اقرار معلق چیست و چه شرایطی دارد؟
اقرار از انواع ادله اثبات دعاوی کیفری و حقوقی به شمار می رود که پذیرفتن آن دارای شرایط خاصی می باشد. اقرار دارای انواع مختلفی نظیر اقرار مشروط، اقرار معلق، اقرار منجز، اقرار صریح و… می باشد که هر یک از آن ها دارای ویژگی های خاصی هستند. در ادامه این مطلب از وب سایت دادخواه وکالت قصد داریم به بررسی اینکه اقرار معلق چیست بپردازیم که امیدواریم با مطالعه مطلبی که پیش رو دارید بتوانید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورید.
اقرار معلق چیست؟
مطابق با ماده 164 قانون مجازات اسلامی می توان گفت، اقرار عبارتست از اخبار شخص به ارتکاب جرم از سمت خود، در نتیجه می توان گفت ماهیت اقرار ایجاد ضرر و زیان برای فرد اقرار کننده می باشد، بنابراین معتبر یا موثر بودن اقرار به شرایط خاصی وابسته است. اگر شخصی اقرار کند و بگوید:” اگر امروز باران ببارد، من به دوستم بدهکارم” این نوع اقرار از نوع معلق به شمار می رود، زیرا امر مورد اقرار به امر دیگر که وقوع یا عدم وقوع آن احتمالی می باشد وابسته است.
بررسی آثار اقرار معلق
اقرار معلق می تواند به صورت تعلیق ظاهری یا واقعی باشد، ولی سوالی که ممکن است در این خصوص مطرح گردد این است که آثار اقرار معلق چیست؟ در پاسخ به سوال مذکور مطابق با قانون مدنی و قانون مجازات اسلامی می توانیم بگوییم که اقرار معلق بی اعتبار می باشد و هیچ تفاوتی هم ندارد که تعلیق در اقرار به شکل ظاهری یا واقعی بوده است، زیرا خبر دادن از حقی در گذشته یا آینده به زیان خود فرد می باشد و با مشروط بودن یا تعلیق آن منافات دارد و قابل جمع نمی باشد.
مطابق با ماده 1268 قانون مدنی می توان گفت، اقرار معلق موثر نیست و این نوع اقرار معتبر و مشروط نمی باشد، در نتیجه می توان گفت این نوع اقرار در دعاوی کیفری و حقوقی دارای اعتبار نیست و هیچگونه آثار حقوقی ایجاد نخواهد کرد و دارای قابلیت استناد نیز نمی باشد.
شرایط اقرار معلق چیست؟
شرایط اقرار معلق چیست؟ در پاسخ به سوال مذکور باید بگوییم که اقرار معلق دارای شرایطی است که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وجود امر مهمی که در خارج بر اقرار دلالت نماید.
- صریح و منجز بودن اقرار می تواند روی اعتبار یا عدم اعتبار آن تاثیر داشته باشد، به طور کلی اقرار زمانی اعتبار دارد که بتواند بر حجت ادعای طرف مقابل قرار بگیرد و به صورت صریح یا منجز بیان گردد.
- برای اقرار نیاز به داشتن لفظ خاصی نمی باشد، شایان ذکر است با استفاده از هر لفظی می توان اقرار نمود و با هر زبانی که اقرار واقع گردد دارای اعتبار می باشد.
- سکوت هرگز نمی تواند بیانگر اقرار باشد زیرا این امکان وجود دارد که سکوت نشانه انکار یا بی اعتنایی باشد و نمی تواند به عنوان اراده فرد از وجود اخبار به فرد قلمداد گردد، مگر اینکه اوضاع و احوال به صورت قاطعانه بر اقرار دلالت داشته باشد.
- فرد باید بالغ باشد بنابراین اقرار فرد صغیر دارای اعتبار نمی باشد.
- در صورتی که شخص عاقل باشد اقرار وی پذیرفته خواهد شد.
- اگر فرد مجنون ادواری باشد و در حالت افاقه نسبت به اقرار معلق اقدام کند در این شرایط اقرار وی پذیرفته خواهد شد.
تفاوت اقرار معلق و منجز
اقرار منجز به اقراری اطلاق می شود که قطعی است و مطابق با آن اقرار کننده، خبر از حقی می دهد که قبل از آن ایجاد شده باشد و استقرار پیدا کرده است. اقرار در دعاوی کیفری زمانی منجز به شمار می رود که شخص بگوید:” من، فرد الف را با چاقو کشته ام”، این اقرار از نوع قطعی و منجز می باشد و معلق به امر دیگری نمی باشد. اقرار در دعاوی کیفری زمانی معلق به شمار می رود که فرد بگوید:” اگر فلان فرد شهادت دهد، من مرتکب قتل خانوادگی شده ام”.
تفاوت اقرار مشروط و معلق
اقرار مشروط نیز به اقراری اطلاق می گردد که خبر حقی به زیان خود شخص، منوط به شرط دیگری شده باشد. زمانی که اقرارکننده بگوید:” من شخص الف را با چاقو زخمی کرده ام، به شرط اینکه وی مرا زندگی نکند”، این نوع اقرار مشروط نام دارد. در حالت تعلیق فرد اقرار کننده محتوا اقرار را منوط به امر غیر حتمی یا حتمی کرده است در صورتی که در اقرار مشروط نیز آن را منوط به تحقق شرط کرده است.
در حقوق کشور ایران هیچ یک از انواع اقرار مشروط و اقرار معلق، نافذ و صحیح نمی باشند و دارای آثار حقوقی نیز نخواهند بود، در نتیجه اقراری دارای اعتبار می باشد که به صورت قطعی، منجز، روشن و مشخص ادا گردد.
کلام آخر
از مهم ترین ادله که برای اثبات دعاوی کیفری و حقوقی مورد استفاده قرار می گیرند می توان به شهادت، علم قاضی، قسم و اقرار اشاره کرد. هر یک از این نوع ادله دارای شرایط خاصی می باشند که از آن ها می توان برای احقاق حقوق یا دفاع از موضوع دعاوی استفاده کرد. در این مطلب به بررسی اقرار معلق چیست، پرداختیم که امیدواریم با مطالعه این مطلب توانسته باشید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورده باشید.