سهم دولت از ارث به چه صورتی است؟
در این مقاله دادخواه وکالت می خواهیم موضوع سهم دولت از ارث را مشخص کنیم. وقتی یک شخص متمکن از دنیا می رود مقدار زیادی دارایی از خود بر جای می گذارد. دارایی بعد از فوت این شخص به ورثه او خواهد رسید. در نتیجه، ورثه از محل دریافت ارث درآمدهای زیادی دریافت می کند. درآمدی که بعضا به صورت یک جا به آن ها داده می شود. طبق قانون مالیات بر درآمد، لازم هست که ورثه به فکر میزان مالیات بر ارث خود باشند. مالیاتی که به عنوان حق دولت در اختیار او قرار می گیرد.
سهم دولت از ارث به چه صورت است؟
این سوال پیش می آید که آیا دولت در سهم الارث مردم شریک هست یا خیر. آیا ممکن است از میزان دارایی های یک شخص، دولت نسبت به بخشی از آن ادعای مالکیت داشته باشد، در پاسخ به این پرسش باید عنوان کرد، سهم دولت در شرایطی که مرده وارث داشته با شرایطی که مرده بدون وارث از دنیا رفته، متفاوت خواهد بود. سهم الارث دولت از دارایی شخص دارای فرزند یا در کل دارای وارث، تنها محدود به مالیات از کل مبلغ ارث می شود.
هنگامی که مرده با دارایی های زیاد، دنیا را ترک کند و بعد از تحقیق مشخص گردد که هیچ وارثی در دنیا ندارد، تمام آن چه ارث از او جا مانده به نفع دولت و به خزانه دولت می رود. البته باید به این نکته اشاره کرد که قبل از مصادره و گرفتن کامل ارث، ابتدا به بدهکاری های فرد، پرداخته می شود. در صورت که بدهکاری وجود داشته باشد، دولت به عنوان وکیل متوفی از دارایی ها شخص، بدهکاری های او را به صفر می رساند و باقی مانده دارایی ها را به عنوان ارث، تحت سرپرستی در می آورد.
شرایط سهم دولت از ارث چگونه است؟
دولت برای دریافت سهم خود از ارث به وجود شرایطی نیاز دارد. به این صورت که تا شرایط موجود وجود نداشته باشد دولت نیز اجازه دریافت ارث را نخواهد داشت:
- مرگ طبیعی: در شرایطی دولت می تواند از ارث، مالیات دریافت کند که متوفی با مرگ طبیعی یعنی بیماری یا بر اثر سوانح از دنیا رفته نه این که خود کشی کرده باشد.
- شرایط های خاص: برخی از دارایی هایی که به ورثه می رسد مالیات شامل آن ها نمی شود. به طور مثال، درآمد بازنشستگی که از مرده به وارثین او رسیده دولت امکان گرفتن مالیات از این درآمد مورثی را نخواهد داشت.
- وقف: چنانچه میت بخشی از دارایی های خود را وقف کرده باشد، به طور مثال، در وصیت نامه، قید نموده که منزل او وقف کودکان بی سرپرست شود یا این که فلان زمین او در فلان منطقه، مدرسه یا مسجد گردد، دولت در این جا حق دریافت سهم از ارث یا گرفتن مالیات از آن را ندارد.
- شهادت: در قانون اسلامی قید شده کسانی که در راه خدا جهاد کرده و به شهادت رسیده اند، دارایی های آن ها مشمول مالیات بر ارث نخواهد شد. به علاوه این مورد برای جانبازان جنگ تحمیلی نیز مطرح خواهد بود.
میزان سهم دولت از ارث چگونه تعیین می شود؟
تعین سهم دولت از دارایی در مواقع که از مرده وارثی در دنیا وجود داشته با شرایطی که مرده فرزند نداشته متفاوت است. در مواقع که مرده بدون وارث بوده، محاسبه کاملا راحت می باشد. در واقع تمام آن چه از میت بر جای مانده، میراث دولت خواهد شد. چنانچه همسر مرده در قید حیات باشد باید یک چهارم از اموال مرده به او داده و سپس دولت اقدام به ضبط دیگر دارایی ها نماید. در شرایطی که مرده، فرزند یا ورثه ای دیگر دارد، تعیین مالیات با توجه به بر آورد دارایی ها و نوع آن و نسبت ورثه با میت صورت می گیرد.
کلام آخر
با از دنیا رفتن یک نفر سرنوشت دارایی ها او باید مشخص شود. سهم دولت از ارث شخص فوت شده به شرایط و عواملی که در این مقاله ذکر شد وابسته است. ارث دولت در شرایط وارث داشتن میت با عنوان مالیات گرفته می شود و در مواقعی که هیچ وارثی از شخص در دنیا وجود نداشته تمام دارایی مرده منهای بخشی که نسبت به آن وصیت نموده به دولت می رسد. در واقع، دولت به عنوان وارث این فرد معرفی خواهد شد. البته قبل از هر نوع انتقال دارایی به دولت، مراجع ذیربط باید تحقیقات خود برای یافتن وارث را کامل نمایند.