمت بر اساس نوع تهمتی که در قانون مشخص شده متفاوت است. در واقع تهمت شامل دسته بندی هایی می شود. که دو دسته کلی تهمت با عنوان تهمت ساده و تهمت عملی قابل مطرح شدن هست. چنانچه تهمتی که به فرد زده شده را قانون جز تهمت ساده به حساب آورد، البته تهمت ساده نیز باید دارای پیامدهای اجتماعی برای شخص باشد تا بتوان آن را شامل مجازات دانست. تاوان تهمت ساده در قانون، زندان به مدت 360 روز با 74 ضربه مداوم شلاق است. البته تهمت اگر عوامل مخرب اجتماعی هم نداشته باشد از منظر خداوند متعال گناه بوده و تاوان اخروی دارد.
هنگامی که فرد برای فریب اقدام به قرار دادن شی دزدی در منزل یا کیف شخصی دیگر نماید در واقع مرتکب تهمت از نوع تهمت عملی شده است. جرمی که قانون برای این تهمت لحاظ نموده حداقل دو الی 3 سال حبس می باشد. تعداد ضربات شلاق نیز به همان طریق تهمت ساده تعیین می شود.
چگونه تهمت دزدی را ثابت کنیم؟
وقتی دانستید تهمت دزدی به دیگران چه مجازاتی دارد، حال افرادی که به آن ها تهمت زده شده باید بدانند که چگونه بهتانی که گریبان آن را را گرفته ثابت کنند. اولین اقدام این است که نسبت به فرد تهمت زننده شکایتی تنظیم کنند. بعد از این که دادخواست و شکایت نامه نوشته و به مراجع داده شد، فرآیند تحقیقاتی برای بررسی موضوع توسط مامورین شروع می شود. در این بررسی ها چنانچه مدارکی به دست آید که تهمت بودن را ثابت نماید فرد تهمت زننده به دادگاه فراخوانده یا او را به زور قانون به دادگاه می آورند. این تقریبا بهترین راه برای اثبات تهمت می باشد. از آن جایی که قانون تهمت را در طبقه جرم های تعزیری قرار داده فرد در معرض تهمت، نمی تواند از طریق راه هایی نظیر سوگند یا قسم به خداوند متعادل اعمال دزدی را که انجام نداده ثابت نماید. شخص که به دروغ تهمت دزدی را به آن زده اند، نمی تواند قسامه را نیز برای دفاع از خود و ثابت کردن جرمی که مرتکب نشده برگزیند؛ زیرا اعدام یا دادن دیه جزء تاوان تهمت به حساب نمی آیند.
کلام آخر
تهمت فی نفسه عملی زشت بین مردم یک جامعه هست. حال اگر ثابت شود، فرد با هدف خاصی به فرد دیگری تهمت زده فرد تهمت زننده در میان عموم مردم به یک شخص منفور تبدیل می گردد. چناچه فرد بداند که تهمت دزدی به دیگران چه مجازاتی دارد، این دانش، قطعا به عنوان یک عامل بازدارنده عمل خواهد کرد.