شرکت نسبی چیست و ثبت آن چگونه است؟
انواع مختلفی از شرکت ها وجود دارد که هر فرد بر اساس نوع فعالیت خود یکی از آن ها را انتخاب کرده و به ثبت می رساند. شرکت نسبی، شرکتی بازرگانی است و کسانی که کسب و کار تجاری دارند می توانند برای کسب مجوز شرکت خود را ثبت کنند. تا زمانی که شرکتی به ثبت نرسیده باشد امکان فعالیت قانونی نخواهد داشت. در این مقاله دادخواه وکالت می خواهیم به توصیف این مدل شرکت، یعنی نسبی بپردازیم و هرآنچه باید بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
شرکت نسبی چیست و ثبت آن چگونه است؟
در تعریف شرکت های از نوع نسبی می توان گفت هنگامی که دو، سه و یا چند نفر تصمیم به راه اندازی شرکتی بازرگانی می گیرند در زمان ثبت شرکت، سهم هر فرد بر اساس میزان آورده آن مشخص می شود. در زمان ثبت، اسم شرکت باید مطابق قانون تعیین شود.
قانون اسم در این مدل شرکت مانند شرکت های تضامنی است. به این صورت که میزان سرمایه اعضای شرکت بررسی شده و سپس از اسم عضوی که بیشترین سرمایه را وارد کرده استفاده می شود. البته در صورت رضایت همه اعضا می توان از اسامی دیگر عضوها نیز استفاده کرد، ولی اولویت با سرمایه گذاری است که درصد بالایی از سرمایه متعلق به اوست. بعد از مشخص شدن این مورد باید عنوان شرکت نسبی و شرکا حتما در تعیین اسم شرکت، در زمان ثبت آورده شود.
لازم است ذکر شود که آورده و یا سرمایه های موجود در این نوع شرکت فقط مالی نبوده، بلکه افراد می توانند از طریق قرار دادن دارایی های غیر مادی خود اعم از دارایی های منقول و غیر منقول در شرکت هایی که نسبی هستند سرمایه گذاری نمایند. افرادی که مالک دارایی های غیرمالی هستند نیز جزء شرکاء شرکت محسوب می شوند.
تفاوت شرکت از نوع نسبی با مسئولیت محدود چیست؟
شرکت هایی که نسبی هستند با شرکت های مسئولیت محدود تفاوت هایی دارند که در این بخش به بررسی این تفاوت ها می پردازیم:
- اسم شرکت: در شرکت های نسبی، اسم یکی از شرکاء آورده می شود ولی در شرکت با مسئولیت محدود نباید از اسم شرکاء استفاده شود. اگر به هر دلیلی اسم یکی از اعضا آورذه شد در زمان انحلال باید تمامی بدهی های شرکت را پرداخت کند.
- اختیارات: اختیارات اعضا در شرکت نسبی بر اساس سهم الشرکه آن ها است و مدیریت شرکت باید از میان اعضای شرکت انتخاب شود. مدیری که برای شرکت با مسئولیت محدود انتخاب می شود می تواند فردی خارج از شرکت باشد.
- مسئولیت: هر کدام از اعضای شرکت با مسئولیت محدود بر اساس مقدار و مبلغ سرمایه خود در شرکت مسئول هستند در حالی که در شرکت هایی که نسبی هستند مسئولیت به صورت نامحدود خواهد بود.
راجع به تفاوت شرکت های نسبی و تضامنی چه می دانید؟
برای این که به تفاوت شرکت های نسبی با شرکت های تضامنی اشاره کنیم ذکر تعریفی از این دو شرکت می تواند مسیر بیان تفاوت ها را روشن تر نماید. شرکت هایی که نسبی اند به طور کامل در مبحث اول شرح داده شد و اکنون تعریفی کوتاه از شرکت تضامنی ارائه خواهیم کرد.
شرکت هایی که از نوع تضامنی اند، در حقیقت شرکت هایی هستند که بیش از یک نفر آن را راه اندازی کنند و مسئولیت ها و وظایف تضامنی داشته باشند. علاوه بر وجود شباهت های زیاد بین این دو شرکت تفاوتی اساسی وجود دارد. این تفاوت زمانی ایجاد می شود که این شرکت ها مجبور به پرداخت بدهی باشند. پرداخت بدهی در شرکت تضامنی به این صورت است که هر کدام از شریکان در برابر کل مبلغ بدهی مسئولیت کامل دارند. در شرکت های نسبی زمانی که نیاز به پرداخت بدهی باشد هر شریک بر اساس سهمی که در شرکت دارد مسئول پرداخت خواهد بود که به صورت نسبی و درصدی از سرمایه است.
انحلال شرکت نوع نسبی چگونه است؟
عوامل مختلفی می تواند باعث انحلال شرکت های نسبی شود. هنگامی که شرکتی نسبی توسط دو نفر ایجاد شد با مرگ و یا خروج یکی از شرکاء شرکت دچار انحلال می شود. گاهی دلیل انحلال می تواند ورشکستگی و بدهی های زیاد باشد.
برای انجام مراحل انحلال در شرکت های نسبی باید تمامی اعضای تشکیل دهنده شرکت با چنین تصمیمی موافق باشند. اگر یک شرکت چندین عضو داشته باشد و یک عضو آن با انحلال موافقت نکند از لحاظ قانونی شرایط انحلال شرکت لغو خواهد شد. زمانی که بین سرمایه گذاران شرکت های نوع نسبی یک سرمایه گذار تصمیم به خروج سرمایه خود بگیرد این تصمیم می تواند اسباب انحلال را فراهم کند ولی نمی تواند به صورت مستقیم باعث انحلال گردد. در این شرایط دیگر سرمایه گذاران می توانند دادخواستی مبنی بر بقای شرکت تنظیم کرده و به دادگاه ارایه دهند.
کلام آخر
شرکت نسبی، شرکتی است که دو یا بیشتر از دو نفر آن را تشکیل می دهند. این شرکت علی رغم این که مانند دیگر شرکت ها بوده تفاوت هایی نیز با آن ها دارد که در این مقاله به بررسی این تفاوت ها پرداختیم و هر آنچه باید می دانستید را در اختیارتان قرار دادیم و در نهایت امیدواریم که این مقاله به سوالات شما پاسخ داده باشد.