علت توقیف حساب بانکی و روش های رفع آن
انسداد یا توقیف حساب بانکی اتفاقی است که امکان دارد برای هرکسی پیش آید و منظور از آن این است که صاحب حساب بانکی تا زمانی که این مشکل را حل نکند، امکان دسترسی به حساب خود را نخواهد داشت و نمی تواند با حساب خود برداشت و پرداختی را انجام دهد. اما سوال پیش می آید که علت توقیف حساب بانکی چیست و چگونه می توان این مشکل را حل کرد؟ در ادامه این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی این موضوع می پردازیم و هرآنچه باید در رابطه با آن بدانید را در اختیارتان قرار می دهیم.
منظور از توقیف حساب بانکی چیست؟
امروزه اکثر افراد برای مدیریت امور مالی خود در یکی از بانک ها حساب دارند و از طریق این حساب که ایجاد کرده اند، به طور قانونی اختیار تمام وجوهی که داخل حساب دارند را دست گرفتند و می توانند هر زمان که خواستند مبلغی را به حساب وارد یا برداشت کنند. اما گاهی اوقات شرایط به این صورت نخواهد بود و حساب شخص توقیف می شود که در چنین شرایطی شخص دیگر اختیاری بر وجوه نخواهد داشت، چراکه حساب مسدود شده است!
هنگام انسداد حساب بانکی، تمام اختیارات از صاحب حساب گرفته خواهد شد و هرچه داخل حساب است در اختیار بانک قرار خواهد گرفت که باید گفت این امر در اکثر مواقع به درخواست مرجع قضایی انجام خواهد شد. یعنی ممکن است در یک دادگاه تشخیص داده شود که نیاز است یک حساب بانکی مسدود یا توقیف شود که در چنین حالتی درخواست توقیف حساب بانکی توسط مرجع قضایی کتبا صادر خواهد شد. باید گفت که این مسئله تنها برای بانک های دولتی و رسمی نیست و گاهی اوقات برای موسسات و بانک های خصوصی نیز چنین حکمی صادر خواهد شد.
دلایل توقیف حساب بانکی
اکنون به موضوع اصلی مقاله یعنی علل و دلایل توقیف حساب بانکی می رسیم که در رابطه با این موضوع باید گفت مسدود شدن یک حساب بانکی دلایل متعددی دارد و به همین دلیل اجرای این حکم برای هر فرد براساس یک دلیل خاص است. حال ما در ادامه به بررسی رایج ترین دلایل توقیف حساب بانکی می پردازیم که عبارتند از:
-
مقررات بانکی
مسلما هر بانک مقررات و قوانین خودش را دارد که برخی از آن ها به گونه ای هستند که اگر رعایت نشوند، بانک نسبت به مسدود کردن حساب اقدام خواهد کرد. یکی از این موارد این است شخصی که حساب را باز می کند، تمام اطلاعات و مشخصات کامل خود را در اختیار بانک قرار دهد؛ زیرا اگر یک حساب اطلاعات ناقصی داشته باشد، به احتمال زیاد بانک نسبت به توقیف آن حساب اقدام خواهد کرد. مورد دیگری که ممکن است توقیف حساب بانکی را به همراه داشته باشد، نبود هیچ گونه گردش حساب است. یعنی به حساب شخص هیچ مبلغی وارد نمی شود و از طرف دیگر هیچ مبلغی نیز از حساب برداشت نخواهد شد؛ در چنین حالتی نیز بانک احتمالا حساب را مسدود خواهد کرد.
-
برگشت خوردن چک
یکی از اتفاقاتی که می تواند باعث مسدود شدن یک حساب بانکی شود، صدور چک برگشتی است. این کار (صدور چک برگشتی ) نه تنها جرم تلقی می شود، بلکه می تواند توقیف شدن حساب بانکی را نیز به همراه داشته باشد. برای اینکه یک چک برگشت نخورد، شخص باید حساب خود را در تاریخ معین وصول چک پر کند تا شخصی که چک گرفته است بتواند آن را نقد کند. اگر چنین اتفاقی نیفتد، اصطلاحا می گویند چک برگشت خورده است و اگر این اتفاق دو الی سه بار رخ دهد، بانک حساب صاحب چک را مسدود خواهد کرد.
-
عدم پرداخت ضمانت وام
مسلما می دانید که یکی از شرایط لازم برای دریافت وام های بانکی داشتن ضامن است؛ یعنی اگر شخص قصد اخذ وام را داشته باشد، باید با توجه به مبلغ وام یک یا چند ضامن را به بانک معرفی کند. حال شاید برای شما سوال پیش آید که چه زمانی حساب ضامن مسدود خواهد شد که در پاسخ باید گفت اگر فردی که وام را از بانک دریافت کرده است، قسط های آن را به موقع نپردازد، بانک حساب شخصی که ضامن شده است را مسدود خواهد کرد و وصول طلب بانک از حساب ضامن انجام خواهد شد.
-
ارتکاب جرم کلاهبرداری
برخی از افراد هستند که از حساب بانکی خود برای کلاهبرداری و اخاذی و فیشینگ استفاده می کنند که در چنین موقعیتی دادگاه حکم مربوط به انسداد حساب بانکی شخص را صادر خواهد کرد.
-
براساس دستور قضایی
در ابتدای مقاله به این موضوع اشاره کردیم که مرجع قضایی امکان صدور حکم توقیف حساب بانکی را دارد. برای مثال از یک شخص شکایتی شده است و فرد باید طبق نظر دادگاه مبلغی را به شاکی بپردازد؛ اما بنا به هر دلیلی این کار را انجام نمی دهد و نمی تواند دادگاه را برای عدم پرداخت وجه قانع کند که در چنین حالتی دادگاه حکم توقیف حساب را صادر خواهد کرد.
کدام مراجع صلاحیت توقیف حساب بانکی را دارند؟
برای آنکه یک حساب بانکی مسدود شود، نیاز است یک مرجع خاص حکم چنین کاری را صادر کند؛ اما باید به این موضوع اشاره کرد که هر مرجعی چنین صلاحیتی ندارد. حال در ادامه به معرفی مراجعی که امکان چنین کاری را دارند می پردازیم تا با آن ها آشنا شوید:
اداره ثبت: برای مثال اگر جرم فروش مال غیر اتفاق بیفتد و اسناد آن در اداره ثبت، ثبت شوند اداره می تواند نسبت به مسدود کردن حساب محکوم علیه اقدام کند.
پلیس فتا: از دیگر مراجعی که صلاحیت مسدود کردن حساب بانکی را دارد می توان به پلیس فتا اشاره کرد؛ بنابراین اگر فردی کلاهبرداری کند پلیس فتا می تواند دستور توقیف حساب بانکی شخص را صادر کند.
شورای حل اختلاف و دادگاه: اگر در یکی از مراجع شورای حل اختلاف، دادسرا و دادگاه فردی متهم به بدهکاری شود، مراجع مذکور می توانند حکم مسدود کردن حساب شخص را صادر کنند.
رفع توقیف حساب بانکی
تا به اینجا در رابطه با توقیف حساب بانکی و دلایلی که باعث صدور چنین حکمی می شوند صحبت کردیم؛ اما دغدغه و سوال اصلی افرادی که دچار چنین مشکلی می شوند این است که چگونه می توان این انسداد را رفع نمود که در پاسخ باید گفت شما باید چند مرحله قانونی را انجام دهید تا حکم رفع توقیف حساب صادر شود.
در درجه اول باید مسئله ای که باعث انسداد حساب شده است را رفع کرد. برای مثال اگر حساب شما به علت بدهی مسدود شده، باید در وهله اول عین مبلغ بدهی را به شاکی بپردازید. در ادامه باید به یکی از مراجعی که صلاحیت رفع توقیف حساب بانکی را دارند مراجعه کنید که این مراجع شامل شورای حل اختلاف، دادسرا، دادگاه، پلیس فتا، اداره ثبت و …. می شوند. در چنین موقعیتی باید مدارکی ارائه دهید که ثابت می کنند شما بدهی خود را پرداخت کرده اید. اگر مدارک شما احراز شوند و مشخص گردد که مدارک صحیح هستند، حکم رفع توقیف حساب صادر خواهد شد. در ادامه باید حکم صادر شده را به بانک ارائه داد تا اقدامات لازم در جهت رفع توقیف انجام شود.
آیا امکان برداشت از حساب توقیف شده وجود دارد؟
برخی از افراد هستند که در حساب بانکی خود مبلغ بسیار زیادی دارند، اما کاری انجام می دهند که حسابشان مسدود می شود. سوالی که برای این افراد پیش می آید این است که آیا می توانند از حساب توقیف شده خود برداشت وجه انجام دهند یا خیر؟ این افراد گاهی اوقات به دنبال این هستند که بانک به اندازه میزان بدهی که دارند حسابشان را توقیف کنند؛ اما باید گفت امکان چنین کاری وجود ندارد و متاسفانه حسابی که توقیف می شود، به طور کامل از دسترس صاحب خود خارج می شود. از همین رو اگر شما با حساب خود دائم در حال کار هستید، توصیه می شود نسبت به رفع توقیف اقدام کنید تا در کوتاه ترین زمان دوباره به حساب بانکی خود دسترسی پیدا کنید.
کلام آخر
توقیف حساب بانکی اتفاقی است که امکان دارد برای هرکسی رخ دهد، از همین رو ما در این مقاله به بررسی دلایلی که می توانند باعث چنین مشکلی شوند پرداختیم و آن ها را بررسی کردیم. البته نگران نباشید، زیرا در رابطه با رفع این توقیف نیز صحبت شده است و شما می توانید با انجام چند مرحله ساده دوباره به حساب خود دسترسی پیدا کنید.